čtvrtek 15. ledna 2015

Nový rok 2015

Předchozí články silvestrovského speciálu:
Silvestr na poslední chvíli – jak se to stalo, že jsem silvestra plánovala až 29. 12. 2014
Předsilvestrovský večer: Bang! a Párty karty – popis dvou společenských her

Jak jsem psala v předchozím článku Silvestr a jediná kamenná rozhledna v Krkonoších na silvestra jsme vylezli na Přední Žalý a odtamtud se klouzali v pytlích až k Möhwaldově boudě, kde jsme si dali vynikající zelňačku a obrovské borůvkové knedlíky, ohřáli se a pak už vesele šlapali dolů k autům.

Zvědavá ulička v Jilemnici
"Doma" jsme se moc neohřáli a už byl čas vyrazit do Jilemnice, kde jsme měli zamluvený badminton. Pinkání bylo super, ale výsledek už si nepamatuji, myslím, že mi to celkem šlo, i když kluci byli lepší. Hlavní bylo hezky si zahrát a být v pohodě. Potom jsme se podívali na Zvědavou uličku, kterou jsem se marně pokoušela zvěčnit vypůjčeným foťákem. Takže obrázek jen pro ilustraci. Abyste věděli, že Zvědavá ulička v Jilemnici je soubor obydlených přízemních roubených domků postavených po požáru v roce 1788, ale některé jsou ještě starší. Chaloupky jsou jedinečnou ukázku lidového stavitelství podkrkonošského kraje. Domy jsou roubeny z mohutných trámů a spáry mezi nimi (tzv. lišty) jsou vyplněny mazaninou z jílu, plev a pazdeří. Trámy se původně konzervovaly volskou krví – tak tomu prý je v muzeu v Poniklé, lišty se bílily. „Všechny chalupy jsou postaveny nakoso k ulici tak, aby byl umožněn z východního průčelí pohled na hlavní ulici a k náměstí.“ Stavby jsou posunuty většinou o jednu okenní osu směrem do ulice, takže z jednotlivých domků bylo vidět až na náměstí, proto se říká Zvědavá ulička. Některé domky už sice nemají šindelovou střechu, ale přesto patří mezi památky. V minulosti v domcích žili zejména „drobní řemeslníci – tkalci, pekaři, fiakrista, cvočkář, kartáčník a mnoho dalších. … U východního vstupu do uličky stojí socha svatého Jana Nepomuckého a roste zde jilm horský, který je erbovním stromem města Jilemnice.“ (Zvědavou uličku najdete také v Rumburku, tam jí říkají "vesnická rezervace Šmilovského ulice".)

Před půlnocí vyrazíme na nedaleký kopec, abychom se trochu vyvenčili. Ohňostroj ve Vrchlabí vidět nemůžeme, protože je opravdu špatná viditelnost, ale to nám nijak nevadí. Aspoň si pak u baráku zapálíme barevné prskavky, ze kterých máme radost jak malé děti. 

Hrajeme Aktivity a možná ještě něco dalšího. Od Tomáše ochutnám gin s tonikem a okurkou a hned si chci dát taky. Mňam, ta okurka to zajímavě ovoní. Spát jdeme zase ve tři ráno.

Na Nový rok vstávám sice docela brzy, ale než vyrazíme na běžky na Benecko, chvíli to trvá. Pod kalhoty si oblékám tepláky pro zahřátí. No, navléknu se jako bych jela na Sibiř. Pak samozřejmě funím vedrem.

Autem jedeme na okraj Benecka (za hotel Kubát a rozcestí žluté a červené a oblast Na Sychrově), kousek si vyneseme běžky a dáme si asi desetikilometrový okruh. V údolí je mlha a vypadá to kouzelně. Na běžkách jsem už nějakou dobu nestála, a tak mám spíš prkenný než uvolněný postoj, ale věřím, že se to za pár dní zlepší. Hlavní je, že mě nové boty netlačí a taky do nich neteče a staré běžky jsou pořád stejně úžasné. Miluju běžky se šupinatou skluznicí! A vůbec – miluju běžky. To je tak příjemný pohyb. Vyvolává ve mně doslova slastné pocity. Žádný jiný sport/pohyb na mě takhle nepůsobí. Trochu by to měl připomínat Nordic Walking, ale to vůbec není ono. Asi svou roli hraje šoupání nohama.

V půlce cesty si uděláme zastávku v penzionu U Piráta. Oproti dřívějšku ale zmizela figurína, která u vchodu vítala návštěvníky a obsluha je dost laxní. Na druhou stranu je přiznat, že svíčková za stovku je opravdu luxusní. Omáčky dostanu tolik, že mi k ní čtyři knedlíky opravdu nestačí. Sice číšník nejdřív dělá cavyky, že přihřát dva knedlíky je problém, ale když vidí, kolik mi zbývá omáčky, zaběhne do kuchyně a zlepší si u mě reputaci.

A aby byl den úplně dokonalý, koukneme se večer na Stmívání, můj milovaný seriál.


Zdroje:
http://www.turistika.cz/mista/jilemnice-zvedava-ulicka
http://www.mestojilemnice.cz/cz/jilemnice/o-meste/fotogalerie/zvedava-ulicka/ – Fotografie Zvědavé uličky na stránkách Jilemnice

Žádné komentáře: