úterý 29. dubna 2014

29. dubna: Mezinárodní den bez bot

Může to znít srandovně a já na to taky zpočátku koukala jako na bláznovství. Proč bych měla oslavovat boty? Ale sotva jsem si o tom přečetla prvních pár slov, humor mě přešel. Cílem tohoto mezinárodního dne není oslavovat lodičky, kozačky nebo třeba holinky, dokonce ani upozornit na to, že boty s podpatky ženám škodí a že valná většina dnešních bot nesplňuje ortopedická doporučení. Možná i to by bylo vhodné do tohoto dne zahrnout! Protože mnoho zákazníků jistě neví, že si právě koupili něco, co jim vlastně škodí.

Ale teď zpět k Mezinárodnímu dni bez bot, ten má upozornit na to, že více než čtvrtina obyvatel planety nemá ani jediný pár bot. Když nad tím tak přemýšlím, připadá mi to téměř neuvěřitelné. Když vezmete v potaz, kolik bot má každý člověk v České republice. I za předpokladu že chodí jako šupák, má alespoň jedny botasky a doma se zouvá do pantoflů. A podíváte-li se na ženy, málokdy najdete nějakou, která jich má méně než deset (taneční, pantofle, kozačky, zimní, letní, botasky, a nějaký ten bonus, který je jí líto vyhodit). Dokonce jsem slyšela o někom, kdo jich má padesát (párů!). Pravda, taky jich nemám zrovna málo, odhadem patnáct nebo dvacet, ale to spíš proto, že už asi patery šestery jsou na odpis a já se k tomu ještě neodhodlala, i když u jedněch (a ty druhé jsou na tom stejně) mi to radil i ortoped. Stačilo, že byly trochu prodřené vzadu u paty a ještě měly další drobné vady.

Mezinárodní den bez bot iniciovala značka „TOMS, která si stanovila za cíl bojovat s chudobou a znevýhodněnými podmínkami v oblastech třetího světa.“ V bohatých zemích je prodává a v chudých rozdává. Žít bez bot je špatné především pro děti – do školy buď nedojdou nebo je do školní budovy nepustí.

K Mezinárodnímu dni se připojují podniky, univerzity i slavné osobnosti – všichni tráví den bez bot. Bosé můžete potkat Miley Cyrus, Charlize Theron, Oliviu Wilde, Aňa Geislerovou, Kláru Issovou, Tonyu Gravese, Lejlu Abbasovou, Davida Krause nebo Jiřího Macháčka. No, docela bych je chtěla vidět, protože to jistě není žádná sranda. Celý den! Můžete to zkusit taky, nebo si aspoň uvědomte, jaké máte štěstí, že zrovna vy máte boty.

A jak bude probíhat Mezinárodní den bez bot? Ze Žofína v Praze 1 odejde v 16 hodin za doprovodu hudby (TataBojs, Jan. P. Muchow, Václav Havelka s kapelou Please the Trees  a dalších) průvod podél Smetanova nábřeží až do kavárny Bajkazyl na náplavce. Heslem akce je „Pojďte s námi bez.“

Zajímavostí je, že Provident staví u Brna „stezku bez bot“, kde se bude dát chodit bosky po přírodních površích. Bude to nedaleko Žebětínského rybníka.

Když nad tím přemýšlím, říkám si, jak je to možné. Vždyť tady – v Česku – dřív (hodně dřív) boty taky nebyly, a tak někdo vymyslel dřeváky a možná něco vymysleli i předtím. Proč si taky něco nevymyslí? Vždyť i indiáni si šili boty z kůže, ne? Jak tam žili doteď? Netvrdím, že boty nepotřebují, sama bych toho pěšky moc nenachodila, i když se domnívám, že časem by si člověk zvykl – zvlášť, kdyby žádná z předešlých generací boty neměla, bylo by to asi normální. A kdyby nebylo nutno chodit po asfaltu.

Náhodou jsem našla blog holky, která chodí bosá ráda. Možná bych to nazvala i za úchylku, protože tak chodí ven, do školy a zkrátka asi všude. Můžete se podívat sami - http://clarissaa.blog.cz/ - je to vcelku zajímavé. Zda je chození bez bot zdravé, o tom se polemizuje. Fyzioterapeutka Sendi Lagatorová z Institutu sportovního lékařství tvrdí, že si většina malých dětí snaží zout cokoliv, co jim obujete, a že chodí ráda bosa. Podle ní prý „boty dětem nohy akorát ničí, protože se snaží příliš kopírovat boty dospělých a výsledkem pak jsou vbočené palce, ploché nohy a zkrácené šlachy.“ Stačí když se podíváte na internet a hned vidíte, že boty pro dítě jsou často řešeným tématem.

Fyzioterapeuti doporučují dětem i dospělým chodit naboso na nerovném a bezpečném povrchu, tedy v trávě či písku. Dodala bych, že snad v přírodě – na pláži, zahradě a podobně. Ale nehodí se to doma na tvrdé a rovné podlaze. A podle mě ani na dalších umělých površích, protože cílem je protažení klenby a její udržení, což na plochém terénu zrovna dobře nejede. Podle fyzioterapeutky „chůze naboso stimuluje nervovou soustavu, akupunkturní body, podporuje krevní oběh a imunitní systém“.

Musím říct, že jsem někde byla na návštěvě – už nevím u koho – a oni nepoužívali pantofle a bylo to naprosto super. Člověk se cítil tak nějak svobodný a volný. Ale zase vám může být na tlapky zima. Taky jsem si říkala, že začnu chodit bosá, protože je ostuda, když se snažím v létě vlézt do vody na přehradě a celou cestu choulostivě pajdám a kníkám, protože mě píchá nejen štěrk, ale i tráva. Jenže, už je to zase skoro rok a předsevzetí nesplněno. Ono taky moc není kde! I když jsem slyšela i návody, že si máte dát do široké bedýnky písek (nebo oblázky, teď nevím) a každý den tam chvilku tlapkat naboso.

Ortoped Jiří Jičínský naopak horuje za boty: „Teď se staly módou boty s ultratenkou podrážkou, které by měly podporovat přirozený způsob chůze. Jenomže my diagnostikujeme ploché nohy u dětí už ve třech letech věku a v tu chvíli musí dítě začít nosit pořádné boty s tvarovanou stélkou a s oporou okolo kotníků, a to až do doby, než je ukončen vývoj nožní klenby. Jinak bude mít doživotní problémy.“ Samozřejmě by děti neměly nosit podpatky. Dvoucentimetrový podpatek prý odpovídá pěti až sedmicentimetrovému podpatku u dospělého Ostatně ani u dospělých to není nic zdravého. Jenom to ne všichni vědí. A ačkoliv to ví, vzhled je přednější. Malé ženy mají v tomto směru nevýhodu, protože chtějí být vyšší, dívat se partnerovi do očí rovně a ne vzhůru… a samozřejmě to notně podporují chlapi, kterým se podpatky líbí. Prý proto, že žena stojící na špičkách má mírně vyšpulený zadeček, což je pro ně vzrušující, ale teď si nevzpomenu, odkud to vím. Nevýhodou podpatků je, že přetěžují Achillovy šlachy, prsty a oslabují vazy podpírající klenbu. „Jenže vypadají tak pěkně a žensky,“ řekne vám kdejaká dívka. A bohužel s tím musím souhlasit. V lodičkách si taky připadám hezčí a elegantnější. I kdybych k nim měla tepláky.

A ještě jedna poznámka k lodičkám – čím užší, jemnější a vyšší, tím horší. Vznikají z nich vbočené palce, které mnohdy končí operací. Jedinou výhodou vysokých tenkých podpatků je, že ženy s takovýmito boty umí lépe balancovat než ty, které si zvykly nosit tlusté podpatky.

Takže pokud jste lhostejní k problematice třetích zemí, zkuste se zamyslet alespoň nad tím, že boty u nás jsou sice dostupné a mnohdy i velice levné, ale kvalita (myslím především vhodnost pro zdraví) pokulhává i u značek v běžných buticích. Když mi ortoped řekl, ať si seženu kožené uzavřené boty bez podpatku, dal mi tím nelehký úkol. Takže až se zase budete ptát, proč tak málo nosím sukně a šaty, i když jich mám plné skříně, odpověď je snadná – nemám k nim boty!

Zdroje:
http://www.iglanc.cz/mezinarodni-den-bez-bot/
www.studentpoint.cz/347-volny-cas/15238-mezinarodni-den-bez-bot-pridate-se
http://zena-in.cz/clanek/tata-bojs-na-prazske-naplavce-podpori-mezinarodni-den-bez-bot/kategorie/redakcni-novinky
http://www.joyonline.cz/celebrity/drby-ze-zakulisi/celebrity-slavi-mezinarodni-den-bez-bot
http://www.akcuj.cz/udalosti/263043/mezinarodni-den-bez-bot-hudebni-happening-tata-bojs-jan-p-muchow-never-sol-please-the-trees-charlie-one
http://ona.idnes.cz/tipy-na-vikend-0fh-/spolecnost.aspx?c=A140423_222243_spolecnost_haa
http://www.blesk.cz/clanek/radce-cestovani/248161/tipy-na-akce-kam-na-carodejnice-a-na-1-maje-poradime.html
http://ona.idnes.cz/chozeni-naboso-ano-ci-ne-0sz-/zdravi.aspx?c=A130816_162642_zdravi_jup
Zdroj: http://ona.idnes.cz/tipy-na-vikend-0fh-/spolecnost.aspx?c=A140423_222243_spolecnost_haa
http://www.boty-obuv.cz/clanky/botnikova-inventura-zakazniku-obuv-rejnok-.-19

4 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Ahoj, tady Clarissa, dík za zveřejnění odkazu na moje stránky. Ráda chodím bosa, ale spíše v ponožkách, někdy v punčochách, silonkách. Chodím tak skoro všude od jara do podzimu, do školy a ve škole, do obchodů, po městě a různě. Učitelům se to moc nelíbí, kluci a holky ve škole mají občas narážky na to že nemám boty a že mám špinavé ponožky, máma také není moc ráda, vadí ji že zničím hodně ponožek, když jdu v silonkách tak se za den totálně roztrhají. Když prší nebo je mokro tak mám ponožky mokré, když není zima tak mně to nevadí. Když přijdu do školy a mám mokré ponožky tak si je někdy nechám na nohou mokré až mně uschnou a někdy si je zuju a chodím ve škole úplně bosa. Vím že je to trochu neobvyklá záliba, ale vyhovuje mně to.

Anonymní řekl(a)...

>...iniciovala značka „TOMS, která si stanovila za cíl bojovat s chudobou a znevýhodněnými podmínkami v oblastech třetího světa.“ V bohatých zemích je prodává a v chudých rozdává. Žít bez bot je špatné především pro děti – do školy buď nedojdou nebo je do školní budovy nepustí...
Milá Angeliko, asi je to trochu jinak. Firma TOMS sice prohlašuje, že bojuje s chudobou třetího světa, ale ve skutečnosti se především snaží vydělat peníze. Na tom by nebylo nic špatného, to se snažíme všichni, ale tato metoda mi připadá nefér. V bohaté zemi prodá pár bot (ale už taktně mlčí o tom, že za cenu asi 4x větší než normálně) a v chudé zemi další pár daruje.
Více viz web "Bosky a naboso" - http://www.boskynaboso.cz/PPVQC1l22525.html , http://www.boskynaboso.cz/PPVQC19e790.html , http://www.boskynaboso.cz/PPVQC1c55.html
Další viz také na americkém webu Society for barefoot living http://www.barefooters.org/ , ale tam je diskuze bohužel neveřejná.
Přeji krásné májové dny
MG

Anonymní řekl(a)...

Ahoj, tady Clarissa. Jsem ráda že jsi viděla můj blog a že jsi se o mně zmínila. Chodím bosa od jara do podzimu skoro všude, do školy a ve škole, po městě, do obchodu, když jdu někam s holkama a různě. Většinou ale chodím v ponožkách, někdy v silonkách. Ve škole mají učitelé kvůli tomu občas připomínky, kluci a holky mají někdy blbý narážky, mámě vadí že mám špinavé ponožky a že jich hodně zničím, třeba když mám silonky tak se za den roztrhají. Když prší nebo je mokro a jdu ven tak mám ponožky mokrý, nevadí mi to. Když přijdu do školy v mokrých ponožkách tak si je někdy nechám na nohou až mi uschnou a někdy je zuju a ve škole chodím úplně bosa. Boty nemám ráda, takhle je to lepší.

Angelika řekl(a)...

Díky za komentáře. :-) To anonymní - jasně, že TOMS to dělá takhle, o tom ani nepochybuju. Vypadá to jako společenská odpovědnost firem a můžu říct, že jsem ráda, že aspoň něco dělaj. Tu cenu totiž mohli nechat a jen si to cpát do vlastní kapsy. Podle mě je i málo lepší než nic. Ale samozřejmě to chce uvědomělé spotřebitele. Proto to mám taky v uvozovkách, protože nic moc víc jsem k tomu nenašla, takže vážně můžou darovat jen jeden pár bot. A taky jsem se hledání dalších informací už nevěnovala, protože článek by byl příliš rozsáhlý a přestal by být pro mnoho lidí možná zajímavý.