úterý 11. prosince 2012

Miluji Vánoce

Na Vánocích je skvělé snad úplně všechno. Zimou a sněhem počínaje… venku se dá bruslit, bobovat, lyžovat, běžkařit, jezdit na pekáči a nebo se koulovat, a protože už jsem velká, můžu si po příchodu domů dát čaj s rumem, grog, punč a nebo horkou medovinu. Ale i samotný čaj přijde vhod, třeba se zázvorem, pro zahřátí.

A pak je tu stromeček. Nejdřív se na něj jenom těším, a pak se objeví krásný a zelený. Na Štědrý den dopoledne ho ozdobíme baňkami, řetězy, hvězdou, třepením a dáme na něj svíčky a prskavky. Večer se budou slavnostně zapalovat. Už druhý den ráno, když přijdu do kuchyně, spokojeně začuchám. Vůně se rozlévá po celé místnosti a táhne se i do vedlejší. Tohle jsou Vánoce! Stromeček nám vydrží až do konce ledna. A jednou jsme si ho nechali až do začátku března. Byla to paráda! Pořád nám krásně voněl byt a člověk měl pořád co slavit, stále se cítil jaksi vánočně a spokojeně.


12. prosince 2012
Napadlo mě, že bych si mohla půjčit nějakou pěknou knihu o Vánocích. Abych si začala užívat tu atmosféru. Trochu mě zaskočilo, že jich v knihovně mají obrovské množství. Začalo to příběhy a povídkami, pokračovalo tradicemi, zvyky a obyčeji a nakonec se našlo také velké množství knih nabízejících návody na výrobu nejrůznějších vánočních dekorací. Málem jsem zapomněla na kuchařky plné nejrůznějších dobrůtek. Něco jsem si vybrala z každé oblasti a už se nemůžu dočkat, až knihovnu navštívím. :-)

Žádné komentáře: