sobota 27. ledna 2007

Jak jíst granátové jablko aneb Vynálezy z lenosti

Pravděpodobně už jste o granátovém jablku slyšeli, pokud ne, stačí se jen trošku mrknout po netu a určitě něco objevíte. Každopádně i když zjistíte, jak o takovou rostlinku pečovat, co má za plody, kde roste a kdesi cosi, sotva někde najdete nejjednodušší způsob jakým ji jíst. Dobře, přestanu se vytahovat. Jeden z možný způsobů jsem vymyslela. Jako u většiny vynálezů za to mohla lenost.

Měla jsem jít do práce a „drobet“ jsem nestíhala, žádná novinka v mém případě. A když už jsem měla pomalu odcházet, všimla jsem si, že mi na stole leží načaté ovoce. Zrníčka s dužinou se vybírají opravdu skvěle. Zacákáte všechno v okruhu snad metru a vylovíte pár zrnek. Je to docela boj.

Někde jsem slyšela, že nejvíc vynálezů vzniklo z lenosti. Když to zjednoduším a přeženu: Proč by si člověk vymýšlel auto, kdyby nebyl líný chodit pěšky? Proč by vymýšlel šicí stroj, kdyby klidně šil ručně? Proč by vymýšlel nejrůznější stroje, které za něj udělají jeho práci? Paradoxně je to právě lenost, která žene lidi vpřed a dál a nutí je objevovat a vynalézat.

Takže já jak jsem spěchala, jsem si říkala, že si z něj aspoň vymačkám šťávu a třeba se to pak bude líp dobývat. Ale co se nestalo, když granátové jablko (už trošku vyžrané) zmáčknete jako citron, začnou ona zrníčka sama vypadávat. A tak jsem získala všechen obsah místo půl hodiny (a dýl) asi za dvě minutky a opravdu si pochutnala, i když musím přiznat, že znám lepší ovoce.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Vidíš to, takhle mě nikdy nenapadlo se na to podívat:)) a pak že lidská lenost nemůže přinést nic užitečného..ještě že někteří z nás dovedou být líňoučtí;-)

Anonymní řekl(a)...

Však mě taky ne, někde jsem o tom slyšela a teď jsem si na to jen vzpomněla.

Anonymní řekl(a)...

Nic proti, ale tenhle článek mi příjde místy hodně nesmyslný. To, že nestíháš a ve spěchu uděláš něco, co se nakonec ukáže jako docela praktický počin podle mě není o lenosti. Stejně tak různé vynálezy, jako třeba auto. Ujít 100km za dva dny nebo ujet za hodinu asi nebude zrovna o lenosti...

Anonymní řekl(a)...

To je sice pravda, ale zkus se na to podívat jinak. Kromě toho, že auto zrychlí pohyb, tak je to i pohodlnější.

Anonymní řekl(a)...

No tak jistě, že je to pohodlnější, ale ani tohle nemusí mít za každou cenu způsobeno lenností...Někteří jsou líní a jezdí autem 200 metrů pro rohlíky, ale celkově bych viděl auto a většinu dalších věcí jako spíš praktické vynálezy, než vynálezy z pouhé lenosti...

Anonymní řekl(a)...

Tentokrát musím souhlasit s pokym.

Anonymní řekl(a)...

To granátové jablko se dá během dvou minut vyloupat taky. Mám na to zplůsob a ani se nezaprasim. Nejde tedy o lenost, ale o šikovnost. Kdo má na granátových jablkách stejnou závislost jako já, tak na ten způsob přijde jistě po nějaké době také. Nejsme LAMY, že?

Unknown řekl(a)...

Mně tenhle blog přijde normální, v místech i skvělý, Je to tady dobré čist.

Jinak z té lenosti si myslím že to je i celkem pravda, ale podívejte se na co mysleli vynálezci když třeba vynalezali auto. Nevynalezali to proto aby nemuselí jít pěšky bo se jim nechtělo, ale proto aby tam byli co nejrychleji. A taky si myslím že se vynálezy zrodili z nudy že člověk něměl co dělat tak si chtěl ukrátit dlouhou chvíli tím že zapojí své mozkové blány a šedou kůru mozkovou a začne vynalézat a ejhle zrodil se vynález.

Ano, né všichni to vynalezali z nudy a lenosti, ale někteří to vynalezali pro slávu a prachy.