středa 26. prosince 2018

Recenze na pohádky 2017

Jednou z pohádek roku 2017 byl Nejlepší přítel. Kupodivu jsem na něj včas nenapsala recenzi. Ale pamatovala jsem si, že to byla opravdu pěkná pohádka, i když název se moc nepovedl. Takový nic neříkající. 

Nejlepší přítel (****)
Pohádku režíroval Karel Janák. Na ČSFD má 62 %. Tentokrát v pohádce nejde jen o lásku k princezně, ale taky o přátelství. A s trochou příjemného humoru, i hlubší myšlenkou o tom, jak lidé pořád nejsou šťastní a chtějí stále víc, si film ode mě vysloužil čtyři hvězdičky. Hlavním hrdinou je trochu líný čert Matěj (tedy správně něco jako Mathelusius, hraje jej Marek Adamczyk), který musí za trest (holt, ani čerti nesmí krást) plnit chudému dřevorubci Ondrovi (Zdeněk Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Na youtube najdete zde.

Když se Ondra zamiluje do komtesky Rézinky ze zámku (Kristína Svarinská), nastávají čertovi opravdu těžké časy. A aby toho nebylo málo, on sám se zalíbí kuchařce Marjánce (Hana Vagnerová). Navíc se objeví záludný baron (Ondřej Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (Jiří Lábus) na námluvy, ale baron se ve skutečnosti nemá v úmyslu ženit. Jenom ukrást co se mu podaří. Hrabivý Hubert poňoukaný čertem-pokušitelem Befeleem (Jiří Langmajer) chce ale toho nejbohatšího ženicha, a tak před nějakým Ondrou, který přišel pěšky a daroval komtese vystřelovací prstýnek upřednostňuje barona. Ondra ochotně slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek hned na protějším kopci.


Předsedající čert v pekle: „Chcete říct něco na svojí obhajobu?“

Hříšníci: „Víte vy vůbec, kdo my sme? Máme největší statek v kraji!“
Předsedající čert v pekle: „Takže nic. Odsuzujete se tímto k nuceným pracem na věčnost s ubytováním v pekelném kotli.“

Předsedající čert v pekle: „Poslední přání nesmí sloužit k osobnímu prospěchu, takže vám tímto propadlo.“

Připadá mi zábavné, jak se čerti vyžívají v razítkování Knihy hříchů. Každý hříšník má svou vlastní a do kotle jde teprve tehdy, až se naplní a dá se do ní razítko sám Lucifer. A taky to musí podepsat. Kolonky jsou v ní ještě na další dvě schvalovací či vyřazovací razítka. Papírovej fetiš.


Čert Matěj vypadající jako normální člověk: „To u nás umí každej.“
Ondra: „Kde u vás?“
Čert Matěj: „To je hluboko. Teda daleko.“

Legrační je i kouzelná tabatěrka, za kterou mluví Pavel Liška. Skrývá se v ní plamínek, který plní čertovi Matějovi přání. Akorát je trochu zlomyslnej.


Čert nese brambory, které mu vykouzlil plamínek jako něco k jídlu: „Něco bych měl, ale asi sou to šutry.“


V pekle: „Kleje, ale je to čert. Mám to nějak řešit?“


„Pane nadlesní, vy hrajete jako satanáš.“

„Pouhý čert pokušitel, to úplně stačí.“

Ondra: „Jo a s tim šátkem. Já ti koupim novej.“

Marjánka: „Čert vzal nějakej šátek.“
Čert: „Jak to víš?“
Marjánka: „Co?“
Čert: „Že ho vzal nějakej čert?“

Ondra: „Ty jsi čert?“

Matěj: „Ne. Trochu.“
Ondra: „A proč mi plníš přání?“
Matěj: „Nedávno jsme to zavedli. Zkoušíme, jestli o to bude zájem.“

Recenzi na Anděla Páně 2 (****) jsem napsala již v loňském roce v deníku. Najdete ji zde. Na ČSFD má teď o trochu míň než vloni: 77 %. Režíroval Jiří Strach. Tento druhý díl s hledáním jablka poznání, které nešikovnému Petronelovi spadlo na zem, mi připadá lepší než ten první.

Strašidla (***) od Zdeňka Troška mají už na ČSFD taky o procento méně než vloni, nyní tedy 36 %. Ve Strašidlech se rodina hejkala Huga ze staré vily na kraji města potýká s novým přistěhovavivším úředníkem Patočkou, který chce, aby buď platili nájem, nebo se odstěhovali. A tak budou asi muset všichni začít pracovat: vodník by třeba mohl pomáhat v prádelně, víla Jitřenka by mohla působit jako primabalerína tanečního souboru děti Ester a Eleonor budou muset do školy. Celkově se na to dívat dalo, ale žádný zázrak to nebyl. 

Nejkrásnější dar (**)
Na ČSFD má 64 %, i když za mě jen dvě hvězdičky. Pro neslyšící je možná fajn, že mají novou pohádku ve znakovém jazyce, ale souhlasím s komentářem, který říkal, že je to takové blboučké. 

Pan král vyhlásil soutěž o nejkrásnější dárek k patnáctinám princezny Nely. Trumfnout se snaží ježibaba a starý kouzelník. Připomínají trochu Pata a Mata. Výherce dostane byt a stravu za libovolnou práci, kterou si sám zvolí, na zámku.

Domovoj (*) 
V průběhu Vánoc mě napadlo, že zkusím dokoukat různé pohádky, které mi ještě chybějí v Seznamu českých pohádek, respektive které v něm jsou, ale nemají přidělený počet hvězdiček a napsanou recenzi. Takže si na ně buď matně vzpomínám, nebo jsem je nikdy neviděla. 

Pohádka o Domovoji byla zrežírována Pavlem Soukupem, scénář napsal Jakub Košťál. Na youtube najdete zde. Na ČSFD měla 80 %. Já dávám jenom jednu hvězdičku. Na poslech je to v pořádku (Přeučil má hezký přednes), pohodová pohádka o skřítkovi chránícím babičku před zloději, ale obrázky jsou dost hororové, nebo spíš nechutné. Takže děti nechte poslouchat a sami se můžete dívat.


Podle jednoho z recenzentů na ČSFD se jedná o vykradený děj dílu Zvlášť strašidelní Simpsonovi“. Nedokáži posoudit, protože se mi Simpsonovi nelíbí, a tak je nesleduji a podobnou krvárnu a ještě k tomu se Simpsonovými opravdu vidět nepotřebuji. Jen další hřebíček do rakve této pseudopohádky.

Žádné komentáře: