středa 26. prosince 2012

Vánoce

Stejně jako vloni,
už jsou tady zas
Vánoce už voní
všude je dost krás.

Tak vlastně proto Vánoce miluji. Voní jehličím, zapálenými svíčkami, čmoudícími františky, purpurou na plotně, kapříkem… a taky sladce cukrovím. Okna domů jsou nazdobená, výlohy jsou plné papírových i umělých sněhových vloček, na náměstích svítí ozdobené stromečky a lidi? Přemýšlí nad tím, čím by druhému udělali radost. Alespoň na chvilku nemyslí jen na sebe a snaží se v rozhovoru s druhými postřehnout drobný náznak něčeho, po čem dotyčná osůbka touží. Jaké tajné přání bychom jí mohli splnit?

Ovšem jsou i tací, kteří by Vánoce nejraději zrušili. Všude je spousta lidí a nakupování dárků je stresuje. Tolik práce s úklidem, pečením… Dovolím si jen dvě kritické poznámky ;-). Jednak je to jejich chyba, že nezvládají time management… nikdo jim nebrání naučit se plánovat a všechno si v klídku a pohodě zařídit během roku. P. S.: Taky to souvisí se známým zlodějem času – perfekcionismem. A zadruhé… všimli jste si, jak jsou „vánoční škarohlídi“ šťastní a spokojení během roku? Že ne? Není divu… mají spoustu shánění a stresu i v běžném roce, bohužel to se nemohou vymlouvat na Vánoce.

P. S.2: Fakt neznám jediného človíčka, který by byl během roku v pohodě a o Vánocích stresoval. Všichni vánoční stresaři, které znám, lomící rukama nad davy lidí, horami cukroví a nevím čím vším ještě jsou na tom během roku podobně. Stresují s každou hovadinou a také jsou neurotičtí.

Žádné komentáře: