čtvrtek 12. května 2022

Moje začátky s permakulturou

Myslím, že můžu říct, že jsem se do tématu permakultury pustila s vervou. Ono se taky snáz něco dělá, když musíte ležet doma s antibiotiky. A když vás v tom podporuje manžel. Nebo já podporuju jeho? Ani nevím, jak se to tak stalo, že jsme si začali pouštět videa o permakultuře, půjčovat knihy a koukat co by jak by. Nejspíš za to může česnek, který jsem dostala k narozeninám. 

V tuto chvíli máme zasazený česnek, takže jsme začali zkoumat, co se k němu hodí. Třeba jahody nebo mrkev. Říkám takovým plodinám kamarádi. Důležité je zkontrolovat, jestli mi poblíž nerostou nějací nepřátelé, jako je cibule nebo pórek. A taky by se hodilo vědět, co nasadit po něm a ideálně si sestavit (nebo vygooglit hotové) osevní postupy.

Ke konkrétním praktickým věcem si čteme teoretickou knihu Permakultura Zahradničení v souladu s přírodou Fuknční zahrada s minimální údržbou od Christophera Sheina a Julie Thompsonové. Ačkoliv je dost obsáhlá (256 stran) připadá nám především jako pochvalná óda než konkrétní kroky. Tím ale nechci říct, že by kniha nebyla přínosná. Zatím jenom hledáme ten přínos pro nás. 

Těším se, že si půjčím knihu Zdravá zahrada od Heleny Vlašínové, která se danou oblastí zabývala a já měla tu čest ji poznat na studiích v Brně na nějakém kurzu osobního rozvoje. Tuším, že to byl můj oblíbený time management, ale jistá si tím nejsem. A byla to právě ona, kdo mi doporučil ředkvičkový salát s ume octem, jímž jsem se následujících několik let ládovala.

Manžel by se měl pro změnu seznámit s knihou Zahradničení bez rytí od Charles Dowding a Stephanie Hafferty. Takže jsem zvědavá, jaké nové informace nám toto studium přinese.

Shrnutí na závěr:

Před pěstováním čehokoliv je vhodné položit si základní otázky:

  • S čím se daná rostlina kamarádí a co bych tudíž měla pěstovat poblíž, protože ji to chrání, nebo to chrání ona?
  • Jací jsou nepřátelé této plodiny? Vedle čeho nechce růst a nedaří se jí tam.
  • Co mohu vysít až přestanu tuto rostlinu pěstovat?
  • Jaké má mít stanoviště a půdu?
  • Jaké má mít mezi sebou rozestupy v řádku a sloupci?


Žádné komentáře: