čtvrtek 17. dubna 2014

Burácení s Burácem (****)

Skvělá půlhodinová pohádka z roku 1981. Jediným důvodem, proč nemá pět hvězdiček je, protože bych ji asi nepotřebovala vidět desetkrát jako třeba S čerty nejsou žerty, Tři oříšky pro Popelku a další... ALE třeba tak třikrát... nebo občas pro připomenutí, že by člověk měl být rád za to, co má.

Prvně jsem si myslela, že to bude hrozná ptákovina. Vždyť to tak i znělo. Kdo by se chtěl jmenovat Burác? Brzy se ale ukázalo, že o bude legrace a kouzelná babička (Libuše Havelková) byla opravdu jedinečná. Sice to působí trošinku vtipně, když vytáhne z tašky telefon (moje kresba)... ale jinak... 

A taky se mi líbí vysvětlení Ance, která se telefonu diví: "Co to je, babičko?"
"Co? Telefon? ... No, telefon."  
Pohádková babička je velká turistka... na krku má mapu, chodí podle turistických značek - mimochodem, ty jsou blbě, maj mít tři proužky a ne dva!!! - a chlubí se návštěvami skutečných pochodů:  
  • PrahaPrčice,
  • Brněnská padesátka,
  • Za zdravím Posázavím...
A taky s sebou tahá foťák a kazeťák. A ta hudba z něj. Připadá mi to jako takové vtipné a přitom vhodné zmodernizování (s trochu zastaralými věcmi).

Původní pohádka pochází od Václava Čtvrtka a kazí ji snad jen ten detail, že prvně je Anka hrozně nešťastná, že ji nikdo (!) nechce, a pak zase ona nechce Buráce a dělá cavyky - zpočátku možná oprávněné - kdo by chtěl takové nemehlo, co se na vás hned vrhne, ale pak už nesmyslné - že není dost vysokej - tak tam měli dát herce prcka, ale když on je to normální chlap a žádná chudinka, nějak to není ono. Na ČSFD má 54 %.

V roli převelice silného Buráce se objevil Jaroslav Drbohlav, kterého můžete vidět i v jiných pohádkách, např. již zmiňované Tři oříšky pro Popelku; Předeme, předeme zlatou nitku; Pastýřská pohádka; Arabela; O zakleté princezně, kterou jsem nedávno také viděla a psala jsem vám tu o ní. A také hrál v Což takhle dát si špenát. 

V roli Anky se setkáte s Ivanou Andrlovou, která už mnohokrát hrála princeznu. Můžete ji znát např. z pohádek: Arabela, Princ a Večernice, Princové jsou na draka, Za humny je drak, Létající Čestmíra, Tři princezny tanečnice, Chytré princezny, O chytrém Honzovi aneb Jak se Honza stal králem, Co takhle svatba, princi?, Vánoční Růženka, A co ten ruksak, králi?, Prstýnek bez kamínku, Ať přiletí čáp, královno!, Víla z jeskyně zla, Pernikářka a větrný mládenec, Omyl děda Vševěda, Zázračné meče. Jako dabérka propůjčila svůj hlas hlavním postavám seriálů Ally McBealová i Divoký anděl.

Žádné komentáře: