úterý 13. ledna 2015

Silvestr a jediná kamenná rozhledna v Krkonoších

Předchozí články silvestrovského speciálu:
Silvestr na poslední chvíli – jak se to stalo, že jsem silvestra plánovala až 29. 12. 2014
Předsilvestrovský večer: Bang! a Párty karty – popis dvou společenských her

Na silvestra (dle Internetové jazykové příručky Ústavu pro jazyk český se píše malé S, pokud se nejedná o jméno Silvestr) ráno jsem vzhůru jako první. Kreslím si, a když vstane Petr, vytáhne jakési dvě hry. První mi nejde a ani mě nijak zvlášť nebaví – jsou to dva človíčci, kteří mají přejít na druhou stranu hracího pole. Vaším cílem je být rychlejší než protihráč, kterému můžete do cesty stavět zábrany, jichž máte omezené množství.

Víc se mi zalíbí takový divný piškvorky. Považuji je za těžší než šachy. Cílem je na čtverci 4 krát 4 sestavit řadu stejných figur vodorovně, „svisle“ nebo úhlopříčně. Vtip je v tom, že existují čtyři charakteristiky každého kamene. V jedné řadě mohu být kameny světlé (tmavé), ve tvaru kužele (hranolu), s dírou nahoře (nebo bez ní) a malé (velké). Je potřeba si hlídat všechny tyhle znaky, protože jinak docela lehce prohrajete. A další zrada je v tom, že figurku protihráči vybíráte vy. Takže cílem vlastně je vybrat mu takovou figurku, kterou mi buď nahraje, nebo nic nezkazí, a co víc, vybrat mu takovou figurku, která bude poslední neutrálně umístitelná, ať už mi pak nabídne jakoukoliv figurku, někde si utvořím čtveřici. Tím hra skončí.
 

Po obědě se autama dovezeme pod kopec (zastávka autobusu na Křížovkách, Benecko, Mrklov) a vylezeme k rozhledně na Přední Žalý, který se nachází níž a jižněji než Zadní Žalý. Má výšku 1019 metrů nad mořem. Z rozhledny je krásný výhled, prý se dá za dobré viditelnosti dohlédnout na Hradec Králové, Turnov i Prahu, ale to nesmí být mlha jako právě dnes. Proto se spokojím s koupí pohledů, turistické vizitky a samozřejmě s orazítkováním deníku.

Přední Žalý – rozhledna
Rozhledna zde byla v roce 1836 vybudována hrabětem Janem Nepomukem Františkem Harrachem. Dřevěná rozhledna byla v roce 1889 nahrazena montovanou železnou vyhlídkovou věží s výškou 15 metrů a doplněna dřevěnou vyhlídkovou restaurací. V roce 1892 ocelovou konstrukci nahradila kamenná věž vysoká 18 metrů. Je to jediná kamenná rozhledna v Krkonoších. Na místě dřevěné restaurace, jež vyhořela 19. srpna 1900, dal Harrach postavit novou hospodu, ta byla po první světové válce zrekonstruována a v roce 1939 rozebrána. V letech 2008–2009 byla na jejích základech vybudována nová dřevěná chata, z vnějšku podobná té dřívější.

Za zmínku ještě stojí, že vrcholek Předního Žalý je odedávna poutním místem, takže zde dnes rozhodně nejsme sami, naopak vlevo od rozhledny hoří táborák, kolem něhož se sešla velká skupina lidí, hrají na kytaru, zpívají a opékají buřty. My si vyprosíme igelitové pytle a jdeme se klouzat.

P. S.: Dostala jsem reklamaci, že existuje ještě jedna kamenná rozhledna v Krkonošších. Hned jsem si to ověřila a skutečně: soukromá rozhledna Františka Hubaře U borovice se může jevit jako kamenná, ale ve skutečnosti je cihlová a kameny jen obložená a osazena ochozem z modřínového dřeva. Nachází se v Roprachticích a vidět z ní můžete třeba právě Žalý nebo Benecko.

Tak nakonec snad přece jen existuje v Krkonoších další kamenná rozhledna. I když si většina lidí myslí, že Rozhledna Štěpánka na vrchu Hvězda patří k Jizerským horám, územně spadá ještě pod Krkonoše.

Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDal%C3%BD_%28Krkono%C5%A1e%29
http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Rozhledna-U-borovice.aspx 
http://krkonose.krnap.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=10747&Itemid=34 – Zde si můžete přečíst více o rozhledně U borovice. Mimochodem správně česky by mělo být U Borovice.

2 komentáře:

Kamil řekl(a)...

Jediná kamenná rozhledna v Krkonošších? Tím pádem je i nejstarší, že? Něco mi to připomíná ;-)

Angelika řekl(a)...

Bohužel tedy není jediná kamenná, ale pokud je kromě ní už jenom Štěpánka, tak je nejstarší. :-) Chudáci autoři stránek http://stepanka.ceskehory.cz/ se chlubí, že mají nejstarší kamennou rozhlednu v Jizerských horách a ona není v Jizerkách a taky ne nejstarší.

A vím, co ti to připomíná - dostatečné množství přívlastků a máme nej.