úterý 29. dubna 2014

29. dubna: Mezinárodní den tance

V roce 1982 vyhlásil Taneční komitét ITI (International Theatre Institut - Mezinárodní divadelní ústav) 29. duben za Mezinárodní den tance. Podle některých zdrojů jej v Česku nazýváme „Den, kdy se bude tančit všude“. Tento den byl zvolen jako oslava narození významného tanečního reformátora Jeana-Georgese Noverrea (1727–1810).
 
„Každý rok je vyzvána známá taneční osobnost k sepsání Poselství, které je pak šířeno po celém světě. Záměrem Mezinárodního dne tance a Poselství je spojit dohromady všechen tanec, jeho různé podoby a projevy, oslavit tuto divadelní formu a radovat se z její univerzality, rušící veškeré politické, kulturní a etnické bariéry a spojit lidi dohromady v míru a přátelství společným jazykem - tancem.“ Část letošního poselství k oslavám dne tance zní: „Kultura spojuje lidi víc než veškerá slova. Buďte odvážní, riskujte. Překonejte svůj ostych či strach a neváhejte se k nám přidat.“ Autorem letošního poselství je Mourad Merzouki.

K oslavám se i v České republice připojují různá města, například Brno, České Budějovice, Horní Slavkov, Chomutov, Jablonné nad Orlicí, Liberec, Mariánské Lázně, Nedvědice, Opava, Ostrava, Plzeň, Praha, Přerov, Ústí nad Orlicí, Žatec, Žamberk…

Tanec je zajímavým uměním, tak trochu nezachytitelným sám o sobě – můžete jej totiž zachytit jako obraz (namalovat nebo natočit) a hudbu, ale samotný jako takový ne. Stejně jako v jakémkoliv jiném umění, i zde existuje značné množství druhů a poddruhů tance. Například společenské tance se běžně (i na soutěžích) rozdělují do dvou kategorií – standardní a latinskoamerické. Mezi standardní patří to, co jste se pravděpodobně učili v tanečních: waltz, tango, valčík, slowfox a quickstep. Mezi latinskoamerické se řadí samaba, cha-cha, rumba, paso doble a jive. Dále můžete znát opět třeba z tanečních či jiných kurzů tance: foxtrot, polka, flamenco, salsa, mambo, argentinské tango, two-step, mazurka, čardáš, blues, merengue.

Tance můžeme také rozlišit podle toho, zda se tančí sólo (břišní tanec, breakdance, tecktonik, step, balet, výrazový tanec, moderna, Pogo, hiphop, Headbanging) nebo skupinově (čtverylka, česká beseda, kankán, country tance). Jiné rozdělení je možné podle doby vzniku (gotické, barokní, renesanční, moderní) a jistě by se našla i spousta dalších, např. podle použité obuvi atp.

Tvrzení, že břišní tanec je pro ženy velice vhodný, je poměrně rozšířené. Dočtete se, že léčí tělo i duši, konkrétně pomáhá formování těla, hubnutí a posilování břicha, šetří klouby a nepřetěžuje svaly, léčí bolesti zad a krční páteře, zlepšuje držení těla, stimuluje trávicí soustavu, zlepšuje krevní oběh, řeší gynekologické problémy, upevňuje duševní zdraví neboť odbourává stres a jiné psychické potíže (deprese, úzkost atp.), posiluje sebevědomí ženy…

Jenže… Vědci z Mezinárodní asociace pro zdraví (IAH) prý upozorňují na to, že horizontální i vertikální otřesy těla, které představují základy tohoto umění uvolňují páteř do takové míry, že to může způsobit její poškození. Ovšem co je na tom pravdy a jak moc byste musely tančit, zůstává otázkou. Tento tanec se prý také nedoporučuje ženám s plochými nohami, trpícími zvýšenou pohyblivostí kloubů, problémy s plotýnkami a páteří. Provádění tance může sice zpevňovat pánevní dno a zabraňovat tak úniku moči, ale při určitých dispozicích to může způsobovat pravý opak. Tomuto tanci by se také neměli věnovat ti, kdo mají v těle jakékoli zánětlivé procesy, nemoci jater, žaludku, horních cest dýchacích nebo křečové žíly. Podobně varují před dříve doporučovaným prováděním pro těhotné. Na jiných stránkách (opět uvádím ve zdrojích) varují před špatnými lektory a hlavně vyšpulováním zadečku zejména při dělání kroužku, tím se totiž ničí bederní páteř.

Jak oslavit Mezinárodní den tance?
V dokumentech Dance Day Preparation a Annual Official Message je několik následujících tipů (bohužel především pro tanečníky a jejich sdružení) na den, kdy stovky milionů lidí na celé planetě tančí, sledují tanec nebo o tanci přemýšlí:

a) zatančete si – můj tip – třeba jen tak sami doma, nebo na diskotéce nebo někde jinde. My jsme si to užili už minulý pátek.
b) představení: „Vytvořte představení, jiné než obvykle prezentujete. Změňte jeho obsah nebo místo, formu uvedení či obsazení.“
c) výuka: Vyučujte tanec odlišným způsobem než obvykle: zorganizujte den otevřených dveří, open-classes, ukazujte tanec specifickým skupinám (děti, senioři atd.), vyučujte v neobvyklých prostorách (hřiště, supermarket, továrna, vězení, nemocnice, loď atp.).
d) čtení, diskuse: „Seznamte s tancem širokou veřejnost: lidé jsou zvyklí se na tanec dívat nebo sami tančit, ale málokdo o tanci přemýšlí… Uspořádejte diskuse, debaty se zajímavými lidmi z taneční nebo zcela odlišné oblasti (historici, spisovatelé, novináři, hudebníci, politici, věřící atp.).“ – Můj tip: Sami si o tanci něco přečtěte, nebo se na youtube podívejte… třeba i na tanec u tyče (pole dance) – může to být nádherné umění, jak jsem psala dříve, ne jen kroutění zadečkem polonahé slečny.
e) výstavy: Můžete uspořádat výstavu kostýmů, fotografií, pohledů, známek, knih, rekvizit…
f) články: „Napište článek a odešlete jej k vydání v časopisech, novinách, na internetu. Oslovte novináře k napsání rozhovoru s vámi či jinými osobnostmi z taneční oblasti.“
g) program: „Oslovte TV či rádio k zařazení Dne tance do programového vysílání.“
h) průvod, přehlídka,
i) výzdoba, dekorace: Veřejné prostory jsou vyzdobeny na téma tanec. Stejně tak mohou být vyzdobeny i soukromé objekty – jako např. výlohy obchodů… můžete vyzvat majitele obchodů k soutěži o nejlepší taneční výzdobu obchodu.

Máte nějaký jiný nápad, jak by se dal tento den oslavit tak, abyste si ho báječně užili a nezapadl mezi ostatní "šedivé" dny?

Zdroje:
https://cs-cz.facebook.com/events/1491411694412080/?ref=3&ref_newsfeed_story_type=regular
http://www.vizetance.cz/29-duben-den-tance
http://www.vizetance.cz/jak-oslavit-den-tance
http://cs.wikiversity.org/wiki/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_den_tance
http://www.idu.cz/cs/mezinarodni-den-tance
http://cs.wikipedia.org/wiki/Tanec
http://zena.centrum.cz/zdravi/clanek.phtml?old_url=zdravi/zivotni-styl/2010/3/16/clanky/brisni-tanec-pry-zenam-skodi/
http://zena-in.cz/clanek/brisni-tance-vam-mohou-i-ublizit

Žádné komentáře: