pondělí 8. června 2015

Carpe diem (cvičení)

V knížce Jak být šťastný jsem našla cvičení s názvem Carpe diem. „Filozof Epikúros vyzýval své žáky ke každodennímu využití metody Carpe diem. V myšlenkách měli projít všechny události uplynulého dne a uvědomit si, zda je prožili podle daných etických principů: s určitým odstupem k malým nepříjemnostem a skutečně vnímavě k příjemným věcem. Psychiatr Giovanni Fiava učí své pacienty podobné technice. Nazval ji „šťastné noviny“. Principem je sepsat všechny pěkné chvíle uplynulého dne, a zbavit se tak pocitu, že je všechno špatně.“

A teď jak na to:
  1. Můžete začít tím, že si koupíte hezký bloček nebo notýsek, osobně doporučuji psát si to třeba do diáře a vybarvit pastelkou. Už samotné místo na psaní by ve vás mělo budit příjemné pocity.
  2. Vytvořte si rituál: pohodlně se každý den usaďte, třeba u snídaně, po večeři nebo před spaním. Můžete si uvařit čaj a přemýšlet/vzpomínat. Možná je dokonce lepší se na chvilku během dne zastavit a poznamenat si to.
  3. Pište všechno, co vás za uplynulých čtyřiadvacet hodin byť i jen maličko potěšilo. Zpočátku je toho možná málo, ale časem budou příjemné věci přibývat.
  4. Sešit si můžete vyzdobit výstřižky z novin, fotografiemi, citáty nebo čímkoliv, co symbolizuje radost, kterou jste toho dne prožili.
  5. Po měsíci si přečtěte, co jste napsali. Je váš život skutečně tak frustrující? Proč máte tolik černých myšlenek?
P. S.: Moje malá potěšení najdete na samostatné stránce Co mi dělá radost.

Žádné komentáře: