neděle 6. dubna 2014

Z Golčova Jeníkova do Světlé nad Sázavou po žluté značce

Minulý víkend jsme vyrazili po nové žluté značce z Golčova Jeníkova do Světlé nad Sázavou. Kromě krásného počasí nás ve vlaku potkal průvodčí, který dělá značkaře, a právě tuhle cestu značil. Tak jsme ji šli zkontrolovat. Pravda, je pěkná a příjemná, i když sem tam vede po asfaltu, ale asi na třech místech nebyla označena blbovzdorně. Třeba když se člověk zapovídá, nebo jen kouká pod nohy, nemusí si všimnout, že značka odbočuje vlevo, když je nakreslená jen na stromech po levé straně cesty.

Golčův Jeníkov mě překvapil svým hezkým vzhledem a jistou malebností mi připomínal Jedovnici, kde jsem byla vloni v květnu. Nakukujeme do kostela sv. Františka Serafínského, který se zvenku jeví jako běžný kostel, ale nachází se v něm kosterní pozůstatky velryby grónské, které prý přivezl jako válečnou kořist generál Goltz. Kdybyste si o stejné cestě chtěli přečíst, jak ji podnikl někdo jiný, mrkněte na M + M Svatošovi, kde najdete také spoustu fotek.

Zajímavou budovou je rozhodně zdejší základní škola a také zvonice, která není přímo u kostela. Poněkud zarážející je kámen s nápisem „Střed České republiky“. Golčáci zřejmě odmítají uznat, že byl stanoven poněkud jinde. No co, i tím nepravým jsou zajímaví.
 
Březová alej u Kysibelského dvora
A pak už jdeme přírodou. Přes Vohančice, rozcestí Fabiánka do Kysibelské aleje. Pokud máte raději stromy s listy, znovu vás odkážu na předešlý blog. Je tam víceméně stejná fotka, jen v jinou roční dobu. Březová alej u Kysibelského dvora spadá katastrálně pod Habry a měla by mít délku jednoho kilometru. Podle naučné cedule se v ní nachází 177 stromů – břízy bělokoré. Debatujeme o tom, jestli jich není méně, protože sem tam vidíme pařezy, ale možná jsou to první důkazy o prořezávání, protože alej mírně zarůstá různými křovinami i středně vysokými buky. „Alej tvoří stromy ve stáří zhruba 100 let, všechny jsou ve velmi dobrém zdravotním stavu. Celé stromořadí tvoří významnou krajinnou dominantu. … Březová alej u Kysibelského dvora byla vyhlášena za památné stromy 28. 4. 1986.“  

Dále pokračujeme přes Lubno a Bačkov do Zboží, kde si fotím sociální ústav, hasičskou zbrojnici s roztomilou kapličkou a trochu lituju, že smížené zboží ve Zboží není zrovna dvakrát fotogenické a navíc je ve stínu.
Dům sociální péče
Hasičská zbrojnice ve Zboží


Další vyprávění o stejné cestě někoho jiného, ale opačným směrem si ještě můžete přečíst v článku Po nové žluté značce do Golčova Jeníkova a Vycházka ze Světlé do Golčova Jeníkova. Obojí s dalšíma fotkama.










 A tak šlapeme dál do Josefodolu a Světlé nad Sázavou. I když už jsem letos něco málo (58 km) na túrách nachodila, tahle procházka mě celkem odrovnala. Určitě to bylo tím, že jsem se několik dní předtím pokoušela rozchodit nové sandálky a ještě z nich mám trochu odřené nohy.

Žádné komentáře: