pátek 19. června 2015

Speed mentoring pro začínající novinářky

Asi jsem zrovna někde něco lovila do disertačky, když jsem našla pozvánku na Speed mentoring pro začínající novinářky.

„Zajímají tě profesní zkušenosti úspěšných českých novinářek? Chtěla by ses jich zeptat, jak se jim podařilo uspět, cestovat, jak zvládají sladit práci a rodinu, jaké to je vést úspěšný časopis nebo se prosadit na sociálních sítích? Načerpej zkušenosti od českých předních novinářek a setkej se s nimi osobně v rámci Kongresu žen 2015!“

Znělo to zajímavě, a tak jsem se zkusila přihlásit. Odkaz jsem poslala jedné svojí dobré kamarádce, která dřív taky hezky psala. Trochu jsem měla strach, že vezmou ji a mě ne a že mi to bude líto, ale člověk musí dělat dobré věci a zamlčet to, by dobré nebylo. Do 12. června bylo třeba vyplnit formulář, poslat motivační dopis i životopis a vybíralo se pouhých 12 lidí, kteří se na Kongres žen podívají. Byla jsem z toho strašně nervózní a nechtěla jsem to zakřiknout, a tak jsem ani moc lidem neříkala, že jsem se na něco takového přihlásila. Taky ne všichni mě v psaní podporují... vlastně jen docela málo lidí z mého okolí. Většina má k mému blogování neutrální vztah, ale jsou i tací, co ho kritizují jako ztrátu času nebo něco, co mi nepřináší žádný užitek (= peníze). Myslím, že by bylo super moci psát a vydělávat si tím. Neříkám, že by to měla být jediná moje obživa, ale myslím, že by mě to náramně bavilo. Píšu totiž skutečně velice ráda.

Když mi 15. června přišel e-mail o tom, že jsem byla vybrána mezi těch 12, málem jsem skákala radostí! Samozřejmě, že nevím, z kolika přihlášených se vybíralo. A jestli to ostatní jenom „zkusili“, nebo opravdu o to setkání měli zájem. Mohlo se hlásit 400 lidí, nebo třeba taky 8. Ale možná lepší nevědět, takhle si připadám výjimečná a hned je to větší motivace pro pracovní pohovory. Už mě jednou vybrali, tak by mohli i jinde mít zájem, že?

2. ročník Kongresu žen je na téma „Ženy a média“ se uskuteční zítra 20. června v Národním domě na Vinohradech na náměstí Míru v Praze. Kongres žen je neziskovou a nevýdělečnou iniciativou organizací, institucí a osobností z neziskového, akademického, uměleckého, veřejného i soukromého sektoru. Kongres žen podporuje řada významných osobností – žen i mužů. K výzvě Kongresu žen, jako platformy otevírající diskuzi na téma postavení žen v České republice se připojily osobnosti, které dosáhly značného úspěchu a pomohly posunout tuto společnost o kousek dál. A kdo jsou tváře Kongresu žen? Daniela Drtinová, moderátorka DVTV, Pavlína Louženská, marketingová ředitelka H1.cz, zakladatelka #HolkyzMarketingu, Lenka Tréglová, editorka a novinářka, šéfredaktorka My89.cz, Petra Kubálková, konzultantka a genderová expertka. Druhý ročník Kongresu žen se uskuteční pod záštitou České ženské lobby, s podporou Nadace Open Society Fund Praha, z programu Dejme (že)nám šanci, který je financován z Norských fondů.

Hlavní program:
  • Postavení žen v českém mediálním prostoru,
  • Média napříč Evropou,
  • Zobrazování političek v médiích, 
  • 90 – 60 – 90 aneb Kdo utváří obraz o ženách?,
  • Obraz romských žen v médiích,
  • Chybí ženy ve vedení českých médií?
Které ženské osobnosti mediálního světa kromě dříve zmíněných se zde letos objeví?
  • Daiva Červokienė (novinářka, Litva),
  • Petra Fundová (ředitelka a jednatelka vydavatelství Burda),
  • Pavlína Kvapilová (nezávislá mediální analytička),
    Nele Laos (novinářka, Femisteerium, Estonsko), 

  • Dóra Ónody-Molnár (redaktorka Népszabadság, Maďarsko), 
  • Petra Procházková (reportérka, Lidové noviny), 
  • Paulina Reiter (šéfredaktorka ženského magazínu deníku Gazeta Wyborcza, Polsko), 
  • Kateřina Šafaříková (Lidové noviny), 
  • Tereza Zavadilová (šéfredaktorka E15), 
  • Kamila Zlatušková (kreativní producentka, Česká televize).
Vidět budete moci také premiéra Bohuslava Sobotku a ministra lidských práv a rovných příležitostí Jiřího Dientsbiera.

Doprovodný program
Na náměstí Míru bude zóna blogerek a spisovatelek. Nejprve se budete moci dozvědět, jak začít s blogováním. A poté se budou české spisovatelky zamýšlet nad tím, jaké to je být českou autorkou, podělí se o to, kde hledají inspiraci a v čem je síla ženského psaní. Účast už přislíbily spisovatelky Barbora Baronová nebo Radka Denemarková, za blogerky pak Bára Šťastná (Šťastný blog), Božena Půbalová (Veganotic) nebo Markéta Jinochová (By Myyna). Když jsem zjistila, že tam bude Bára Šťastná, hned jsem si běžela bloček na autogramy. Po tomhle už dlouho toužím. Sami víte, jak často tu píšu o Šťastném blogu. Co mě na něm zaujalo, s čím souhlasím, co mám jinak...

Multikulturní festival Hlasy žen představí na náměstí Míru zajímavé kapely a interpretky z Latinské Ameriky, Afriky a České republiky. K dispozici bude občerstvení z Mexika, Kolumbie, Konga, Vietnamu nebo Francie. Tak to musím něco moc dobrého ochutnat. A nejlépe k tomu získat i recept ;-). 

Pokud vás zajímají děsivá čísla v postavení žen, stačí se podívat sem na hezky udělané grafíky.

Vloni se kongresu zúčastnilo 900 lidí, bylo věnováno 228 hodin osobnímu koučinku, proběhlo 11 workshopů a panelových diskuzí a bylo pohlídáno 60 dětí. Loňským tématem bylo Ženy a trh práce.

P. S.: Kdo se podivoval nad tím, jak píši náměstí Míru, tak je to skutečně takto správně. Pokud bych chtěla psát velké i písmeno N, pak by se muselo jednat o zastávku metra nebo tramvaje nazvanou Náměstí Míru. Spousta lidí to píše špatně!

Zdroje:
informační e-mail
http://kongreszen.cz/mesic-zen-v-mediich-tz/

2 komentáře:

Happy řekl(a)...

Jsem zvědavý na tvou reportáž z kongresu. Jako novinářku si tě dokážu představit. Napadlo mě, že by jsi mohla založit specializovaný blog věnovaný jednomu konkrétnímu tématu. Třeba pozitivní psychologii - štěstí a tak si jedno téma vyprofilovat. Monotematické blogy mají větší šanci najít si stálou cílovou skupinu. A také z nich můžou vzniknout knihy. Zkoušela jsi najít si práci v časopisu? Ostatně postřehy z tvého hledání práce bych si také rád přečetl :-). Hlavně by mě zajímalo zda je možné najít zaměstnavatele s lidskou tváří - takového CSR šéfa- na něm dost záleží, jaký postaví team a jaká bude nálada mezi zaměstnanci.

Angelika řekl(a)...

Jé, tak to děkuji. :-) Reportáž bude s menším zpožděním, pokud to lze vůbec nazvat reportáží.

O specializovaném blogu jsem chvíli přemýšlela, ale brzy jsem dospěla k názoru, že na to nemám. Možná nevím dost informací o jednom tématu, ale určitě se mu nevydržím věnovat. Teda vydržím u jednoho tématu dlouho, třeba štěstí a time management nebo astrologie mě lákají v podstatě odjakživa, ale mojí podstatou je všechno, snaha všemu rozumět, všechno vědět, ve všem se alespoň trochu vyznat. Proto jsem vytvořila ty různé štítky tady na blogu, tak si můžeš vybrat, o jakém tématu chceš číst a třebas ta jiná vynechávat.

Jinak mám ještě další tři blogy: o vaření, protože to je specifická oblast a dá se jasně vymezit, podobně je to s tvorbou, i když tam někdy dochází k prolínání se zážitky, a poslední Angelika čarodějka, který je zatím víceméně bez článků, protože jsem se do alternativních témat ještě příliš nezanořila, co se týče psaní.

Máš určitě pravdu, že monotematický blog má asi větší naději na úspěch, ale asi to takhle dělat nechci. Pro mě je to příliš veliká nuda - stačí to CSR, to je téma, kterému se věnuji už příliš dlouho a chtěla bych možná někdy ještě dál, ale teď se už těším, až se ho zbavím. Monotematický blog by mě nutil k přílišné strnulosti na můj vkus.

Uvidíme, co budu moci napsat o hledání práce. :-)