středa 30. dubna 2014

30. dubna: Mezinárodní den pracoviště

Protože jsem neměla nejmenší tušení, co si mám představit pod Mezinárodním dnem pracoviště, pustila jsem se do googlení a stejně z toho moc moudrá nejsem. Tento den údajně vyhlásila OSN jako den určený pro zlepšování vztahů na pracovišti, přátelství a osobní rozvoj.

Super, tak já bych se na to podívala z trochu jiné stránky, jestli dovolíte. Na pracovišti trávíme značné množství času, a proto je snad každému jasné, že by se nám tam měla líbit. Nebudu teď mluvit o tom, jestli se vám líbí vaše práce a jestli vás uspokojuje. To je tak trochu váš problém. Jednak vás tam nikdo nedrží, a jednak se sami můžete rozhodnout, zda se budete více zabývat vším co vás štve, nebo aspoň tou troškou, která je na té práci zábavná, zajímavá, přínosná a možná někomu pomáhá. Jestliže nic takového nenacházíte, vypadněte hodně rychle, protože to dost škodí vašemu zdraví! A nebo to začněte hledat, to mi připadá mnohem jednodušší.

Když jsem psala minulý článek o BOZP, narazila jsem na stránku zmiňující jako součást bezpečnosti a ochrany zdraví při práci estetickou úpravu pracoviště, což mě pochopitelně velice zaujalo. Takže tenhle článek bude převážně o tom. (Autorem převážné většiny následujících informací je Tomáš Neugebauer z Útvar BOZP a PO Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, jde o verzi k datu 26. dubna 2012)

Když si vzpomenu na všechny možné skeptiky, kteří se staví velice kriticky k feng-shui a podobným „vědám“, musím se pousmát, vždyť tohle je přesně to samé, jen oblečeno do jiného kabátku. Výmalba: Stěny místností mají být vymalovány světle tónovanými barvami, stropy a pilíře mezi okny by vždy měly být bílé (nebo alespoň natřeny světlejším barevným odstínem nátěru místnosti), čímž se dosahuje ke zjasnění místnosti. Právě tak rámy oken by měly být natřeny světlou barvou. „V místnostech, kde pracují jen ženy, je lépe použít teplých barev (červená, oranžová, žlutá). Je-li osazenstvo výlučně mužské, jsou vhodnější studené barvy (modrá, zelená). … Mladí mají raději barvy pestřejší, starší zaměstnanci naopak preferují odstíny tlumenější a méně syté. Vhodné je však počítat s tepelnými poměry na pracovištích (prostory s vyšší průměrnou teplotou lze zdánlivě ochladit použitím studených barevných odstínů, vhodného efektu zdánlivého oteplení dosáhneme použitím teplých barev).“ Zohlednit je vhodné i velikost prostoru - světlé barvy studených tónů opticky zvětšují prostor, zatímco syté odstíny teplých barev prostor zmenšují. Též je třeba přihlédnout k psychologickému a vizuálnímu působení barev: teplé barvy vyvolávají dojem tepla, působí živě, povzbuzují až vzrušují, podněcují k aktivitě, naproti tomu studené barvy vyvolávají dojem chladu, uklidňují, poskytují úlevu zraku, podporují duševní soustředění a udržení stálého výkonu. Světlé odstíny vzbuzují dojem lehkosti, zjasnění, zlepšují světelné poměry na pracovišti a nabádají k udržení čistoty. Temné barevné odstíny působí těžším až tísnivým dojmem a tlumí odrazivost světla. Zcela nevhodnými barvami jsou černá a sytě červená, která může působit úzkost. Jak správně vybrat barvu?
  • Při duševní práci je lepší volit studené barvy, např. méně syté odstíny modré barvy. Pro trvalé soustředění nebo při vykonávání jednotvárné činnosti je dobré volit odstíny studených barev (zelené, modrozelené).
  • V místnostech s okny na jižní stranu se doporučují převážně studené barvy, naopak u oken na sever se doporučují světlé a teplé barevné odstíny (žlutá, béžová, okrová, oranžová).
„Celkové barevné ladění pracovišť má být harmonické a příjemné zraku, neboť soulad barev vytváří vnitřní pocit spokojenosti. Velké plochy bílých stěn v zorném poli působí monotónně a kontrastem ztemňují barvy zařízení kanceláře. Naopak stropy mají být bílé, neboť se tím zvýší účinnost umělého osvětlení a též se zlepší rovnoměrnost osvětlení.“

Když tak zpětně koukám na ty svoje poznámky, připadá mi to tak trochu bláznivě. Vždyť se to téměř ničím neliší od feng-shui nebo různých barevných teorií, o kterých se zmiňují na kurzech tvorby mandal! A přece je to ze stránek pražské nemocnice! Možná by se hodilo nastudovat si nějaké ty barevné teorie. Stejně to mám v plánu, ale těžko říct, kdy se k tomu dostanu.

Kytičky: Mnohé výzkumy údajně naznačují, že „pokojové květiny v kancelářích napomáhají řešit problém syndromu nemocných budov, tedy budov plně klimatizovaných, jež nejsou přirozeným prostředím pro člověka. Syndrom se projevuje pocity suchosti vzduchu, vysychání sliznic v nose, ústech a krku, podráždění očí, malátnosti, bolesti hlavy, nedostatku kyslíku, ospalosti a poruchami soustředění.“ Květiny zvyšují vlhkost vzduchu, snižují množství prachu a ostatních škodlivých látek ve vzduchu, údajně také snižují únavu očí. Vím, že by ji mělo snižovat dívání se do zeleně, ale že přímo květiny… „Doporučuje se pořídit si rostliny, které zdobí spíše listy než květy.“ Mezi vhodné na stránkách řadí například Diefenbachie, Loubinec, Begonie, Dračinec, Břečtan popínavý (do tmavších místností) a Šáchor. Myšlení prý pomáhají koncentrovat kaktusy… (No, co vím, tak podle feng-shui právě ty s těmi pichláči působí špatně na energii.) Fíkusy zase velmi dobře čistí vzduch. Do prašného prostředí je vhodný Scindapsus. Do kanceláře jsou též vhodné Pepřinec, Zelenec chocholatý, Kalanchoe a další.

Z vlastního „průzkumu“ mohu říci, že kancelář ženy se od muže liší tím, že si vždy nějakou tu zeleň pořídí. Podle vlastní povahy je kvetoucí, stále zelená nebo kaktusem, případně jí „zaplevelí“ celou kancelář a všechny odkládací plochy, ale muži většinou v kancelářích žádnou zeleň nemají. Když jsem byla na návštěvě u jednoho finančního poradce, zaujala mě krásná a pokud si dobře vzpomínám i kvetoucí orchidej na okně. Protože byl milý a už jsme se trochu znali, dovolila jsem se ho zeptat, jak ke květině přišel, ukázalo se, že můj předpoklad byl správný – teď už si přesně nevzpomínám, ale buď mu byla darována přítelkyní, nebo kvůli zútulnění kanceláře vnucena kolegyní, jež přislíbila pravidelnou péči. Samozřejmě měla pravdu. Květina mě okamžitě zaujala a udělala na mě dobrý dojem. Kdo se umí postarat o květiny, určitě to svede i s mými financemi.

Další výzdoba: Na stěnách mohou být reprodukce uměleckých děl, fotografie, výtvarně hodnotné plakáty apod. Vhodné jsou i fontánky vytvářející v letních měsících příjemné prostředí. Pěkně působí i záclony na oknech.

Zdroje:
http://bozppo.vfn.cz/estetika.htm

Žádné komentáře: