středa 16. prosince 2020

Lucifer (*****)

Tenhle seriál se začal natáčet v roce 2016 a točí se dosud. Zařadila jsem ho do Nejlepší seriály podle Angeliky, což je asi jasné, když dostal pět hvězdiček. I když musím přiznat, že zatím sleduji teprve třetí sérii. Na ČSFD má 80 % a je 118. nejoblíbenějším seriálem. Ani se nedivím!

Uvádí se minutáž 42–62, ale mně se koukání vždycky zvrtne na několik hodin, i když na sebe jednotlivé díly příliš nenavazují. Přirovnala bych to třeba k Čarodějkám. Můžete sledovat jednotlivě i na přeskáčku, ale když to vezmete postupně, bude vám to dávat větší smysl a víc vás to chytne. 

Tvůrcem je Tom Kapinos. Film je vytvořen podle komiksu vydaného nakladatelstvím DC Vertigo, jejímž scénáristou je Mike Carey. Tvůrce komiksu Neila Gaimana chtěl, aby Lucifer vypadal jako David Bowie. V komiksu se nejprve objevil ve slavné sérii Sandman a až později získal vlastní.

Hlavním hrdinou je Lucifer (Tom Ellis), kterého už to nebavilo v pekle, a tak se přestěhoval do Los Angeles, kde si otevřel noční klub. Vlivem okolností se seznámí s detektivem z oddělení vražd. Respektive detektivkou, na které ho fascinuje především to, že je odolná vůči jeho kouzlu: na upřené zírání do očí a dotaz, co je její největší tužbou, odpovídá, jak se jí chce, aniž by byla ovlivněna jeho nepřekonatelným (božským/ďábelským) šarmem. (Bacha spoiler: časem se taky ukáže, že dává dost na frak jeho nezranitelnosti a nesmrtelnosti. Otázkou je proč.)

Lucifer Morningstar je krásný, sexy a totálně vtipný. Ano, i trochu nesnesitelný, namyšlený frajírek. Ale tak se nám to, divákům, líbí. Kladný a přitom trochu negativní hrdina. Jako Sherlock Holmes. Nic není černobílé. A to, jak ho baví brát spravedlnost do vlastních rukou, je vlastně taky celkem sympatické. Dělá stejnou měrou průšvihy i dobré služby/skutky.

Koukám na to v originále (s titulkama samozřejmě), takže se snažím trochu okukovat i britský přízvuk, který je pro Toma Ellise charakteristický. Úplně zbožnuju tu jeho suverenitu, s jakou předstoupí před dav/publikum apod. a řekne to své: „Helóoou.“ Zajímavé je, že pochází z velice pobožné rodiny, na ČSFD se uvádí, že jeho otec je baptistický kněz, stejně jako jeho sestra, švagr a strýc.

A teď k ostatním postavám. Detektiv Chloe Decker (Lauren German) je až trochu příliš odolná šarmu krásného Lucifera, i vzhledem k tomu, že předtím byla vdaná za detektiva Dana (Kevin Alejandro, v pilotním díle Nicholase Gonzaleze), který ani náhodou není tak pohledný. I když se mu musí nechat, že je milý, nekreativní sympaťak. Její dcera Trixie (Scarlett Estevez) je naprosto boží, takový malý Lucifer, řekla bych. Démonka Mazikeen, zkráceně Maze, (Lesley-Ann Brandt) se mi líbí svými sexy obleky, bojovým uměním, se kterým by se to ale nemělo přehánět, i nedostatkem citů, taktu a spol. Zkrátka ideální společník pro Lucifera. A ještě tu máme Luciferova bratra Amenadiela (D.B. Woodside). Ten je krásnou ukázkou toho, jak to Američani s tou genderovou vyrovnaností přehánějí. Vážně mi nedošlo, že svalnatý černoch připomínající Schwarzenegra je anděl! I v komiksu to byl nakreslený běloch s dlouhými bílými vlasy a taky měl být o hodně starší. 

A moc mě baví rozhovory Lucifera s psycholožkou, kde se vždy něco nového naučím, a Lucifer to vždy pochopí úplně jinak (a špatně), než to bylo myšleno. Ozvláštnění přidává i Ella (Aimee Garcia), která snímá otisky a řeší balistiku. 

Připadá vám podobnost s Sherlockem Holmesem malá? A vzpomínáte, že čtenáři protestovali proti jeho smrti ve vodopádech? „Po zrušení seriálu na stanici Fox se na internetu (Twitteru) rozjela obrovská kampaň za záchranu Lucifera. #PickUpLucifer a #SaveLucifer měli přes 3 miliony zmínek a celosvětově byly první v trendech přes 14 dní.

Hlášky bych mohla sbírat snad z každého dílu! Najdete je v samostatném článku zde

V tuhle chvíli má seriál 5 epizod s následujícími počty dílů:

  • Série 1 (2016) – 13 epizod
  • Série 2 (2016) – 18 epizod
  • Série 3 (2017) – 26 epizod
  • Série 4 (2019) – 10 epizod
  • Série 5 (2020) – 16 epizod

Zajímavosti z ČSFD:

Text každej hudobnej skladby, ktorú možno počuť v seriáli, obsahuje buď niečo o Bohu, pekle alebo samotnom Diablovi. (Da_reba)

Lucifer latinsky znamená Nosič svetla. (Da_reba)

Proti seriálu Lucifer se postavila americká organizace Milion matek, která odstartovala rozsáhlou petiční akci. Důvodem bylo, že v seriálu (i v komiksu) je Lucifer ztvárněn spíše jako kladná postava a ne jako největší zlo, které existuje. Podle organizace to dává špatný příklad dětem. (Harroc) ... K tomu bych jen poznamenala, že to je přesně to, co se mi na tomhle seriálu tolik líbí. Ukazuje, že nic není jenom černobílé, že i „zlo“ má své dobré stránky. Nebo může omylem spáchat dobro. A co mě na tom nejvíc baví, jak si Lucifer stěžuje, že lidé se chovají špatně a pak to svalují na něj, jako by je snad on k tomu nutil.

Bar, který Lucifer Morningstar (Tom Ellis) vlastní, se jmenuje Lux. Z latiny slovo lux překládáme jako Morningstar nebo jako světlo, což je často používáno jako Luciferovo jméno a paradoxně v některých biblických textech i jako označení Ježíše. (Miro_CZ)

Auto, kterým jezdí Lucifer Morningstar (Tom Ellis), je dnes již téměř legendární Chevrolet Corvette C1 z roku 1962. Vůz má poznávací značku FALL1N1, což je přepis anglického slova fallen, které znamená "padlý". Odkazuje tím na Luciferův původ jako padlého anděla. (Miro_CZ)

V epizodě hraje na konci Lucifer (Tom Ellis) na piano „All Along the Watchtower“. Je to odkaz na ústřední melodii seriálu Battlestar Galactica (od r. 2004), kde hraje jednu z hlavních postav Tricia Helfer. Herečka se vzápětí objeví ve výtahu jako Luciferova matka. (Trippple81)

Herec, který ve flashbacku ztvárnil otce Chloe – Johna Deckera (Chris Payne Gilbert), je ve skutečném životě manželem herečky, která hraje Mazikeen (Lesley-Ann Brandt). (Chevees)

Když se Lucifer (Tom Ellis) pokouší přijít na to, jak zabít Caina (Tom Welling), tak pronese větu: „Everyone has a Kryptonite, lieutenant“. („Každý má svůj kryptonit, poručíku.“). Je to reference na to, že Tom Welling hrál Supermana v seriálu Smallville (od r. 2001). (BloodyGorgon)

Zdroje:
https://www.csfd.cz/film/33226-lucifer/zajimavosti/?type=film

P. S.: Ella Lopez se poprvé objeví v prvním díle druhé série. A hned při představování Lucifera obejme.

Žádné komentáře: