Manžel chtěl letos vyrazit do Itálie, protože v Chorvatsku v Umagu na Istrii jsme byli vloni. Ale když jsme pak viděli nabídku dvouhvězdičkového hotelu Uvala Scott u Kraljevice (u mostu na ostrov Krk), museli jsme jet zase do Chorvatska.
Sice tam nebyla klimatizace a jedna z fotek naznačovala, že by poblíž mohl být přístav a možná nějaké ošklivé technické budovy, ale cena byla velmi dobrá a navíc v ní byla kromě ubytování i polopenze (snídaně a večeře). Jenže ne ledajaká – bufetovým způsobem a k tomu nápoje v ceně.
Pobavilo mě, když se manžel mračil, že by se Italové měli naučit dělat jídlo od Chorvatů. Kdo jim stojí o servírované večeře, kdy si musíte vybrat předem, nejlépe z jídelníčku v italštině případně němčině. P. S.: Obvykle jsme si pomáhali alergeny. Když tam byla „ryba“, daly se tušit nějaké mořské plody, ale jestli je to rizoto s mušlemi, kalamáry, grilovaná treska nebo ve vodě povařený pangasius bez chuti, to bylo vždy překvapení. Ač to zní trochu primitivně, blbý jídlo dokáže dovolenou celkem pokazit. Od té doby to máme jako jeden z hlavních parametrů.
Snídaně |
Co nás tedy uspokojilo? Pestrý výběr, jak u snídaně: vejce, šunka, sýry, müsli, čaj, čokoláda, několik verzí kafe (to nám bylo bohužel úplně k ničemu) a šťávy, tak u večeře: několik druhů mas (aspoň jedna ryba, jedno vepřové, často i kuřecí), vařená zelenina (kukuřička, baby karotka, hrášek), někdy i grilovaná (cukety a lilky), listové saláty, brambory, těstoviny (párkrát lasagne), rýže (párkrát s mušlemi), dva druhy polévek (jedna hustá – bramboračka, rajská, fazolová a pod., druhý vývar s vlásenkovými nudlemi). Kompot s pokrájenými melouny. Pudink a různé buchty s pudinkem, tvarohy a nevím čím sladkým (jako sníh z bílků). Asi jsem i něco zapomněla.
I přes všechnu spokojenost bychom měli pár tipů k zlepšení:
- hranolky: doma si je neudělám (velká spotřeba oleje) a všichni je milujeme,
- steaky: všichni je milujeme, ale když se je nedaří takhle ve velkém udělat a vznikne z toho jen suché kuřecí maso, je lepší věnovat se červené omáčce s kuličkami z mletého masa, ve které jsou profíci,
- víc čerstvé zeleniny než jen listové saláty – myslela jsem, že v Chorvatsku mají spousty na slunci uzrálých rajčat, paprik, okurek, červené cibule...,
- manžel by uvítal víc sladkého po večeři, aby to tolik nepřipomínalo bitvu o poslední kousek buchty.
Žádné komentáře:
Okomentovat