pátek 20. března 2020

Nejkrásnější období roku: jaro

Jaro. Říká se o něm, že je to nejkrásnější období roku. Období začátků. Příroda i lidi se probouzí. Všechno je plné síly po uspávající (či vyčerpávající) zimě. Stromy začínají pučet, květiny kvést a ptáci zpívat.

Je čas dát si nějaké předsevzetí. Něco nového začít, zkusit. Teď, ne v lednu, když se rozkoukáváte jako čerstvě vyorané myši. Nemusíte si určovat kdovíjaké cíle, stačí udělat aspoň něco.

Udělejte si jarní očistu. Ať už si pod tím představíte cokoliv, od dvou kedluben týdně navíc po pořádný detox jednoho zeleninového týdne či delšího půstu. Zkuste na sobě pracovat. Jít cvičit, jíst zdravěji. Teď je pro to nejlepší čas. A letos v karanténě zvlášť. Můžete se učit meditovat, nebo japonsky. To je jedno. Najděte si čas na to podívat se, jak žijete a zjistit, co byste chtěli změnit. Zlepšit. Mohou to být jen drobné krůčky, nebo třeba celá nová kuchyň. Nespokojte se s málem – zjistěte, jaké jsou vaše tužby a možnosti a udělejte první krok.

Vyrazte do přírody. Nachytat pár prvních paprsků. Slunce vám udělá dobře. Jen tak chvilku sedět na lavičce a slunit se. Dívat se do krajiny či si povídat s kamarádkou. Můžete udělat i první minipiknik. Vezměte s sebou třeba bagetu a čaj v termosce. (Samozřejmě nemyslím letos, kdy se nesmí ven, leda do parku a s rouškou, s tou by byl piknik dost na prd.)

Odlehčete jídlo. Zkuste nahradit typickou českou kuchyni jídly s větším množstvím zeleniny. 

Zasaďte bylinky. Třeba jen tak do truhlíku za okno. Petrželku, šnytlík (pažitku), mátu nebo meduňku. Nebo rovnou květiny. Nebo si pořiďte nějakou krásnou kvetoucí primulku domů. Obdivujte se jejím květům. Pokud máte chuť, můžete je zkusit namalovat.

Pokud máte dva šatníky, nechte si venku jeden teplý svetr a kabátek a přejděte na letní šatník. Vezměte si na sebe něco veselého: žlutého, oranžového, růžového, provokativně červeného... už je zase čas na barvy. 

4 komentáře:

Ivi řekl(a)...

Hezky napsané. S tou zeleninou v jídelníčku - to je samozřejmě potřeba pořád, ale když už bych uvažovala, které období je nejvhodnější pro velkou změnu, tak spíš léto - zelenina i chutná mnohem lépe, je větší výběr a je levnější (nebo vlastní), hned na začaltku jara se mi na to zdá ještě brzo, stejně jako přejít na letní šatník. No a barvy potřebuju v zimě ještě víc než na jaře, abych se z té šedivosti nezbláznila. I v práci víc zaujalo i snad pohledem potěšilo veselé zimní oblečení než na jaře, kdy jsou barvy všude. Nezapomenu na komentář kolegyně "jě ty máš hezké žabičkové punčochy" (jsou zelené jako žába).

Angelika řekl(a)...

Pro mě je na předsevzetí v létě už trochu pozdě. Teda jdou dělat vždycky, ale na jaře cítím víc motivace ke zdravější stravě. V létě to tak nějak přijde samo – jak je horko, tak člověk na nic smaženého nemá chuť. A nějaký ten meloun či zmrzlina se taky hodí.

Asi jsem místo zeleniny měla napsat zelené plevele pomalu přidávejte do jídla. Teď už je tak trochu víc chuť na nějaký ten šnytlík, polníček a řeřichu.

Taky nosím barvy i v zimě, ale tak nějak umírněněji, teď se to může víc rozjet a člověk není za rebela. V zimě mě to těší a hlavně pak za mnou chodí různé kolegyně a říkají: „Vy máte ale krásné jarní kalhoty.“ Jsou bílé a vypadají jako louka plná macešek, což mi připomíná, že bych dnes chtěla macešky zasadit do oken (truhlíků v oknech ;-)).

Kamilek řekl(a)...

No nevím... U nás dneska ráno -4 °C, dopoledne sněžilo...
Obvykle bývám mezi prvníma co přejdou z kalhot na kraťasy, ale letos s tím ještě chvíli počkám...

Angelika řekl(a)...

Máš naprostou pravdu, taky mám pocit, že bych místo článku Jak jsem zasadila macešky mohla napsat Jak jsem pohřbila macešky.... :-(