neděle 21. června 2015

Muzejní noc v Praze: sci-fyzika na matfyzu a technické muzeum

Když přejde nejhorší slejvák, ukončíme schovávání pod stříškou kostela sv. Michala na Petříně, o němž jsem psala minule v článku Dřevěný kostel v centru Prahy aneb Karpatský chrám svatého archanděla Michaela a vyrazíme zpátky do města. Závisláci nás pak táhnou na kafe do McDonalda. Odmítám podporovat tenhle fastfoodový řetězec a dám si pouze meruňku, kterou jsem dostala od kamarádky. McDonald mě dráždí hromadou zbytečných odpadů, které vyprodukuje ke každému jídlu, vysokými cenami a placenými záchody. Navíc mu mám tak trochu neprávem za zlé, že byl ve Francii jedinou rozumně drahou možností stravy. A pochopitelně mě rozčiluje jeho společenská odpovědnost firem, kterou u něj tak nějak opravdu nemůžu najít!

Podobně jako já se nad tímto kostelem pozastavoval Jiří Šebek. Když ho totiž vidíte krásně nafocený, vážně nemůžete uvěřit, že to není z nějaké divočiny v zapadlé vesničce kdesi v horách, nebo ze skanzenu. Takovouhle zvláštnůstku najít v Praze?

Optický hranol
Večer se od nás někteří odpojí a my ostatní vyrážíme na Muzejní noc v Praze. Ačkoliv jsou naše plány smělé a víme, že máme k dispozici celou noc (reálně asi jen do jedné hodiny), jsme už příliš unavení na to, abychom zvládli víc jak dvě místa. První je Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy v Praze, kde se chceme podívat na sci-fyziku. Lákadlo se jim povedlo: „Skoro neuvěřitelné pokusy ukazují fyziku jinak, než jak ji znáte ze školy. Naučíme vás levitovat jako Harry Potter, prozradíme návod na neviditelnost a mnohé další triky. Sci-fyzika přitom nejsou žádné čáry.“ Horší je to s realizací. Možná jsme jenom špatně hledali, ale vzhledem k tomu, že na chodbě stály asi čtyři stánky s pokusy a několik počítačů na vyzkoušení čehosi, co jsem už úspěšně zapomněla, protože to pro mě neznělo zajímavě ani tam, k tomu nebyla nikde možnost. Což je trochu škoda, protože vzbudit velká očekávání a pak je nenaplnit, je podle mě dost špatné. To už je lepší vzbudit menší očekávání a ta pak překonat.

Vlevo ladicí kondenzátor, vpravo reostat
Každopádně pokusy byly fajn a jeden chlapík je uměl opravdu dobře komentovat. Sice tam u něj bylo děsně narváno, ale moc se mi to líbilo. Ukazoval například takovou zvláštní polymerovou hmotu, která obsahuje hrozně moc vody, a tak když ji vhodíte do sklenky s vodou, není tam vidět. Bomba! Ale už jsem to viděla v show Jana Krause, kde vystupoval Tomáš Tyc. A ten je, co se týče fyziky, naprosto nepřekonatelný. No jo, musím „si“ zalichotit. Zase jednou „máme“ v Brně něco lepšího než v Praze.

Na Malostranském náměstí se v budově univerzity podíváme s průvodcem Jakubem do jejích trezorů. V roce 1628 nechal budovu postavit Albrecht z Valdštejna za pomoci katolických zdrojů, šlechty a zdrojů zabavených protestantům. Rotunda svého času sloužila bance. Je opravdu hezké, tak technicky, ale je. Ta druhá, která je vzadu v budově, potřebuje opravit podlahu. V současné době se na ni hledají prostředky. Od 60. let je budova ve správě matematicko-fyzikální fakulty. Trezory se stavěly tři roky. Od dveří už dnes nejsou klíče, a tak je nezavírají, protože je nikdo neumí otevřít. Dole v trezorech byl uschován zlatý národní poklad, v současné době jsou tam uloženy spisy a pár vystavených exponátů.

3D tiskárna
Druhým bodem návštěvy je Národní technické muzeum, kde jsem byla relativně nedávno, takže si spíš prohlížím jen stánky, které tu běžně nejsou a pak autíčka, která jsme minule zapomněli. A ještě hledáme motorku s kočičkama. Ale máme smůlu nemají ji tady. Stejně jako minule jsem po celém dni děsně uťapkaná, a tak mám chuť spíš sedět a odpočívat. Navíc jsem si na ty tři dny do Prahy vzala nové sandály, takže to byla taková trochu zatěžkávací zkouška. Ale kupodivu dobrý. 

Ze stánků se mi nejvíc líbí 3D tiskárna z ČVUT, dobrovický cukrovar (ženské povídám, že už jsem na návštěvě byla a že se mi tam opravdu líbilo) a robůtci z „lega“: malý segwayi, který vozí láhev s vodou, robůtek skládající Rubikovu kostku a hlavně štír, který umí „bodnout“.

Příjemné jsou autobusy, které jezdí zdarma jako svoz od muzeí nebo k nim.
Štír


Segway


Modrý lev, maskot ČVUT













Žádné komentáře: