úterý 17. března 2020

Zakládám záhonek

S pěstováním to myslím vážně. Ale přítel má obavy, že mě to za chvíli pustí, a tak chtěl, abych si záhonek zryla sama. Pchá! Vloni mi ho taky zryl nějaký cizí pán a nepustilo mě to. I když jsme se střídali v zalévání dva. Ale zároveň jsme měli dva, dost nevýhodně  rozmístěné záhonky kolem bytovky. 

Tady na zahrádce mám akorát obavy z koz.

Rytí trvalo celkem dlouho, pod meruňkou (a v jejím okolí) je půda dost udusaná. Zato se mi líbila likvidace trávy – stačilo tam pustit kozy a bylo za chvíli hotovo. 

Teď ještě trochu pohnojit a zamyslet se nad tím, co tam budu pěstovat. To je asi nejtěžší. 

Pohrávám si s myšlenkou maliní. Mmmm, mňam. Prý tu někde po okolí celkem dobře rostlo. 

Pak by se mi taky líbily dýně, ale ty snad stačí jenom dát na kompost. Semínka. Doma jsem musela obhájit, že dýně je fajn ;-). Páč dýňovou polévku máme rádi oba. Cuketa mou drahou polovičku nudí, ale časem snad taky vymyslím nějakou úpravu (např. smažená tenká kolečka jako chipsy), která se mu zalíbí. Ostatně, polévka s gorgonzolou mě také nenadchla. 

Jako další mě napadly nějaké bylinky. Troška toho zeleného „plevele“ do polévky, jen tak na chleba, k salátům...

Nedává mi smysl pěstovat třeba cibuli... nebo česnek. V krámě toho je plno a doma stejně člověk vypěstuje jen tak mizerné množství, pokud vůbec, že stejně nebude soběstačný. Zato bylinky jsou nechutně drahé. A pak abyste se jimi živili, když už si je koupíte. 

Možná by byla pěkná ještě cherry rajčátka...

P. S.: Výjimečně jsem poslechla a nerozjíždím akci pěstování ve velkém. Můj záhonek má tak metr krát dva. A možná ani to ne. Na druhou stranu, jsou tu ty maliny a stromky. Teda spíš budou. Snad.

6 komentářů:

Ivi řekl(a)...

jahody :-)

Angelika řekl(a)...

Na ty jsem taky pomýšlela, ale ta textilie, nebo pletí... nic pro mě. Možná i slimáci? Sice jsem se k tomu nikdy nedostala, ale ohledně jahod bych se raději vypravila za profíky, i když to možná letos nevyjde zase (pro změnu kvůli koronaviru). Na samosběr: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/samosber-jahod-kde-si-nasbirat-jahody-a-usetrit-prehled-mist-v-cele-cr

Veber řekl(a)...

Mám tu, snad tymián, který mohu nabídnout (sazenici), pokud přes zimu nezašel:-) Vesele se mi tu totiž množí:-)
Co se jahod týče, na samosběru nikdy nebudou tak sladké a šťavnaté plody jaké si můžeš vypěstovat na zahradě. Jednoduše proto, že by se o sebe otloukly atp. Proto se to na samosběrová pole nehodí.

Angelika řekl(a)...

Děkuji. To je zajímavé. Jenom pro tymián se teď asi ještě nějakou dobu nedostanu. Koupila jsem si semínka měsíčku, ale dneska mrzlo, takže zasadím až v týdnu. A neodolala jsem a jednu měsíční jahůdku jsem si taky vzala. Zvažuji, jestli ji můžu pěstovat doma. Přece jen se trochu bojím všežravých koz. A lákat je na záhonek na jahody mi nepřipadá jako dobrý nápad. I když možná v budoucnu bude pořádná zahrádka – ale to až po článku Stavíme plot, který nás teprve napadl. Takže třeba taky až za rok...

Kamilek řekl(a)...

https://www.rouming.cz/roumingShow.php?file=karantena_den_20.jfif

Angelika řekl(a)...

Vtipné! :-))