pondělí 19. října 2015

Vila Löw-Beer v Brně

Pohled z ulice
Když už jsem byla v Brně, chtěla jsem toho využít a něco podniknout. Keškolovení nás zavedlo do zahrady Vily Löw-Beer, kde si můžete sednout, užívat si sluníčka a pít třeba burčák (vezměte v potaz, že jsme tam byli 2. října ;-)). Také jsme nakoukli do zahradního domečku Celnice s fotografiemi z různých zemí světa.  

Secesní vilu si nechal postavit v roce 1903 továrník Moritz Fuhrmann (1850–1910), z někdejší celnice se stal domek pro správce. „Podle obecního věstníku pro zemské hlavní město Brno byly v jednopatrové vile čtyři byty celkem se 14 pokoji a 7 kabinety, 3 kuchyněmi, 2 koupelnami a 6 záchody. Secesní rostlinné motivy byly na keramické dlažbě a litinovém zábradlí schodiště. Autorem projektu byl pravděpodobně vídeňský architekt Alexander Neumann (1861–1947).“

Po Fuhrmannově smrti prodali v srpnu 1913 jeho dědicové vilu za 290 tisíc korun textilnímu podnikateli Alfredu Löw-Beerovi*) (18721939). Pro vilu i horní část zahrady bylo významné, že ji majitel v roce 1929 věnoval své dceři Grétě k sňatku s Fritzem Tugendhatem. Dodnes obě vily dělí jen plot a velký kus zahrady. 

V roce 1940 zabavili vilu Němci pro potřeby tajné státní policie (gestapa). V roce 1946 byla nad objektem ustanovena národní správa a v roce 1954 se stal majetkem československého státu. V letech 1962–2012 sídlil ve vile Löw-Beer domov mládeže, tehdy byla přestavěna vodní nádrž s vodotryskem a do středu bývalého květinového záhonu byla umístena socha „Cvičenky“. Brutálním zásahem byla výstavba hřiště pro míčové hry. Na parteru můžete nalézt mohutné stromy starší sta let, které i dnes vytvářejí příznivé a příjemné mikroklima tohoto prostoru.

Zahrada je součástí ochranného pásma národní kulturní památky vily Tugendhat. Autorkou obnovy zahrady je ing. Eva Damcová z brněnské společnosti Zahradní a krajinářská architektura. K principům obnovy zahrady patří vrátit prostoru původní kompozici, odstranit později vnesené cizorodé a nevhodné prvky, zachovat logické propojení obou vil a zahrad, i když každá pochází z jiného historického období. Socha Cvičenky byla místěna do horní části zahrady, vodní prvek upraven do původní podoby a jednotlivé terasy by měly sloužit pořádání akcí pod širým nebem.

Návštěvní doba zahrady je od dubna do října 10–20 a od listopadu do března 10–18 hodin. Vstup je bezplatný.

V areálu najdete kavárnu Lev a medvěd. Muzeum Brněnska připravuje expozici Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat. Bude umístěna v deseti místnostech prvního a druhého podlaží vily.

Zdroje: poznámky z naučných cedulí a stránek geocachingu

*) V roce 1939 uprchla rodina manželka Mariana, děti Max, Greta a Hans – před nacisty do Velké Británie. V okupovaném Československu zůstal Alfred, aby zachránil co nejvíce z rodinného majetku. O Velikonocích 1939 zemřel za nejasných okolností na útěku a jeho mrtvé tělo bylo nalezeno na železniční trati u Stříbra (okr. Tachov). V současnosti žijí potomci významné židovské podnikatelské rodiny na mnoha místech v Evropě a USA.

Žádné komentáře: