středa 4. února 2015

Špinavý záda

Tuhle jsem slyšela kousek alba od Jasný páky. Moc nadšená jsem nebyla, ale jednou by se to pro tu srandu dalo, akorát mě zarazila písnička Špinavý záda. Vždyť tu já znám... ale ne od Jasný páky. Ta je přece od Argemy. Známý tvrdil že ne, že je od Nadorazů, ale to si nemyslím. Jasně, hrávali ji, ale to taky hrávali Dnes od Tublatanky a leccos od Brichty.

Zagooglím a uvidím... tak původně je to od Hudby Praha, české rockové skupiny. V roce 1987 vydali první album jako MC, ale bylo cenzurované (chyběly písně Lunapark a Všechno je naopak). Pro nás je ale podstatná první skladba nazvaná "Na Žofíně", kterou dnes ovšem známe pod názvem Špinavý záda. V kapely byli: Michal Ambrož,  Vladimír Zatloukal, Tomáš Volák, Jan Ivan Wünsch, Karel Malík, Vít Malinovský, Alena Daňková, Zdena Pištěková, Markéta Vojtěchová a  Ludvík Kandl.

Aby v tom byl ale opravdu chaos, zjistím, že Hudba Praha existuje od roku 1984 a je pokračováním kapely Jasná Páka vzniklé v roce 1981.Charakteristickým rysem jejich hudby se staly ječivé dívčí sbory v kontrastu s mužskými hlasy a syrový sound kytar. Jenže Jasná páka byla zakázána, tak Michal Ambrož kapelu přestavil a přejmenoval na Hudba Praha. Výrazně se změnil styl hudby.

"Během druhé poloviny osmdesátých let se Hudba Praha stala jednou z nejoblíbenějších pražských klubových kapel. Cestovala po celé republice, vystupovala po klubech, kulturních sálech, hospodách i na venkovských tancovačkách." Víc si toho můžete o kapele přečíst na Wikipedii (viz zdroje).

Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Hudba_Praha_%28album%29
http://cs.wikipedia.org/wiki/Hudba_Praha

Žádné komentáře: