neděle 14. února 2021

167. narozeniny Sherlocka Holmese

Ačkoliv letos byla situace poněkud komplikovanější, přesto jste mohli strávit narozeniny Sherlocka Holmese sledováním přednášky Městské knihovny v Praze. Jak je to online, trvá mi déle, než se k tomu dostanu, proto zveřejňuji až nyní. Najdete ji na FB zde: https://www.facebook.com/129283087111746/videos/3844159468937783. Neopominutelnou výhodou je možnost sledování z pohodlí domova: dáte si k tomu čajík, vínečko, nebo něco, co by si dal i SH. Jednalo se o 8. ročník (nebo 7. když jsem v roce 2019 psala o pátém ročníku zde) oslavy narozenin, ale jednalo se o 167. narozeniny, nikoliv 166. Tedy pokud dobře počítám. Sherlock Holmes se narodil 6. 1. 1854, psala jsem o tom zde.

Vloni měl sir Arthur Conan Doyle výročí 90 let od smrti, proto si paní Zora Duchoňová připravila přednášku o jeho životě. Doylovým prvním románem bylo Zamotané klubko, které ovšem vyšlo pod názvem Studie v šarlatové. Původně s jinak pojmenovaným hrdinou Sheridan Hope, budoucím Sherlockem Holmesem.

V roce 1893 už měl Doyle svého hrdiny opravdu dost a napadlo ho na dovolené u Reichenbašských vodopádů, že tady by mohl mít opravdu dobrý konec. The Strand Magazine ho za to asi moc nepochválil, protože prý zrušilo předplatné 20000 abonentů.

Doylovou první manželkou byla Louisa Hawkinsová, která zemřela na tuberkulózu. Ještě za jejího života se seznámil se svou druhou ženou Jean Leckieová. Po smrti Louisi se z depresí dostával prací na obhajobě George Edalji odsouzeného na základě nepřípustných důkazů. Zkontaktovatl Scotland yard, aby poukázal na nesrovnalosti ve vyšetřovacích postupech. Díky Doylovi vznikl v Anglii do té doby neexistující odvolací soud. Na svatbě s druhou manželkou měl 250 lidí. Zemřel 7. 7. 1930. Kompletní kánon Sherlocka holmese najdete na webu knihovny v elektronické podobě.

Jako druhý vystoupil Juan Zamora a představil Společnost Agathy Christie. Bylo to velice zajímavé povídání. Spolednost Agathy Christie jsou stejní správní úchyláci jako my Holmesologové. Potom Ivana Birtová vyprávěla o namluvených knihách v přednášce Vraždy do uší, Kdo nečte, poslouchá. Následovala přednáška o známém herci Holmese, Jeremy Brettovi od Radany Králové na téma Jak se stát Holmesem. Na závěr bylo hodinové divadlo Golem Záhada z Prahy skupiny Fuente Ovejuna.

Žádné komentáře: