čtvrtek 29. října 2015

Sirotčinec slečny Peregrinové, kniha druhá, Podivné město (****)

Kniha je pokračováním (jak už z názvu vyplývá) prvního dílu nazvaného Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, o němž jsem už psala (stačí kliknout na název knihy). Stejně jako první díl je i ten druhý neméně napínavý a zvláštní.

Super mírně fantasy kniha! Autor umí tak parádně popisovat, že se chvílemi musíte doopravdy bát a čtete jedním dechem, i když má 420 stránek. Vaši představivost stimulují tajuplné fotky… tak hurá do ní.

Pro připomenutí – podivné děti utekly ze své cairnholmské časové smyčky, protože byla zničena, a se svou zraněnou vychovatelkou slečnou Peregrinovou v podobě ptáka se vydávají hledat nějakou ymbrynu (něco jako čarodějka – umí manipulovat časem = vytvářet časové smyčky), která by ji pomohla přeměnit zpět do lidské podoby.

Opět se setkáváme s našimi starými známými: hlavním hrdinou Jacobem Portmanem, který teprve nedávno zjistil, že je podivný. A to tak, že vidí zrůdy a netvory, což ostatní nedokáží, a navíc je na určitou vzdálenost i cítí – dělá se mu špatně od žaludku z jejich přítomnosti. Dále je tu neviditelný Millard Nullings, vznášející se Oliva Abroholos Elephanta, velice silná Bronwyn Bruntleyová, Emma Bloomová, která dokáže mezi rukama vytvořit oheň (chodila s Jacobovým dědečkem), vždy elegantně oblečený Horác Somnusson s varovnými vizemi a sny, trochu nihilistický Enoch O'Connor, který umí nakrátko oživit mrtvé, Hugh Apiston, jenž se dorozumnívá a ovládá včely, vosy a čmeláky (žijí v jeho žaludku), maličká Claire Densmoreová, která má ústa i vzadu na hlavě, Fiona Frauenfeldová umí pěstovat rosliny neobvyklých rozměrů.

A máme tu i nové postavičky: slepí bratři nemohou být jeden bez druhého, Melina se zachránila v jedné z napadených smyček – ovládá telekinezi = umí pohybovat předměty díky svým myšlenkám.

Pokud se slečna Peregrinová včas nepřemění ze své ptačí podoby do lidské, zůstane už navždy ptákem a její lidskost se vytratí. Jenže ybmryny jsou zajaté stvůrami, které vznikly nepovedeným pokusem podivných bytostí (netypické vlastnosti, schopnosti atp.) stát se vládci světa, teď jsou jen takovými polotvory, asi jako Ten, jehož jmené nesmíme vyslovovat v Harry Potterovi. Stvůry chtějí využít ymbryny ke zlepšení svých životních podmínek, k nějakému kouzlu. Zbývá už snad jen jedna nechycená – Balenciaga Wrenová.

Žádné komentáře: