pondělí 16. května 2022

Paradox znalostí (otázky k permakultuře)

Objevila jsem paradox znalostí. Možná se oficiálně jmenuje nějak jinak, ale to já nevím, tak jsem ho pojmenovala takhle. Jde o to, že když se začnete zabývat nějakým novým tématem, v mém případě permakulturou, očekávali byste, že jak budete číst knihy a sledovat videa, budete čím dál moudřejší. Tedy budete vědět víc a víc věcí. Což se taky děje. Jenže...

Zároveň s tím, jak se různé drobné věci dozvídáte, přece jen neobsáhnete celé téma naráz, začnou vám na mysli vyvstávat otázky. A minimálně zpočátku (dál jsem se zatím nedostala, jsem pořád ještě úplný zelenáč) jich je víc a přibývají rychleji než vaše znalosti. Trochu se mi to zdá frustrující. Přečtu si jednu věc a hned mě napadne několik otázek k danému tématu. A než si na ně vyhledám odpovědi – moje milované googlení – jak dřív lidi mohli bez tebe žít?! – mám zase o několik otázek víc.

Moje otázky k permakultuře jsou nyní?

  • To, co jsme jedli ve Francouzských Alpách byla šrucha? Jojo, psala jsem o tom v článku zde. Kde se dá sehnat? V jakých podmínkách se jí bude dařit a s jakou rostlinou kamarádí?
  • Kdy mám sázet ačokču? Ven ji vysazujeme až v polovině května, po zmrzlých. Může se sázet rovnou do půdy, nemusí být předpěstovaná. Můžu ji dát do truhlíku? Jedna rostlinka potřebuje metr, tak nevím. Ale prý se dá pěstovat i na balkónech, tak by jí to třeba nemuselo vadit. Má ráda hodně zálivky. Co potřebuje za půdu? 
  • Co zasadit pod ořech? Správně se řekne ořešák. A může se tam toho kupodivu sázet docela hodně: fazole, řepa, mrkev, kukuřice, meloun, cibule, pastinák, třešeň, túje, cedr, plamének, jabloň, zlatice, hloh, zimolez, jalovec, trnovník akát, javor japonský, kalina, begonie, zvonky, chryzantémy, krokusy, sedmikrásky, jiřiny, kapradiny, kostřava [7], ostružina [7,10] lépe pod mladým stromem angrešt, černý rybíz, maliny [10].
  • Co zasadit pod meruňku, aby se rostliny podporovaly?
  • Co má rád koriandr? Kam ho mám zasadit? Je vhodné ho vysadit na plném slunci. Chce dostatečně větrané stanoviště, půdu propustnou, spíše zásaditou a s dostatkem vláhy. Doroste-li až do výšky 60 cm, potřebuje oporu, aby jej nevyvrátil vítr.[8] Bude se mi množit sám, nebo musím semínka sbírat a znovu sázet?
  • Co mám sázet po česneku? Před ním ani po něm se nemá pěstovat cibule nebo pórek. [2]
  • Co bych mohla vysadit k růžičkové kapustě jako podporující rostlinu? Snad může růst s okurkami, řepa, fazole, mrkev, celer, salát, cibule, hrášek, brambor, estragon, koriandr a bazalka, petržel, citronová verbena a citronový tymián [5]. Pěstují se v I. nebo i v II. trati po předplodinách, jako jsou salát, kedluben, hrášek, rané brambory [6]
  • K čemu je mulčování? Proč a jak se provádí?

Zdroje jsou použity z mé megatabulky pěstování, se kterou vás seznámím někdy později, takže neobsahují všechna čísla:

[2] https://www.receptyprimanapadu.cz/zahrada/co-s-cim-sadit-vysazejte-zeleninu-ve-spravnych-kombinacich/
[5] https://cs.corse-machin.com/article/what_can_you_not_plant_with_brussels_sprouts#can_cucumbers_and_brussel_sprouts_be_planted_together
[6] https://www.receptyprimanapadu.cz/zahrada/mate-radi-kapustu-dejte-se-na-jeji-pestovani/
[7] https://sazenicka.cz/co-pestovat-u-oresaku/
[8] https://sazenicka.cz/jak-pestovat-koriandr/
[10] https://garden-cs.desigusxpro.com/oreh/chto-posadit-pod-gretskim.html

Žádné komentáře: