středa 12. prosince 2012

Zkouška (státnice)

Po 26. listopadu 2012
Už se mi blíží jedna důležitá zkouška. Snažím se sama přesvědčit, že to bude v pohodě, ale moc se mi to nedaří. Jako by mi i něco vyššího chtělo říct, že je nejvyšší čas se učit, přestal mi jít internet. Jistě, můžu si za to sama, protože jsem překročila kvótu stahování (i když je mi to záhadou), ale to nic nemění na tom, že se mi to dosud nikdy nestalo.

A tak si dnes zodpovědně sedla a pustila se do učení či spíše pročítání materiálů. Učím se ekonomii a potichu si brblám: „Kulatá slepice ve vakuu…“ Dobře, uznávám, začínám být na Big Bang Theory opravdu závislá, ale když ono to tak pěkně sedí i na můj život. A ten vtip? Byl jeden farmář a ten měl slepice, které ale nechtěly snášet vejce, tak si zavolal fyzika na pomoc. A ten fyzik udělal nějaké výpočty a říká: „Mám řešení, ale bude fungovat jen na kulaté slepice ve vakuu.“

Stačí si vzít předpoklady neoklasické větve: Mezi poptávkou a nabídkou je neustálá rovnováha díky ceně zboží, která se zvyšuje, když je zboží nedostatek a klesá, když je ho přebytek. Všechny ceny jsou dokonale elastické. Na všech trzích existuje dokonalá konkurence, takže nejsou žádné monopoly, kartely a podobně, že? Třeba telefonních operátorů mám skutečně mnoho a je jedno kterého si vyberete? A taky předpokládáme, že neexistují transakční náklady, takže když si necháte udělat účes ve Francii, tak nejen, že bude mít stejnou cenu jako byste se nechali učesat u nás, ale navíc nic nezaplatíte za dopravu a možná se tam dokonce teleportujete. A modelům založeným na takovýchto předpokladech mám věřit?

Žádné komentáře: