sobota 20. června 2015

Dřevěný kostel v centru Prahy aneb Karpatský chrám svatého archanděla Michaela

Sousoší v parku pod Petřínem
Cílem krátké procházky je kostel svatého Michala ve stráni pod Petřínem. Už jsem tu kdysi byla, a když zapátrám ve fotkách, zjistím, že to bylo vloni v únoru, když jsem byla podruhé na CSR Akademii. Tohle jsou moje fotky z té doby, protože tentokrát nám parádně pršelo a pod stříšku kostelíka jsme doslova dobíhaly. Zde se hodí připomenout, že jsme všichni pěkný lemry a na to, jak jsme mladí, máme houby a ne kondičku!

Celodřevěný pravoslavný kostel sv. Michala se nachází v zahradě Kinských na jihovýchodním svahu Petřína. Byl sem dovezen z Podkarpatské Rusi roku 1929. Stal se součástí sbírek Národopisného muzea.

Chrám byl původně postaven v obci Velké Loučky u Mukačeva na Ukrajině a to v druhé polovině sedmnáctého století. Roubený objekt se šindelovými střechami je více než čtrnáct metrů dlouhý a přibližně osm metrů široký. Nejvyšší kostelní věž vysoká přes sedmnáct metrů stojí nad prostorem vyhrazeným pro ženy, a proto se mu lidově říká „babinec“. Všechny tři věže jsou polychromovány třemi barvami, bílou, zelenou a červenou, jako symboly pro víru, naději a lásku. Kostel byl postaven v bojkovském stavebním slohu s prvky lidového baroka. „Charakteristickým znakem bojkovského slohu je rozdělení chrámového půdorysu na tři přibližně čtvercové části, nad kterými se zdvíhají tři roubené věže.“ (opsáno z cedule u vstupu) Kostel je ze dřeva úplně celý, tedy včetně hřebů a klínů.

Fontánová kašna
Dá se říct, že tento kostel je „stěhovavý“, protože se stěhoval hned několikrát, poprvé ze vsi Velké Loučky přestěhoval v roce 1793 do bohatší obce Medvedovce. To jsem ještě neslyšela, že by někdo pro peníze prodal kostel. Ve vesničce Medvedovce u Mukačeva byl kostel rozebrán, díly očíslovány, naloženy na čtyři železniční vagony a poslány do Prahy jako dar Rusínů tehdy i jejich hlavnímu městu.

Už víte, proč je Praha stověžatá?
Kostel od roku 2008 využívá Pravoslavná církev v Českých zemích a na Slovensku. Každou neděli a pondělí se zde pořádají liturgie. Pokud se chcete podívat dovnitř, můžete se na prohlídce domluvit s duchovním správcem petřínského kostela Andrejem Joanem Danciu (777 329 275... aktuální k únoru 2015).


A pokud už předem víte, že se tam hned tak nedostanete, zkuste alespoň malou náplast v podobě virtuální prohlídky zde: http://stovezata.praha.eu/kostel-sv-michala-v-kinskeho-zahrade.html.


Zajímavý strom


Jezírko téměř u kostela
Zdroje:
http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Pravoslavny-kostel-sv--Michala-v-zahrade-Kinskych-.aspx
http://www.jirisebek.cz/ostatni/co-byste-v-praze-nehledali.html

 To je on v celé své kráse!

Žádné komentáře: