úterý 20. října 2015

20. října: Den stromů

Tento den má připomenout jak důležité jsou pro naši planetu lesy a stromy. Den stromů je svátek, který se slaví po celém světě od poloviny 19. století. Den stromů vznikl v USA, ve státu Nebraska, když osadník, novinář a vydavatel prvních novin v tomto státě J. Sterling Morton začal v blízkosti svého domu sázet stromy, keře a květiny, protože v širokém okolí žádné nebyly. Noviny využil k tomu, aby své spoluobčany vyzval k následování jeho příkladu – k pěstování stromů. Vysvětlil jim, že stromy zastavují větrnou erozi půdy a poskytují stín před pálícím sluncem. Stromy také mohou sloužit jako větrolamy, kdy poskytují ochranu proti větru. Jsou palivem i stavebním materiálem. Svým nadšením dokázal strhnout velké množství lidí a zrodil se tak „The Arbor Day“ – Den stromů, který připadl na 10. dubna 1872. V tento den bylo oficiálně vysázeno přes milion stromů a o dva roky později byl nebraským guvernérem R. W. Furnasem vyhlášen první oficiální Den stromů, který připadl na 22. dubna – na den narozenin J. S. Mortona.

V roce 1951 přijala FAO (Food and Agriculture Organisation) Spojených národů následující usnesení: Konference shledala jako potřebné, aby si všichni lidé uvědomovali jak estetickou a psychologickou, tak i hospodářskou hodnotu lesa, a proto se doporučuje, aby se každoročně ve všech členských státech slavil světový svátek stromu, a to v době, kdy se to za lokálních podmínek zdá být příhodné. Datum oslav se liší podle klimatických podmínek (kdy je možné stromy vysazovat). Oslava bývá obvykle spojena s prohlídkou arboreta, parku apod.

V České republice se začaly od dubna roku 1906 slavit „stromkové oslavy“ a přišel s nimi Svaz spolků okrašlovacích. Mezi stromy vysazené při stromkových oslavách patří známá Husova lípa pod Petřínem nebo všestudentská lípa Jarníkova na pražském výstavišti. Tradice, přerušená válkou a komunistickým režimem, byla znovu obnovena až v roce 2000 díky bývalému řediteli Botanické zahrady Univerzity Karlovy a známému popularizátorovi stromů Václavu Větvičkovi a dřevosochaři Martinu Patřičnému. Datum první oslavy svátku stromů bylo stanoveno na 20. října 2000, protože v mnoha lokalitách České republiky jde o vhodný termín pro sázení stromů a podzim je také časem, kdy jsou stromy asi nejkrásnější a hrají všemi barvami. Dvacátého října se Den stromů slaví také v Polsku a na Slovensku, proto se datum označuje jako Středoevropský den stromů.

Tipy pro vás:
  • Vyražte na procházku do lesa! Nebo parku či arboreta.
  • Den stromů ve St 21. 10. můžete oslavit na Toulcově dvoře v Praze: Toulcův dvůr v Praze je centrum ekologické výchovy s farmou a rozlehlým areálem. Dopoledne bude patřit školákům, odpoledne všem. Můžete vidět umění řezbářů, a s pomocí různých nástrojů si vyzkoušet jejich práci a pod dohledem zkušenějších. K vidění bude též výroba dřevěných loutek a skutečných houslí, děti si mohou vytvořit drobnost z ořechové skořápky, dřevěné strašidlo, ozdobu z lýka, skřítka pro štěstí nebo strom z drátku a korálků či z kartonu. Otevřeno je až do 18:00 hodin, vstupenka stojí 80 Kč, nevyrábějící dospělý doprovod zaplatí 20 Kč.
  • V Národním zemědělském muzeu v Praze můžete do konce prosince navštívit poznávací a zážitkovou výstavu Les – příběhy stromů a lidí. Venku na muzejním dvoře najdete expozici O stromech a o lese společně s malou muzejní farmou Otevřeno je denně kromě pondělí od 9:00 do 17:00 hodin. Základní vstupné stojí 110 Kč, děti od 6 do 15 let, studenti a senioři zaplatí 70 Kč, rodinné vstupné vás vyjde na 220 Kč.
Kdy se slaví jinde?
Podle australského oddělení ochrany přírody a péče o krajinu (CALM) se Den stromů slaví ve více než 50 zemích světa. V Izraeli je zvykem během svátku Tu bi-švat, který je znám též jako „Nový rok stromů,“ vysazovat stromy. Tu Bishvat (Tu B'Shevat) připadá většinou na konec ledna až na začátek února. V zemích bývalé Jugoslávie slaví Den stromů na jaře a zalesňovací týden na podzim.
V Číně se Den stromů slaví v březnu, datum se mění. V Korei mají Týden lásky ke stromům na začátku dubna. V Mexiku je Den stromů (Dia del Arbol) v červenci. Nový Zéland slaví Den stromů 5. července, na Světový den životního prostředí. V Německu se Tag des Baumes slaví 25. dubna. V Japonsku se Ozeleňovací den nebo víkend (midori noni) slaví též koncem dubna podobně jako ve Spojených státech amerických (poslední pátek v dubnu). V Brazílii v Sao Paulu slaví Festa das'Arvores od 7. června 1902. V Portoriku mají Den stromů poslední pátek v září. Velká Británie slaví Národní týden stromů na začátku listopadu, oslavy organizuje the Tree Council; ve Velké Británii se také slaví National Tree Dressing Day první týden v prosinci, ten organizuje ekologická nadace Common Ground Trees.

Duchovní význam stromů
O důležitosti lesů a stromů pro naše ovzduší, podnebí atd. snad není třeba mluvit, jenom připomenu, že podle jedné z naučných cedulí v lesním skanzenu odfiltruje jeden hektar smrkového lesa za rok 32 tun tuhých látek. A kromě toho, že stromy vyrábí kyslík, chrání před hlukem a pomáhají odstraňovat radioaktivitu, má jeden metr krychlový údajně jen 500 bakterií oproti 36000 v městském vzduchu.

„Staré národy většinou věřily, že strom je nabit spoustou božské tvůrčí energie, kterou může zasvěcený využít k získání přístupu k jiným formám života. Lesy se staly symbolem tajemství a proměny a domovem čarodějů a kouzelníků. Strom byl uctíván téměř ve všech částech světa, kde bylo příznivé podnebí pro jeho růst. Některé symbolické významy stromu jsou skutečně všeobecně platné. Věčně zelené stromy symbolizují dlouhověkost a nesmrtelnost. Zatímco opadavé obrodu a znovuzrození: v obou případech však ujišťují lidstvo o plynulosti bytí. Jednotlivé druhy stromů si však získaly v různých kulturách různé významy. Keltové a seveřané chovali ve velké úctě dub. Keltové podle stromů dokonce sestavili stromový kalendář, někdy zvaný keltský stromový horoskop či stromoskop.“ Stromům ale věnovali pozornost i umělci, z malířů například Julius Mařák. (1)

Na Wikipedii najdete seznam památných stromů v Česku https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_pam%C3%A1tn%C3%BDch_strom%C5%AF_v_%C4%8Cesku.

Zdroje:
(1) http://dreamworx.cz/book/stromy.html
http://svatky.centrum.cz/svatky/vyznamne-dny/den-stromu-184/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Den_strom%C5%AF
http://www.prazskestromy.cz/index.php?a=15
http://www.zsvlasatice.cz/clanky/projekty---sazeni-stromu/
http://cestovani.idnes.cz/ctyri-podzimni-tipy-kam-se-vypravit-za-stromy-kvetinami-a-hrickami-1fw-/kudyznudy.aspx?c=A151006_094856_kudyznudy_kro

Žádné komentáře: