pátek 19. června 2015

Koupání v Hostivaři

Po návštěvě bunkru si sedneme do stínku do parku na schody a skromně posvačíme ze svých zásob. Tedy jak kdo, někdo si vzal chleby se sýrem, klobásou, mrkví, řapíkatým celerem, pórkem a banán jako dezert.

A pak se vyrazíme koupat do Hostivaře. Sháníme ještě skupinku dalších přátel, která na bunkr nebyla zvědavá a koupe se už od rána. Nebo jen relaxují u vody. Na placenou pláž se nám nechce, protože to vypadá, že by mohlo brzy pršet. A taky že jo. Ještě dřív než najdeme chybějící dva členy naší party, už krápe. Projdeme kolem slušného stanového doupěte nějakého chlapíka, mlsně pokukujeme, co to asi tak vaří v pánvi (snad prý rizoto), a ti rychlejší hned hupsnou do vody. My ženy trochu váháme, kde se převléknout. Než zalezeme do křoví, objeví se první blesky. Tak to ne, za bouřky se koupat nebudu. Nerada bych byla zabita bleskem do vody.

Více o blescích (až do technických detailů) se dozvíte zde. Ačkoliv si neumím reálně představit, že bych krajinou koulela šedesátimetrovou kouli, a tak zjistila, kam nejpravděpodobněji udeří blesk, článek Co kdyby... 16 - Téma dne: Blesky se mi opravdu líbí (viz dřívější odkaz).

A pro ty, kteří se mi posmívali, že jsem nakonec do vody nevlezla...
  • Jak nebezpečné doopravdy je plavat za bouřky v bazénu?Poměrně hodně. Voda je vodivá, ale to není největší problém - největším problémem je to, že když plavete, vyčnívá vaše hlava z rozsáhlé rovné plochy. Ale i úder blesku do vody poblíž by nebyl ničím dobrým. Oněch 20 tisíc ampérů by se rozptýlilo do vody - především po hladině - ale jak intenzivní elektrický šok byste v jaké vzdálenosti zasáhlo, to se velice špatně odhaduje.Odhaduji, že by vám hrozilo nemalé nebezpečí kdekoliv ve vzdálenosti minimálně patnácti metrů - a ve sladké vodě ještě dále, protože by si proud velice ochotně zkrátil cestu vodou přes vaše tělo.
  • Spíš vás zabije blesk, než terorista. (Také zajímavý článek Máme daleko větší šanci zabití bleskem než teroristou) Kdovíjak spočítaná pravděpodobnost je ale velmi malá: 1 : 5,5 miliónu pro blesk a 1 : 20 miliónům pro teroristy.
  • Zabije blesk ryby? V jednom článku jsem se dočetla, že ano, ale jenom v malém okruhu od místa, do kterého udeřil. Ve větším okruhu budou třeba omráčené a dál už jim nebude nic. Stejně by to nejspíš dopadlo s člověkem. (Více zde.) Rada pro přežití: potopit se hlouběji.
Více se mi toho najít nepodařilo, což je myslím škoda, protože by bylo určitě zajímavé vědět, jaká je pravděpodobnost, že blesk uhodí do vody, když jsou kolem stromy. A jak daleko od ní stát, abychom byli v bezpečí.

Před odjezdem jsme ještě nakrmili labuťky a šlo se. 


Žádné komentáře: