čtvrtek 27. prosince 2018

Recenze na některé pohádky 2016

V Seznamu českých pohádek jsem vyjmenovala, na co jste se mohli podívat o Vánocích a teď se pomalu snažím dopsat recenze k tomu, co jsem viděla znovu letos. Z roku 2016 jsem si pustila hned tři. 

Řachanda (****)
Hlavní postavou je rozmazlená princezna Markéta, která poručila, že se má kácet v lese, který již není jejich ale Paní Černého lesa. Do království se přimotají dva kamarádi Matěj a Vojta nebo Kuba (myslím), z nichž jeden je co nejvíce čestný a druhý si s nějakou tou zlodějnou hlavu nedělá. Je pravdou, že se v lese motají všechny možné kouzelné bytosti včetně avatarů, ale stejně je to fajn pohádka. Ale je pravda, že děj tak úplně promyšlený nebyl. Asi byste měli vědět, že se ztratil princ z jednoho království ještě jako nemluvně a že měl takové zvláštní znaménko (tedy úplně obyčejné) někde vlevo na zádech.

Hrají: Aleš Bílík (Matěj), Vladimír Polívka (Vojta nebo Kuba), Denisa Pfauserová (princezna Markéta), Bolek Polívka (rádce), Jan Hrušínský (tatíček král, kterého neustále bolí hlava z ječení jeho dcery), Vilma Cibulková (Paní lesa), Petr Čtvrtníček (strážný). Na youtube najdete zde.

Natáčelo se na zámku Dětěnice a na hradě Kost. 

Zázračný nos (***)
Nejdřív jsem se lekla, že to bude jenom předělávka pohádky Tři veteráni, kterou nemám moc ráda (a na ČSFD má 84 %). V ní tři vysloužilí vojáci obdarují proradnou princeznu Bosanu kouzelným ovocem, po němž jí naroste dlouhatánský nos až do sousedního království.

V téhle pohádce, která si chudák na ČSFD zasloužila jenom 54 %, si princezna Diana chce vzít svého nastávajícího jenom z lásky. Princ Filip se k ní sice chová hezky, ale je trochu moc oficiální (svými plány připomíná Básníky: svatba, položit základy letohrádku, 1. dítě, dostavět letohrádek, 2. dítě...). Ctí pravidla a zabývá se povinnostmi. Jako by vůbec neznal zábavu. Odvážná Diana se tedy vypraví za kouzelníkem a za deset grošů si koupí odpověď na svou otázku.

A přitom jí naroste dlouhý nos. Ale zdá se, že i tohle má své opodstatnění. Možná by si pohádka zasloužila i čtyři hvězdičky, protože je přece jen trochu jiná než ostatní a svým způsobem originální. Divák totiž zavítá do výrobny parfémů.

Režíroval Stanislav Párnický, na youtube ji najdete zde.

Nepovedený čert (*) 
Pohádku jsem si znovu pustila v domnění, že se jedná o Nejlepšího přítele, neboť by to byl trefnější název. Režírovala Alena Derzsiová. Zajímavostí je, že se jedná o pohádku pro neslyšící. Z mně nepochopitelných důvodů má na ČSFD 67 %, ale aspoň že to z těch původních sedmdesáti klesá.

V pekle se narodí blonďatý a modrooký čert Mikoláš (na první pohled tmavovlasý muž s blond parukou... nevěděla jsem, že neslyšící děti jsou i slepé). Protože je jiný než všichni ostatní pekelníci, nemá ho tam nikdo rád. A zvláště Luciferův rádce, úlisný a zlý Podlejzal, nemůže Mikoláše ani vystát. Využije tedy toho, že Lucifer je velký fintil a samolibý čert, a začne splétat intriky, díky kterým se chce „nepovedeného čerta zbavit. Mikoláš dostane za úkol získat tři duše do pekla. Povede se mu to až příliš snadno a nikde se nijak nevysvětluje, jak se mu podařilo vyměnit černou slepici za hrnec zlaťáků. A když má do pekla poslat dívku, která se mu zalíbila, a on odmítne, je mu peklo na vždy zapovězeno a on s ní smí zůstat na zemi. Takže happy end ve stylu: když jste jiní a někde vás nechtějí, jděte si hledat jinam, ono to tak stejně dopadne. 

Rozesmál mě komentář Zhodnotitele na ČSFD: „Ono to není jenom nepovedený čert. Ono je to nepovedený celý. ...“ K letošní novince (O zakletém králi a odvážném Martinovi) a Slíbené princezně se vyjadřoval v podstatě jako já.

Žádné komentáře: