sobota 21. listopadu 2020

Filmové večery 2

Korunní princ Rudolf (***)

Loupež po italsku (*****)

Stalo se (****)

I když jsem tenhle film viděla už několikrát, pořád mě děsí stejným způsobem. Nápad zhlédnout ho znovu jsem dostala, když jsem Marka Wahlberga viděla v Méďovi, viz Filmové večery 1. Nejradši bych film označila pěti hvězdičkama, protože se mi líbí originální myšlenka. Zajímavý nápad. Na to, že se jedná o apokalyptický příběh je v tom i troška romantiky a takového až děsivého racionálna. Na rozdíl od všech možných zombíků, ufonů a nevím čeho, tohle se zdá být tak reálné, tak blízko. A děsivý prvek, který zvěstuje neštěstí, je něco tak obyčejného jako šumění listí ve větru. Fuj, až z toho mrazí. 

Nechápu, jak to mohou na ČSFD hodnotit pouhými 56 %. V originále se film jmenuje The Happening. A v české verzi postrádám vysvětlení se včelami. Přišlo mi, že v té anglické to víc rozebírali, takže doporučuji přeložit si výrok Einsteina (nevím, jestli je skutečně autorem, ale v tomhle filmu je za něj minimálně považován): If the bee disappeared off the surface of the globe then man would only have four years of life left.

Já si to přeložila jako Pokud by včela zmizela z povrchu planety, pak by člověku zbývaly jen čtyři roky života.

Režisérem je M. Night Shyamalan. Hlavní hrdinkou Almou je herečka Zooey Deschanel, kterou můžete znát z filmu Most do země Terabithia. Jejím manželem je středoškolský učitel z Filadelfie Elliot Moore. Když napříč státy udeří tajemná smrtící epidemie, způsobující, že lidé páchají sebevraždy, vyrazí s kolegou z práce Julianem a jeho osmiletou dcerou vlakem pryč. Ačkoliv se předpokládá, že jde o teroristický útok, narazí na podivína, který je jiného názoru. Podle něj za to mohou rostliny...

Žádné komentáře: