středa 25. března 2020

Pár překvapivých videí o koronaviru

Pro mě nejzajímavější bylo video s Hanou Tkadlecovou: Epidemioložka: S koronavirem se dříve nebo později setká každý z nás... – když máte roušku, noste i brýle (ochrana očních spojivek) i rukavice. Šíření se jenom zpomalí, ale nezastavíme ho. Pobavilo mě, že jsou vypnuté komentáře, asi by tam bylo i něco dost jedovatého, protože je to už měsíc staré video a paní epidemioložka je celkem drsná: statistika a data, žádný velký sentiment. Školy by nezavírala, karanténu nedělala, protože to v takhle velkém množství nakažených nemá smysl a přinese to velký ekonomický problém a malý zdravotní dopad. Pokud to nebude třeba půl roku a všichni to nebudou poctivě dodržovat. Mluvila ještě o tom, že smrtnost je podobná jako u chřipky, takže za tu paniku mohou především média. Pravděpodobně bude promořená celá populace. Jinak se toho nezbavíme.

V titulku jsem psala, že se jedná o videa, ale nadchl mě článek o Clare Geradaová, šedesátileté britské lékařce, která se z koronaviru uzdravila. »Nenakazila ani manžela: O tom, že je možné při dodržování základních hygienických návyků a několika dalších doporučeních se chovat tak, aby se nákaza nešířila dál, svědčí i to, že Geradaová nenakazila manžela, s nímž sdílí domácnost. Stačilo vyhnout se fyzickému kontaktu, spát odděleně a mýt nádobí a prát ručníky a prádlo ihned po použití, tvrdí. (...) Pro veřejnost má Clare Geradaová jednoznačný vzkaz: je to nepříjemné, ale zvládnete to. Nezabírejte proto lůžka v nemocnicích těm, kteří je potřebují. „Drtivá většina lidí bitvu s koronavirem vyhraje. Ti, kdo na něj umírají, jsou již nemocní, pro které jsou respirační potíže příliš. To znamená, že většina z nás se může držet dál od nemocnic a nechat v nich volná místa pro potřebné.«

Celkem zajímavá zpověď nakaženého Slováka v Rakouském hotelu. Tak trochu ukazuje, že ani Rakušani nemají přístup k nemocným úplně zmáklý vzhledem k tomu, že neotestují holku bydlící s nakaženým koronavirem. 

Dvě holky, které jsou pozitivními testy na koronavirus. Je to dost upřímné a zajímavé. Vypráví o tom, že je to blbá nemoc, mají horečky, špatně se jim dýchá a je jim tak špatně, že nemají sílu uvařit si jídlo, takže když si budete dělat zásoby, tak jen to, co jde ohřát. Není špatné si uvědomit, že ať už máte koronavirus, nebo jenom nachlazení, pořád budete brát jenom prášky proti horečce (např. paralen) a proti bolesti (měli byste se vyhnout ibuprofenu(1)).

(1) Zatím to není prokázáno vědecky, ale vychází to z případu rodičů, kteří dali čtyřleté dceři ibuprofen a její stav se rapidně zhoršil. Jenže zatím není ani jisté, jestli má dítě koronavirus. Lepší je užívat paracetamol (ten je v paralenu). Je nutné číst příbalový leták a dodržovat dávkování. Jinak paracetamol škodí na játra. Když čtu, že paracetamol má rychlejší nástup na snižování horečky, musím si vzpomenout, jak jsem měla někdy v lednu nebo kdy horečku. Byla jsem týden nemocná, děsně slabá... v zoufalství nejvyšším jsem si (já odpůrce prášků a chemie) vzala paralen. Efekt nic moc. Horečka trochu klesla na zvýšenou teplotu, ale skoro mi bylo líto, že to jím.

Zdroje:
již uvedená videa

Žádné komentáře: