čtvrtek 5. května 2022

Africký „smrádek“

S manželem máme rádi vůni purpury, pálených františků a taky kadidla v kostelech*, případně aromatických olejů (doufáme, že jsou opravdu přírodní). A tak vás asi nepřekvapí, že když jsem v Praze objevila africký obchůdek ACA, s.r.o., na Kamenické 26 na Praha 7  Letná, koupila jsem v něm něco na zapálení a darovala to manželovi k svátku.

Pod voňavou směs potřebujete rychlozápalné dřevěné uhlí, které se používá při kouření arabských bylin, nebo pálení vonných bylin, dřev, kadidla a dalších esencí. Váleček s deseti uhlíky stál 35 Kč. Viděla jsem to prvně, a tak jsem si musela přečíst návod: „Uchopte uhlík do kleštiček,“ – aha to nemám. Tak ho dám do keramické formy na františka? –„... zapalte jeho okraj a položte do kadidelnice.“ – jako by se stalo – „Tableta začne ihned jiskřit a rozžhaví se. Až z uhlíku dolétají jiskřičky, nasypte na něj kadidlo, vonné směsi apod. Ty se nažhaví a vyvinou typickou vůni.“

Ve skutečnosti to probíhalo tak, že jsem uhlík držela opatrně v ruce, nebo trochu nakloněný nad tou formou. Zase tak rychle se nerozžhavil a hlavně z něj nic nelétalo. Moc jsem si neuměla představit, že mi po kuchyni létají jiskry! Pro jistotu jsem celou operaci prováděla blízko kamen, na která bych mohla případný předmět doličný rychle odložit. Nebo dokonce vhodit dovnitř.

Množství voňavé směsi jsem odhadla. Uhlík měl tvar mělkého talíře, takže jsem ho vlastně naplnila. Směsi bylo tak na okraj lžičky. Postupně jsem ještě malinko dosypala a bylo to tak akorát.

Moje vykuřovací směs se jmenuje wusulan  thiouraye a teď jsem ho na internetu našla výrazně levněji. Jenže myslím, že na vyzkoušení nám našich 10 g (za 80 Kč) bohatě stačí. Vůně je to velice příjemná, těžko k něčemu přirovnatelná, snad trochu k vanilce a skořici či kardamomu? Jemná, sladká, relativně lehká vůně. 

Složení: vonné dřeviny (Corrigiola telephiifolia, Cyperus rotundus = šáchor hlíznatý, oliban, směs přírodních parfémů orientální vůně.

*Pozn.: I výraz kostelích je správně. Koukala jsem se do Internetové jazykové příručky (https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=kostel) Ústavu pro jazyk český.

P. S.1: Ten oliban ve složení by asi správně měl být olibanum a je to kadidlo (Boswellia serrata).

P. S.2: Prý je dobré si při výběru kadidla zvolit jeden z následujících druhů: vysoce ceněný ománský kadidlovník pravý, sacra, dále indická serrata, neglecta a papyrifera. (Zdroj: Jan Ježek, Phytos, 30. 4. 2022, dostupné zde: https://phytos.cz/magazin/zdravi/kadidlo-vzacny-dar-prirody/

P. S.3: Kdybych někdy chtěla koupit kadidlo nebo jiné vykuřovadlo, objevila jsem následující stránky (zatím nevyzkoušeno): https://www.vykurovadla-rymer.cz/o-vykurovadlech_p9.html, nebo bych mohla sáhnout rovnou po esenciálním olejíčku z kadidla, i takové se na trhu najdou.

Žádné komentáře: