úterý 29. března 2022

Vyklízeli jsme špajz

Mixér

Na statku se děje všechno možné. Kromě toho, že chováme zvířátka (a plánujeme další: osvěčená i nová) a pěstujeme rostlinky (opět se můžete těšit na nové pokusy), snažíme se trochu opravovat či kultivovat nebo renovovat ostávačku, tedy obytnou část našeho hospodářství. Pro dnešní použití je totiž tak lehce nevhodná. Občas nás trápí chybějící chodba, která sice zbytečně bere teplo, ale obvykle se v ní ukládají boty, kabáty, deštníky, či kočárek. 

Podobně je na tom náš špajz, spižírna nebo komůrka. Už jsem se o nich dříve zmiňovala. Jedné se vlastně o dvě samostatné jednotky. Tedy, samostatná je jen jedna – komůrka. Ta se sice nachází v obytné budově, ale přístupná je pouze zvenku. Někdy v budoucnu bych jí ráda věnovala celý článek, možná i několik, ale samozřejmě by bylo dobré, kdyby tou dobou vypadala trochu jinak než teď. 

Stejná situace je u špajzu, který se nachází přímo uvnitř domu. Je to miniaturní místnůstka s oknem, dvěma regály polic a starým mrazákem, který někdo začal používat jako skříň. Zdá se mi až neuvěřitelné, že se ho podařilo protlačit skrz dveře. 

Tak tahle místnost by teď měla projít opravou – vážně už potřebuje oškrábat a vymalovat. A taky jí jistě prospěla čistka, kterou manžel provedl na nejrůznějším vybavení od vařeček, přes cedníky po zavařeniny, které jsme přestěhovali do již zmiňované komůrky.

Mimo jiné byl v pozůstalosti nalezen mixér, který nás okouzlil svými srandovními barvami. S politováním jsme zjistili, že je stále ještě funkční. Takže jeho odeslání „do věčných lovišť“ bylo nad naše síly.

Žádné komentáře: