úterý 3. března 2020

Jak jsem zvládla krmení dravé zvěře

Před necelými čtrnácti dny jsem dostala za úkol (vzala jsem si to dobrovolně), že ráno nakrmím zvířátka. Kozy měly žrádlo připravené v červeném kyblíku uprostřed místnosti, která dřív sloužila na nevímco.

Slepicím jsem měla rozpůlit starý bochník chleba, aby si ho mohly vyzobat a nasypat jim rýži. A kočky měly dostat zbytky salámu. Já vím, je to prasárna a zvířátkům by se solené maso nemělo dávat, ale možná si tím trochu přilepšej a tajně doufám, že jim to zase tak moc neškodí. 

A jaký byl výsledek? Kozy v pohodě. Červený kyblík jsem našla, ke kolečku, kam jim dáváme žrádlo, jsem se probojovala, i když všechny tři dost dotíraly (hlavně Baloun). 

S chlebem pro slepice to bylo horší. Nejdřív se trochu vzpouzel rozkrájení. Ale zvládla jsem to. I nalámat se mi ho dobře podařilo. Akorát slepice ode mě zdrhaly, když jsem jim ho házela/dávala. A pak přišly kozy. A sežraly jim ho! Najednou jim nevadilo, že je to na zemi a špinavé. A pak že žrát ze země nechtěj. 

Podobně to dopadlo s rýží. Musela jsem ji vysypat přímo na zem, protože z plastového lavůrku ji kozy vyžíraly.

A kočky byly v pohodě. Franta přiběhl jako první. Předl a byl miloučkej. S velkýma vykulenýma očima. To abych viděla, že děsně dlouho nežral. Macík byla obezřetná jako vždycky, ale protože jinak by jí to všechno Franta snědl a kolečka šunky nešly pořádně jíst, vzala si je ode mě přímo z ruky. A taky velkej černej se nechal krmit. I když na pohlazení myslím zavrčel. Pohlídala jsem si, aby si jídlo vzájemně nekradly a nevedly o něj bitku. Vtipnej byl malej černej (nemám pojmenováno, protože jsou tři malí černí kočičáci a nedaj se od sebe odlišit): jak jsem mu kousek hodila, protože se blízko neodvažoval, elegantně ho chytil a odběhl s ním. Taková opravdu malinkatá šelma. Být větší, budí opravdický respekt!

A poučení pro příště? Slepice je nutno krmit v jejich domečku, kam kozy nemůžou.

Žádné komentáře: