čtvrtek 3. dubna 2014

Jablíčko se dokoulelo (*)

Tahle pohádka z roku 1977 si ode mě vysloužila jen jednu hvězdičku. Byť trvá jenom půlhodiny, řekla bych, že to je rozhodně ztráta času. Námět je převzat od Václava Čtvrtka, napsala to Anna Jurásková a natočil Jiří Adamec. Námět je dobrý, to jistě. Král, který chce vypěstovat zlaté jablko, protože takové nikdo jiný nemá a všichni mu ho budou závidět. Jasně, to se hodí i o čtyřicet let později. Jenže to zpracování!!!

V sadě je jen jedna jabloň, a pak hrací kostky v různých barvách. To už by snad bylo lepší, aby tam nebylo nic! Celou dobu si zpívají: „koulelo se koulelo červené jablíčko…“ To není pohádka, to je vymývání mozku! Už ji nemůžu ani slyšet. Horší jak Paní liška! Pětinu filmu tvoří záběry na jablka, nebo jak někdo chroupe jablko. Možná by to bylo dobré na naučení té písničky, nebo jako reklama na jablka. Chuť bych na ně po téhle pohádce totiž měla. Ale jinak?

Svatopluka Skopala znám už z jiných pohádek. Zde hraje sadaře Jeníka, do kterého se zakouká princezna Anička. A tou je sama Libuše Šafránková. Další podstatnou roli má Zdeněk Řehoř coby král. 56 % na ČSFD mi přijde jako totální úlet. Dala bych tak kolem dvaceti. Jako vtip považuju závěrečnou scénu, kdy milý sadař odmítne kralování a chce se radši starat o sad, prý ať každý dělá, co umí nejlépe. A vážně by měl být dál králem někdo, komu se na trůně rodí koťata a už dávno tam má pavučiny, protože ho nezajímá nic jiného než zlaté jablko, které se snaží vypěstovat a pak se za ním honí tři roky po světě?

Zvlášť se mi líbí komentář: „Pohádka, která asi nestojí za komentář ... ale nostalgicky nemá chybu .. :-D Všechno bude ... AŽ VYPĚSTUJU ZLATÝ JABKO...(28.4.2010)“ Protože to je opravdu dobrá hláška! A taky asi jediná pořádná scéna. No, v ostatních komentářích se všichni opakují, že dávají body za nostalgii, nebo proto, že herci (zvlášť Libuška) jsou okouzlující. Tak to pak jo.

Žádné komentáře: