čtvrtek 5. února 2015

William Goldman: Princezna Nevěsta (*****)

Trochu starší článek přesunutý ze stránky Recenze.

Po dlouhé době se mi podařilo dočíst báječnou knihu Princezna Nevěsta od Williama Goldmana. Už dávno jsem si ji chtěla přečíst… přesně od té doby, kdy jsem zjistila, že existuje. Přibližně ve svých patnácti jsem totiž viděla stejnojmenný film a už tehdy jsem se do něj zamilovala, obrazně řečeno. Tento podivný příběh – něco mezi pohádkou, komedií i dramatem – jsem si dokonce lehce poznamenala nebo lépe řečeno převyprávěla, abych si ho mohla kdykoliv připomenout. Je tedy jasné, že když jsem zjistila, že existuje kniha – předloha – musela jsem si ji co nejdříve půjčit.

William Goldman se narodil v srpnu 1931. Je americkým romanopiscem, scénáristou a dramatikem. Získal Oscara za napsání scénáře k Butch Cassidy a Sundance Kid a akademickou cenu za scénář k All the President's Men. Nic z toho jsem neviděla a neznala.

Na knize se mi líbí, jak je příjemně čtivá a jak si jsou s filmem podobní. Nic nechybí. Kromě děje jako takového se čtenář dozví, co předcházelo či následovalo během vydávání. A také trochu napětí – opravdu Goldman převyprávěl příběh Simona Morgensterna? Nebo si s námi jen hraje? V knize se odpověď nedozvíte. Tuto problematiku se vám může pokusit ozřejmit wikipedie bez dostatečných citací, ale tajemství je lepší. Dodává příběhu novou tvář.

Pokud s něčím nejsem spokojená, pak snad s nakousnutím pokračování Princezny nevěsty, které je uvedeno ve stejné knize, ale končí tak nějak prapodivně.

Těm, kteří neviděli film, knihu vřele doporučuji. Svou dávku humoru si v ní vychutnáte déle. A po knize se klidně můžete podívat na film, opačně to bývá obtížnější.

Na obálce se uvádí, že kniha je „výtečnou parodií středověkého rytířského románu či sympaticky nestoudným rýpáním do tradice pohádky“. Nelze jinak než souhlasit. Příběh je opravdu něco mezi pohádkou, dobrodružstvím a komedií, k té se snad blíží nejvíc. V knize jde především o osudy krásné Berušky a jejího čeledína Westleye, nejlepšího šermíře Iniga, obra Fezzika a prince Humperdincka.

Kniha sice není ilustrovaná, ale vydání z roku 2005 má rozhodně zajímavou a poutavou obálku.

Zdroj:
http://www.fantasticfiction.co.uk/g/william-goldman/

Žádné komentáře: