čtvrtek 1. ledna 2015

Zakletá Ella (****)

Americko-irsko-britský film režírovaný Tommym O'Haverem podle stejnojmenné knihy si na ČSFD získal 60 % a ode mě čtyři hvězdičky, což je druhé nejlepší možné hodnocení, takže doporučuji vidět, i když je to něco mezi komedií a pohádkou. Asi jako Princezna Nevěsta. Pohádko-komedie trvá necelých sto minut a je z roku 2004.

Když si čtu recenze, docela se bavím. „Úchylné, ale roztomilé.“ (Gemini) „Rozprávkové prekvapenie ako hrom, porovnateľné asi len zo Shrekom (ktorý tiež vydarene parodoval všetko čo mu prišlo do cesty), za minimálni rozpočet“ – 31 milionů – „je ponúknuté asi možné maximum, kde nechýba poriadna odviazanosť a experimentovanie, ktoré na každom kroku vychádza a bohato zabáva.“ (T2) „Taková upgradovaná popelka s docela zábavným a hodně pohádkovým pojetím, ale někdy to je přece jen až trošku moc naivní a dětský, nicméně Cary Elwes super slizoun a Anne Hathaway sem padne naprosto dokonale s tim svým rozzářeným milým úsměvem. Rozhodně sem se bavil.“ (Shit)

Anne Hathaway coby Ella z Hellu dostala od své bláznivé kmotřičky dar poslušnosti. Možná byste řekli, že to je fantastická věc, jenže ona má absolutní poslušnost – musí poslechnout každý příkaz, i kdyby byl sebenesmyslnější. Ella je bojovnice za „lidská práva“ pohádkových bytostí, jako jsou obři, lidožrouti či elfové. V současné době jsou tyto národy utiskovány strýcem (Cary Elwes) prince Cheara. Protože Elliny nevlastní sestry objeví její prokletí, vydá se Ella hledat vílu kmotřičku Lucindu, aby ji zbavila toho strašného daru a přitom jí do cesty přijde sám princ (Hugh Dancy), na něhož má Ella pifku. Ale možná nebude tak špatný, jak se zdál.

Dále hráli: Aidan McArdle, Joanna Lumley, Lucy Punch, Minnie Driver, Eric Idle, Steve Coogan, Jimi Mistry, Vivica A. Fox, Parminder Nagra, Patrick Bergin, Andrea Irvine, Susan Ward, Tommy O'Haver, Nora-Jane Noone, Johnny Trí Nguyễn, Heidi Klum, Aaron Monaghan, Rachel Rath, Rory Keenan.


P. S.: Anne Hathaway možná znáte z Deníku princezny.

1 komentář:

Lyra řekl(a)...

Zní to jako docela fajn pohádka, která by nemusela být k zahození. Třeba se na ni podívám ve chvíli, kdy se budu potřebovat odreagovat u oddechového filmu... i když je pravda, že A. Hathaway příliš nemusím, přesto tomuto filmu nejspíš někdy dám šanci, takže děkuji za tip. :-)