pondělí 1. června 2015

Co byste měli udělat, dokud je vám třicet?

Našla jsem zajímavý článek Jade Small o tom, co by si přáli padesátiletý lidi, aby byli udělali ve třiceti. Tady je jeho zkrácený překlad doplněný o vlastní poznámky:
  1. Přestaňte kouřit. Hned.
  2. Začněte jíst zdravě. Koupit si v padesáti můžete ledacos, ale zdraví ne, takže už žádný fast food.
  3. Zlepšete vztahy s rodiči a sourozenci. Rodinu máte jen jednu.
  4. Opalujte se opatrně – pokožku vystavujte slunci postupně a pokud je to třeba, používejte opalovací krém.
  5. Pravidelně cvičte. Až vám bude padesát a budete tloustnout, bude pozdě začít s cvičením. Ale to není důvod tloustnout ani teď, udržujte si rozumnou hmotnost: pomoci vám může třeba BMI index. Existují na něj různé kalkulačky, nebo si ho jednoduše spočítejte tak, že vaši hmotnost v kilogramech vydělíte výškou v metrech. Je to jen hodně přibližné, ale lepší než nic a pokud se vám nechce proklikávat na webu spoustou dalších všelijakých odkazů, vystačíte si s tím.
  6. Začněte šetřit. Ve třiceti máte dost peněz, které se vám budou v budoucnu hodit. (No nevím nevím, neřekla bych, že jsou třicátníci u nás nějak zvláště movití, obvykle si právě zakládají rodiny, takže sice šetří, ale spíš proto, aby mohli naspořené peníze utratit za bydlení nebo pořízení věcí pro dítě.) Za zkoušku to stojí spíš proto, že když se teď naučíte šetřit, budete to umět i v budoucnu.
  7. Naučte se být spokojeni s tím, co máte. Budete pak šťastnější.
  8. Pusťte se do plnění svých životních cílů (snů). Trochu mi to připomíná můj článek Až jednou budu mít čas a slova mnoha odborníků na time management: Nikdy nebudete mít víc času než právě teď! Ano, je tu jistá malilinkatá pravděpodobnost, že přece jen budete mít v budoucnu více času, ale spíš na tom budete stále stejně. Zní to depresivně, ale opak je pravdou. Na čas je třeba nahlížet jako na 24 hodin každý den. Každý den, týden, měsíc, rok se můžete pouštět do svých projektů znovu a znovu, pokud jste minule ztroskotali. Každý den máte na výběr, co budete celých 24 hodin dělat. Je to vaše volba, váš čas a váš život. Jestliže chodíte do práce, uvědomte si, že je to vaše rozhodnutí. Nikdo vám nepřiložil pistoli ke spánku a nedonutil vás tam jít... a celý den nad vámi nestál. Takže se tím netrapte a uvědomte si, že to dělat chcete (Proč? To je jiná otázka.). Ale pokud si také chcete koupit dům, mít děti, napsat knihu, získat další vzdělání, naučit se hrát na hudební nástroj, naučit se malovat, začít podnikat nebo cokoliv dalšího, pusťte se do toho. Ano, možná máte spoustu práce a plánů – povinnosti v práci, staráte se o děti, rodiče... nezáleží na tom, jak moc plný už máte váš program, vždycky se tam ještě něco vejde, pokud to opravdu chcete.
  9. Pořádně spěte. Zní to celkem banálně, ale proč ne. O spánku jsem zevrubně psala v článku 21. března: Mezinárodní den zdravého spánku. Pro ty, co nepochopili předešlý bod jen shrnu, že důležitá je tma, žádná televize či počítač, chladnější místnost, chodit spát a vstávat ve stejnou dobu i o víkendech.
  10. Starejte se o své zuby. Korunky, implantáty atp. lezou do peněz, žerou čas... a bolí.
  11. Sbírejte vzpomínky namísto věcí. Jste součet vašich zážitků. Přestaňte zbytečně hromadit majetek, vzpomínky se neodepisují. Užijte si je.
  12. Dejte něco zpět. Nebo spíš konejte dobro. Udělejte něco pro ostatní. Budete ze sebe mít dobrý pocit a budete šťastnější.
  13. Buďte zvědaví.
  14. Každý den udělejte jednu věc, která vás děsí. Tak trošku o tom přemýšlím, začala jsem si psát věci, které mě děsí, a dělám je. Moc jich není, mám sklon se jim opravdu dlouho a dlouho vyhýbat. Např. disertačka (!), konzultace s vedoucím, hledání práce, stěhování se do Prahy... někdy i řízení auta, ale to je postupem času snazší a snazší. Těžké je to jen poprvé, nebo po delší době. Když je to vícekrát za sebou, dokonce se na to těším, protože je to osobní rozvoj a já cítím, že rostu. Vyvíjím se, překonávám strach a zjišťuji, že byl zbytečný.V téhle souvislosti se asi hodí zmínit Hru na odmítnutí, kterou jsem převzala od Barbory Šťastné. Psala jsem o ní v článku Odmítací hra. Její podstatou je to, že si přidělujete body za každé odmítnutí, a tak si dodáváte odvahy jít i do „předem ztracených“ akcí. Je to fajn hlavně pro lidi, který si odmítnutí berou příliš osobně a nijak jim nepomáhá, když si tisíckrát opakují, že při odmítnutí jejich žádosti byla odmítnuta POUZE ta žádost, nikoliv oni sami. Za nasbíraných deset odmítnutí si třeba můžete dát nějakou malou odměnu. Proč? Přece za tu odvahu, kterou jste k tolika žádostem potřebovali. (Já už mám první odmítnutí za sebou, ale nevím, jestli se to počítá. Někoho jsem o něco požádala, ale odpovědi jsem se nedočkala.)
  15. Minulý bod byl asi myšlen trochu jinak, spíš v duchu: Podnikejte dobrodružství. Vydejte se na nějakou výpravu, cestu kolem světa... Pusťte se do něčeho náročného a bláznivého. Až budete staří, budete na to s úsměvem vzpomínat. To mi připomíná naši mega túru po Šumavě nebo výlet do Moravského krasu, z něhož jsme domů jeli stopem, protože už žádný autobus nejel. Opravdu to bylo dobrodružství, na které hned tak nezapomenu, i když bylo neúmyslné.
  16. Přečtěte alespoň 10 knih ročně. Tak to je v pohodě, už jich mám přečtených 15. Miluju knihy! Umíte si představit padesátiletého člověka, který řekne: „Páni! Jak rád bych býval strávil víc času sledováním televize a přehráváním videa!“ Možná že umíte, ale hned tak někoho takového nenajdete. Nevím, jak se čtením knih, ale sledování televize rozhodně k většímu štěstí nevede. U knihy se kromě vcítění můžete pustit i do diskuse s hlavním hrdinou a navíc jeho příběh kolem vás jen tak neproletí... Ale myslím, že tady nešlo o beletristické knihy, ale spíš o ty populárně naučné, z nich se můžete dozvědět spoustu zajímavých věcí. Půjčte si třeba knihu o tématu spojeného s bodem osm, s vaším životním snem. Co se chcete naučit? Čemu chcete rozumět? Kdo nebo co vás vždy přitahovalo?
  17. Cestujte tak často jak je to možné, kdykoli můžete. Cestování vás donutí přemýšlet o otázkách větších, než jste vy. Je o zažití skutečného rizika a dobrodružství.
  18. Naučte se meditovat. Seznam výhod je nekonečný. Bude vás to stát jen malé množství času dne a přitom bude změna vašeho života a lidí, které milujete, úžasná. (Nemohu potvrdit ani vyvrátit, neboť to je už dlouho na mém seznamu Až jednou budu mít čas, pustím se do...)
  19. Přestaňte se srovnávat s druhými. Objevujte sami sebe.
  20. Veďte si deník. (Keep a journal.)
  21. Kupte si dům.
  22. Pečujte o své přátele.

Žádné komentáře: