pondělí 2. března 2020

Koronavirus – vážně o něm musím psát?

Ta trocha vědce ve mně mě nutí napsat tenhle článek. Pro ty, co to zajímá, a taky pro sebe. Abych měla přehled. Vzhledem k tomu, jak všichni panikaří a plaší, je potřeba si informace hodně dobře ověřovat. Jedna kamarádka se v březnu chystá na Tenerife, druhá do Vietnamu a šéf do Itálie, takže mě vážně celkem zajímá co a jak. Moje plány na Rumunsko na konci srpna jsou taky lehce v ohrožení. 

Koronavirus (Covid-19) se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu, který trvá delší dobu. Jedná se o tzv. kapénkovou infekci, která je přenášena vzduchem. Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest. Inkubační doba je týden až čtrnáct dní. Po týdnu od nakažení se nemoc projeví neustupujícími horečkami. Mohou být provázené nepříjemnými pocity, bolestmi kloubů a svalů a brzy se objeví kašel. Mezi ohrožené skupiny patří zejména senioři, dětské skupiny, chronicky nemocní či osoby s oslabenou imunitou. Dá se zabít UV zářením.

Nemám v úmyslu se tu dále rozepisovat o původu, vzniku názvu apod. Koho to zajímá, dole mám použité zdroje a leccos najdete i na stránkách WHO či Wikipedii.

Aktuální data k vývoji: http://www.szu.cz/tema/prevence/aktualni-situace-poctu-onemocneni-2019-ncov-podle-ecdc. Případů 85203, mrtvých 2921, z toho si snadno spočtete pravděpodobnost úmrtí, ale abych vás netrápila matematikou, tak pro „mladé“ (nevím jestli to byl věk pod 60 nebo pod 80) byla pravděpodobnost úmrtí 0,05 % a pro ty „staré“ 15 %. K vyléčení u 80 % dochází v podstatě samo, léčba probíhá jako u podobných onemocnění typu chřipka, tzn. léčí se jenom příznaky (symptomy), viz kapitolka Jak probíhá léčba (níže). 

Jak se chránit?
  • Necestovat do rizikových oblastí.
  • Vyhýbat se těm, kdo se vrátili z rizikových oblastí. Požádat je, aby zůstali několik dní doma.
  • Vyhýbat se těm, kdo jsou zjevně nemocní. Mají horečku, kašlou. Rýma není projevem koronaviru!
  • Nezdržovat se v místech s vyšším počtem lidí. Vyhýbejte se nákupním centrům, přeplněným dopravním prostředkům a hromadným akcím.
  • Dodržovat základní hygienická pravidla:
    • často si umývejte ruce mýdlem a vodou,
    • případně používejte plně virucidní dezinfekci. Leckde se mluví o alkoholové.
    • Nesahejte si na oči, nos a ústa (virus se přenáší přes sliznice). Snáz se to řekne, než dělá.
  • Nepanikařte a získávejte ověřené informace z národní a místní organizace věnující se zdraví. Státní zdravotní ústav (http://www.szu.cz/, infolinka 724 810 106. Linka je v provozu denně od 9 do 21 hodin.), Ministerstvo zdravotnictví České republiky (https://www.mzcr.cz/).
  • Pečlivě pečte maso a vejce.
Jak neohrozit či neděsit ostatní?
  • Pořádně si mýt, nebo dezinfikovat ruce.
  • Nově – nosit roušku, pokud máte kašel, rýmu nebo jenom pčíkáte, [dříve jste si měli zakrývat ústa kapesníky (nejlépe jednorázovými, které hned vyhodíte), ne rukou, ze které se to následně kapénkami přenese dál (někomu ji podáte, sáhnete na kliku apod.). Nemáte-li kapesník, můžete kašlat do rukávu (na lokti).]
  • Nepřipravujte jídlo pro jiné lidi, máte-li respirační onemocnění.
  • Pokud u sebe pozorujete příznaky, telefonicky kontaktujte svého obvodního lékaře, případně krajskou hygienickou stanici a konzultujte s nimi další postup.
  • Maximální inkubační doba je 14 dnů. Je to z důvodu předběžné opatrnosti. Většina lidí onemocní vždycky v polovině inkubační doby. Asi 80 % lidí onemocní do sedmého dne. Pokud se příznaky neobjeví ke konci inkubační doby, může si být člověk téměř jist, že patrně z tohoto zdroje nákazy neonemocněl. (z článku Příznaky, ohrožené skupiny...)
Blbosti (fake news) uvedené na pravou míru


Musím se přiznat, že mě s mým marketingovým vzděláním nadchl leták Ministerstva zdravotnictví České republiky. Je krásný jak vizuálně, tak po stránce informační. 




  • Alkoholem proti koronaviru. – Chlastat vám nepomůže, i když byste to slyšeli rádi. Akorát jako desinfekce rukou je to dobré.
  • Vakcína zatím není k dispozici. Jiné druhy vakcín nepomohou (jako třeba pneumokoková). A upřímně: nechali byste se očkovat? Kdo z vás se očkuje proti chřipce, která každý rok v ČR zabije přes 1500 lidí? Pokud jste očkovaní, máte výhodu v tom, že by se vám neměla k případnému koronaviru (je to vir) přidat bakteriální infekce, proti které máte očkování. (Viz Tisková zpráva Státního zdravotního ústavu ze 14. 10. 2019: „Přestože je v ČR každoročně hlášeno několik desítek až několik stovek úmrtí v důsledku chřipky, na základě statistického modelování víme, že skutečný dopad chřipky je ještě větší – v souvislosti s chřipkou v České republice umírá průměrně 1500 osob za rok. Chřipka tudíž představuje vážný problém zdravotní, sociální i ekonomický“ říká MUDr. Jan Kynčl, Ph.D., vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.)
  • Virus se pravděpodobně nemůže šířit potravinami. Zboží z Číny se bát nemusíte.
  • Mohl by se přenést ze zvířete na člověka (jako u ptačí chřipky).
  • Není v pitné vodě z vodovodu, protože povrchové vody prochází čištěním a dezinfekcí a to virus nemá rád.
  • Chirurgické roušky chrání před nemocným jeho okolí, zejména papírové jsou zdravému člověku k ničemu. Tzn. noste roušku, když nechcete nakazit své okolí. I tak je třeba prostudovat si její bezpečné nandání a sundání. Pokud chcete chránit sebe, potřebujete respirátor, který obsahuje speciální a vyměnitelný filtr. Nutný je respirátor s třídou FFP3. Respirátory se můžou nosit celý den, ale rouška se musí měnit maximálně po dvou hodinách.
  • Koronavirus si nejste schopni odhalit sami. Pokud se dokážete zhluboka nadechnout a zadržet dech na déle než deset vteřin bez kašlání, neznamená to vůbec nic. A když to nedokážete, tak taky ne. Můžete mít jakékoliv jiné dýchací potíže (od nachlazení, přes počátek alergie, po astma). V jednom článku jsem četla, že vám při zjišťování koronaviru dělají hluboký (a nepříjemný!) výtěr, lékařka, která to popisovala, uváděla, že se dříve říkalo, že musíte sáhnout tak hluboko, až pacientovi vyhrknou slzy.
  • Pít často teplou vodu můžete, alespoň budete mít dostatek tekutin, ale virus se neutopí. 
  • Zdá se, že i když koronavirus proděláte, nejste vůči němu imunní a můžete se nakazit znovu. Ovšem, je možné, že byly jenom potlačeny jeho projevy a dosud zkoumané případy nebyly úplně vyléčeny.

Jak probíhá léčba?
  • Zatím se léčí pouze symptomy stejně jako u chřipky: klid na lůžku, dostatek tekutin, volně dostupná antipyretika (paracetamol, ibuprofen...) na snížení horečky (doporučeno snižovat až při přesáhnutí 38,5°C), také se léčí kašel nebo dušnost.
  • Účinnou látku nazvanou remdesivir vyvíjí se svým týmem český biochemik Tomáš Cihlář pro farmaceutickou firmu Gilead Sciences ze San Franciska. Látka funguje na principu falešného stavebního bloku, který virus nepozná. (viz článek Pomůže v boji s koronavirem...)
Co s náklady za karanténu?
  • Za prvních 14 dní nařízené karantény máte nárok na náhradu mzdy. Je to podobné jako když jste na neschopence. Není důvod vybírat si dovolenou. Karanténu nařizuje hejtman. „Na zavedení karantény by se podílely i policie a armáda, aby byla zajištěna ta lokalita, aby tam nedocházelo k úniku osob, které jsou uvnitř toho prostoru, anebo naopak aby dovnitř nevstupovali lidé, kteří tam nemají co dělat,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula v pořadu Českého rozhlasu Dvacet minut Radiožurnálu.“ (viz článek Pomůže v boji s koronavirem...) 
  • Pokud ale odletíte na dovolenou a tam vám nařídí karanténu, jste stále na dovolené, i když nemůžete z hotelu. „V případě, že se zaměstnanec nachází v nařízené karanténě i po skončení čerpání řádné dovolené, musí zaměstnavatel jeho nepřítomnost omluvit.“
  • „Podle zákona jsou v případě neplánovaného prodloužení dovolené ze zásahu vyšší moci – a za takový zásah je považována i nařízená karanténa – cestovní kanceláře povinny hradit lidem náklady spojené s pobytem první tři dny. Dál už to je individuální, podle toho, jaké mají lidé cestovní pojištění a podobně,“ říká Lucie Marie Kühnová, tajemnice tiskového odboru ministerstva zahraničí. Ovšem má se také za to, že by právě ony orgány, které karanténu nařídily, měly náklady s ní spojené uhradit – ubytování a strava by vás tedy nic stát neměly. Ale zatím je to jen teorie. 
  • Dobrá zpráva je, že cestovní pojištění pohlíží na nucenou karanténu jako na hospitalizaci v nemocnici, tudíž se na ni vztahuje.
  • Náklady na cestu zpět zůstanou na vás.
  • Zákoník práce pohlíží na toho, kdo byl uvržen do karantény (ať už doma, nebo v zahraničí), jako na nemocného, má tedy nárok na nemocenskou. Stačí si jen vyžádat neschopenku, a to klidně i v zahraničí – platí stejně jako ta vydaná u nás.
  • Jestliže jste vyrazili do oblasti, která byla z hlediska nákazy bezpečná, a během pobytu se v ní nemoc objevila, platí vše z předešlého odstavce. Když ale vyjedete na oficiálně problematické území, je to na vaši odpovědnost. Veškeré případné následky si ponesete sami a pojištění se na to vztahovat nebude. „Jestliže ministerstvo zahraničí nedoporučuje kvůli koronaviru cestovat do některé oblasti, ale vy tam stejně odjedete, pak z cestovního pojištění můžete hradit jakékoli nemoci nebo úraz, ovšem mimo koronaviru,“ upozorňuje Vlastimil Divoký.
  • Obava plynoucí z výskytu koronaviru v oblasti, kam máte cestovat, není důvodem pro uznání storna zájezdu. 
Zdroje této kapitolky (odkazy úplně na konci): 
Češi v karanténě kvůli koronaviru. Kdo jim zaplatí náklady? 

A pár nejlepších vtipů na závěr:
  • Osmdesát tisíc lidí se nakazilo koronavirem a celej svět chce hned nosit roušky, ale čtyřicet milionů lidí má HIV a nikdo nechce nosit kondom.
  • Máte prosím ještě někde mouku? Už jen v Kosteleckých a Vodňanských párcích.
  • Marketing knihovny: Zásobte se knihami pro případ karantény!
  • Víte, proč mizí z obchodů mouka? (fotografie z filmu chlapík se koupe naložený v těstě) Češi už totiž znají lék proti koronaviru!
  • Proti koronaviru se ubráníme tak, že denně sníme 16 stroužků česneku. Sice nepomůže, ale aspoň se k tobě nikdo nepřiblíží...
Zdroje:
https://www.denik.cz/ze_sveta/koronavirus-fake-news-alkohol-smrt.html
https://www.denik.cz/galerie/vtipy-na-koronavirus.html?back=1094481091-36-1&photo=3 - vtipy
https://www.patria.cz/zpravodajstvi/4349449/koronavirus-covid-19-co-to-je-jak-se-prenasi-jak-se-chranit-zastavi-jej-alkohol-a-dalsi-myty-kolem.html
https://cs.wikipedia.org/wiki/Koronavirus
https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses
http://www.szu.cz/tema/prevence/jak-nasadit-pouzivat-sundat-a-zlikvidovat-ustni-rousku - zajímavý odkaz na nošení roušek 
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/7-3-poznamky-ke-koronaviru-co-jsme-se-dozvedeli-a-co-se-zbyva-dozvedet-90803?seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null – zajímavý osobní článek o pohledu na koronavirus. Pouze nesouhlasím s autorovým tvrzením, že nemáme autority. Zdá se mi, že dost lidí ví, že se má obrátit na názor (web) ministerstva, zdravotnického ústavu či WHO, když umí anglicky. Trochu googlit místo jen se dívat na zprávy.
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/10-kroku-jak-se-vyhnout-koronaviru-90042
https://www.prozeny.cz/clanek/cesi-v-karantene-kvuli-koronaviru-kdo-jim-zaplati-naklady-62454
http://www.mzcr.cz/dokumenty/covid-19materialy-ke-stazeni_18600_4122_1.html
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/koronavirus-zabijete-horkou-vodou-dezinformatori-ohrozuji-zdravi-91325?seq_no=3&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/zdravi/odpovedi-na-otazky-koronavirus-lecba-pitna-voda-respiratory-rousky-imunita_2002271839_vtk
https://dvojka.rozhlas.cz/priznaky-ohrozene-skupiny-i-myty-o-rouskach-nejdulezitejsi-co-vime-o-koronaviru-8142650
http://www.szu.cz/uploads/Epidemiologie/Chripka/Chripka_TIS_ZPR_fin.pdf

Žádné komentáře: