sobota 13. června 2015

13. června: Světový den pletení

Světový týden pletení na veřejném prostranství (World Wide Knit in Public Day (WWKIP)). Svátek se obvykle slaví 2. červnovou sobotu. Heslem je skrz společné pletení za lepší život.

Vloni jsem o tomto dni psala v článku Pletení v Lužáneckém parku (WWKIP). I letos se do této akce zapojily Vlněné sestry  s pletením v Lužáneckém parku v Brně a nově (ale neregistrovaně) Městská knihovna v Lounech.

Světový/mezinárodní den pletení na veřejnosti vznikl v roce 2005 z iniciativy Danielle Landes. Úmyslem bylo užít si společnosti, protože pletení je poměrně osamělá činnost. Možná si myslíte, že lidé, kteří rádi pletou, jsou rádi sami, bez společnosti druhých. Ale to jste ještě nikdy nebyla na kurzu pletení. Je to fantazie, něco jako když se dřív dralo peří. Lidé sedí, povídají si, smějí se, ukazují si svoje výtvory, chválí se a jsou na sami na sebe hrdí a na druhé milí a příjemní. Podporují druhé v jejich snaze. Skoro bych řekla, že by to mohl být zajímavý teambuilding pro různé organizace.

Setkání pletařek vás má vytáhnout na čerstvý vzduch, ukázat veřejnosti, že pletení je stále IN, že plést se dá ve vlaku, na zastávce, ve škole při čekání na přednášku, nebo třeba na mateřské... A že to může být společná činnost, činnost, která sbližuje, podobně, jako když si spisovatelé ukazují a vyměňují svoje postřehy.

Světový den pletení je jedinečný tím, že je to největší celosvětová pletařská akce na světe. Každá místní akce je organizována dobrovolníky nebo skupinou dobrovolníků. děla jí to, protože chtějí, nikoliv z povinnosti. Přicházejí s novými nápady, kde se to může konat a co můžou dělat. Takže až půjdete na některou z těch místních akcí, nezapomeňte poděkovat svým hostitelům a třeba i přispět k programu.

Pro zajímavost pár čísel: 
  • v roce 2005 bylo 25 místních akcí na celém světě, 
  • v roce 2006 jich bylo 70
  • v roce 2007 už skoro 200,
  • v roce 2008 se nahlásilo 800 akcí,
  • v roce 2009 bylo 751 akcí.
  • Novější čísla bohužel nemám. A jenom chci připomenout, že některé akce nahlášené dost možná nejsou.
A kolik akcí je zaregistrovaných v ostatních evropských zemích? Tři v Rakousku, 18 v Německu, 6 v Belgii, 4 v Norsku, 4 v Polsku, 10 v Irsku, 3 v Chorvatsku, dokonce 20 ve Švédsku, 23 v Dánsku, 29 ve Španělsku a to se podržte 34 v Itálii. Překvapuje mě, kde všude lidi pletou.

Škoda, že toho u nás není více. Zrovna jedu na víkend do Prahy! Ale dneska budu určitě plést ve vlaku. Na moje pletení se můžete naladit ZDE a jsou tam i popsané vzory zdarma nebo s odkazy. ;-) Tak HAPPY KNITTING = šťastné pletení!

Zapojení bych doporučila především velkým městům ve spolupráci s galanteriemi, které by mohly svými stánky „obsadit“ parky a přilákat nové zákazníky, poučit je ve výběru přízí a podobně. Největší potenciál má ale překvapivě jedna obec v okrese Kladno. Starostou je Jaroslav Kolbek a pověřenou obcí Unhošť, což je také zajímavý název. Ale Pletený Újezd je ten nejlepší název ladící s takovýmto dnem. Dokonce se mu hovorově říká Pleteňák.

Zdroje:
http://moje.dama.cz/blog.php?blog=11777
http://www.wwkipday.com/about/

Žádné komentáře: