čtvrtek 19. března 2020

Roušky hýbou světem

Od včerejší půlnoci jsou povinné. Čili dnes na veřejnosti jen jako muslimky.

Nejčastěji používané a vyhledávané slovo teď bude asi rouška. Ovšem hned po koronaviru. Je to trochu bláznivé vzhledem k tomu, že chirurgické roušky mají nosit jenom nemocní. A teď najednou velký boom a noste je všichni. Sice jsem to předtím taky tak trochu říkala, že kdybychom je nosili všichni, tak i ti nemocní a my zdraví bychom před nimi byli chráněni. Má to jeden drobný detail – jak je nosit a kdy?

S rouškou asi těžko budete jíst. Takže žádné jídlo na veřejnosti. Jenže ani doma. Protože pokud to roznosíte i ve vlastní domácnosti, mohl by to být problém. 

Druhá věc je, jak často to na někoho „prsknete“ – údajně byste s ním měli mluvit aspoň čtvrt hodiny a dost zblízka, aby to od vás opravdu chytil, – a jak často dostanete, protože jste se dotkli stejného předmětu jako někdo, kdo koronavirus má. Ale teď ať promluví fakta. 

Pravda o rouškách
Dle WHO musíte nosit roušku (mask), když jste zdraví a staráte se o osobu s podezřením na infekci 2019-nCoV, když kašlete nebo kýcháte. Masky jsou účinné pouze při použití v kombinaci s častým čištěním rukou desinfekcí s alkoholem na ruce, mýdlem a vodou. Pokud nosíte roušku, musíte vědět, jak ji používat a řádně zlikvidovat.

Novinky.cz, speciál o koronaviru: Rouška slouží k ochraně okolí před šířením virů a bakterií. Je určena těm, kdo mají příznaky onemocnění, aby nákazu nešířili dál. Roušky jsou určené na jedno použití, v krajním případě je možné je připravit k více použitím – horkým vzduchem (fénem).

„I podomácku vyrobená rouška z bavlněného trička velmi efektivně chrání okolí před vykašlanými infekčními částicemi. Zatímco lidé bez roušky vykašlali podle studií v průměru 200 infekčních kapének, lidé s vlastnoručně vyrobenou rouškou pouze 43.“ (Jak se starat o doma vyrobenou roušku) Přestože rouška virus nezastaví, omezuje šíření kapének s virem, takže to má smysl. (Ovšem jak jsem již poznamenala, pokud ho máte.)

Jediné místo, kde roušku nemusíte nosit, je vaše domácnost. Příp. když jste sami v kanceláři nebo v autě. Při pohybu a pobytu na všech místech mimo bydliště ochranné prostředky dýchacích cest (tedy i šátek nebo šála, či ústenka) musíte mít, jinak vám hrozí pokuta až do výše 20.000,- Kč. 

Jak si vyrobit roušku
Kde shánět roušku?

Pravidla pro použití roušky (dle WHO)
Roušky jsou smysluplné pouze v kombinaci s častou dezinfekcí (i mytí mýdlem a vodou) rukou.
  1. Před nasazením roušky očistěte ruce otřením dezinfekcí na bázi alkoholu nebo mýdlem a vodou.
  2. Zakryjte ústa a nos rouškou a ujistěte se, že mezi obličejem a maskou nejsou žádné mezery.
  3. Během používání se roušky nedotýkejte; pokud tak učiníte, očistěte si ruce desinfekcí nebo mýdlem a vodou.
  4. Vyměňte roušku za novou, jakmile je vlhká. Chcete-li odstranit roušku: sejměte ji zezadu (nedotýkejte se přední strany roušky). 
  5. Očistěte si ruce otřením dezinfekcí na bázi alkoholu nebo mýdlem a vodou.
  6. Jednorázovou roušku vyhoďte do uzavřeného odpadkového koše, bavlněnou roušku sterilizujte. 
Na stránkách Jak se starat o doma vyrobenou roušku doporučují měnit každou hodinu, zejména pokud se pohybujete mezi větším množstvím lidí a také v případě navlhnutí.

Jak sterilizovat roušku
Vyprat, vyžehlit, uschovat na vydezinfikované místo.

„I podomácku vyrobená rouška by měla splňovat možnost snadné sterilizace po každém použití. Nejjednodušším způsobem sterilizace je vyvaření. Obecně se doporučuje nechat vodu s rouškou projít varem a pak nechat samovolně vychladnout. Pro tento účel je velmi vhodný materiál 100% bavlna, která var vydrží. Na jiné druhy materiálu se dá použít například horký vzduch z fénu.“ (Speciál na Novinkách)

Na stránkách Jak se starat o doma vyrobenou roušku doporučují nechat vodu vařit minimálně 5 minut, nebo odděleně prát v pračce. „I když existují studie u příbuzného koronaviru, který způsobil v minulosti epidemii onemocnění SARS, jež tvrdí, že virové částice jsou zničeny již při teplotě 60 °C po dobu praní 30 minut, raději zvyšte teplotu na 90 °C. Roušky je pak zapotřebí ještě vyžehlit, ideálně párou. Pokud nemáte parní žehličku, pak alespoň na nejvyšší stupeň po dobu 5 minut.“ Roušku uschovejte na vydezinfikovaném místě.

A nějaké další detaily ze zpráv
V Moravskoslezském kraji je od středy 18. 3. 20 20 povinnost chránit si nos a ústa ve veřejném prostoru. Můžete použí roušku, šátek nebo šálu. Nenošení je bez pokuty, ale měla by to být základní občanská povinnost, apeloval hejtman. (Roušková neschopnost...)

V jednom z článků se tvrdí, že používání roušek je neúčinné, ale konkrétní data či důkazy chybí. „Ve Francii poukazují na neúčinnost povinného nošení roušek či ochranných masek, které mimo jiné nařídila i česká vláda. »Masky jsou vzácná komodita a je skutečně nutné si je vyhradit pro situace, kdy je to užitečné,« kritizoval na úterní tiskové konferenci hlavní představitel francouzského boje s koronavirem Jérôme Salomon. Zdůraznil přitom, že masky, které vidí v ulicích, jsou často opotřebované a špatně používané. Na neúčinnost používání roušek poukazují i další francouzští experti. Připomínají přitom stanovisko WHO, podle níž je nejdůležitější mýt si ruce, dodržovat odstup od dalších osob a nedotýkat se obličeje.“ (Francouzští experti poukazují na neúčinnost používání roušek)

Zdroje:
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/rouskova-neschopnost-vlady-uz-vytaci-i-moravskoslezskeho-hejtmana-za-ano-40316993?seq_no=4&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null
https://special.novinky.cz/covid-19/covid-19-jak-si-vyrobit-rousku.html
https://www.novinky.cz/zahranicni/koronavirus/clanek/jak-se-starat-o-doma-vyrobenou-rousku-40316990
https://koronavirus.mzcr.cz/otazky-odpovedi/

P. S.: Opravdu je to sterilizace. Steriluje se ovoce nebo zelenina.

Žádné komentáře: