středa 18. března 2020

Koeficient 1,6?

Vzpomínáte si na základní školu? Na geometrickou posloupnost?

Nedávno jsem hrála takovou jednoduchou hru na mobilu, která mi ji připomněla. Jednou z úloh bylo doplňování číselných řad (to jsem nikdy neměla ráda). Zpočátku to bylo jednoduché, to se vždy jen přičítalo určité číslo. Třeba pět, a tak bylo každé další číslo o pět větší. Pak přišla na řadu geometrická posloupnost, v té už se mi nedařilo počítat dostatečně rychle (nevýhoda úloh na čas). Je mi jasné, že řada 3, 9, 27 má pokračovat výsledkem 3*27, a když už jsem náhodou stihla zadat 81, brzy se objevila další úroveň 3*81. A přesně takhle funguje geometrická posloupnost. Zjistit, co je násobitel je jednoduché, stačí k tomu vydělit větší číslo menším. A máte ho. 

A tak mám svůj tip na šíření koronaviru v České republice. Nevychází to úplně přesně – také se jedná o zjištěné případy, nevíme, kolik lidí mezi námi s tím chodí a třeba to ani nezjistí. Určitě existují nějaké zajímavější a kvalitnější modely, ale já si zatím vystačím s číslem 1,6. Možná už brzy přestane platit díky zavedeným opatřením. Ale zatím to tak nevypadá.

Můj odhad, kdyby to byla geometrická posloupnost: 260, 417, 667, 1067, 1708 ...

P. S. 1: Teď jsem zjistila, že tohle moje čísílko má speciální název: reprodukční číslo R. Ale správnou hodnotu jsem zatím nenašla.


P. S. 2: Tak už jsem to našla (19. 3. 2020) v článku Když se ocitnete v nařízené karanténě. Co se pro vás změní? Mělo by to být 2,1. Tzn. jeden pacient průměrně nakazí dva lidi a kousek. Takže můj výpočet byl příliš optimistický. Sto nemocných tedy vyprodukuje 210 dalších a ne jen 160, jak jsem se domnívala, tj. chyby v odhadu 50 lidí.


P. S. 3: U chřipky je prý tento koeficient hodně podobný. Viz video s Epidemioložka: S koronavirem se dříve nebo později setká každý z nás... Hanou Tkadlecovou. 

Zdroje: 

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kdyz-se-ocitnete-v-narizene-karantene-co-se-pro-vas-zmeni-93228?seq-no=7&dop-ab-variant=&source=article-detail
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nakazenych-hodne-pribude-ale-zlom-ma-prijit-za-par-dni-sledujte-cislo-r-94846?seq_no=3&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=null – Pokud vás tahle problematika zajímá, podívejte se sem.

Žádné komentáře: