pondělí 28. prosince 2020

Filmové večery 3

Vánoční království (***) (74 %) režie: Alena Derzsiová

Princezna Zlatuška dostává každého čtyřiadvacátého v měsíci všechno, co si přeje. A pokaždé musí stát v pokoji stromeček, zkrátka dvanáct Vánoc do roka. Král s královnou jsou z toho zoufalí, protože mají beznadějně přecpaný celý zámek, dokonce už mají v královské ložnici koně. A teď jim sežral slamník, protože už nebylo na seno.

Víla Vánoční hvězda splní na Štědrý večer přání, pokud na ni chlapeček Josífek nesáhne dříve (ostatně ani potom na ni nesahá). Josífek si přeje, aby měly letos pod stromečkem dárky všechny děti. Nějak se to dozvěděla princezna, kterou její rodiče v klidu nechali v chaloupce, kde se rozhodla čekat na doprovod, a rozdala všechny svoje hračky a věci všem dětem v království. A tak vlastně princezna dostala rozum i manžela, víla splnila Josífkovo přání a král s královnou mají zase prázdný zámek. A proto si dáváme hvězdu do okna.

Tři hvězdy jen proto, že tahle pohádka je pro neslyšící a je výrazně lepší než ta, kterou jsem viděla minule. Pohádka je z roku 2015 a trvá pouhých 26 min.

Diana (***) (53 %) režie: Oliver Hirschbiegel
Myslela jsem, že se trochu přivzdělám, ale tenhle film je jen o posledních dvou letech života princezny z Walesu Diany Spencerové (Naomi Watts). Vypráví o jejím vztahu s mužem (Naveen Andrews), který za to (a o to) nestál podle mého názoru vyplývajícího pouze z filmu. Diana za ním běhala jako pejsek, zatímco on neustále tvrdil, že když bude obklopen fotografy, nebude se moci soustředit na práci, dále jeho lásce bránila matka žijící kdoví kde, protože Diana byla jiného vyznání. 

Souhlasím s kritikou, že film je spíš ztrátou času: Nač její jméno plýtvat na romanci o rozvedené křesťance a pákistánském chirurgovi, kterému matka nedala požehnání?“ Teda nevím, jak ostatním, ale mně ten její boyfriend nepřišel ani trochu přitažlivý nebo příjemný. Skoro celý film nemůžu pochopit, co na něm vidí. Že se k ní nechová jako k princezně, ale k někomu normálnímu? Třeba jako k někomu, kdo je mu fuk, že?

Žádné komentáře: