úterý 27. října 2015

Dvojníci (*****)

Když jsem byla malá, viděla jsem tuhle italskou komedii natočenou v roce 1984 Enzem Barbonim snad dvacetkrát. Od té doby už se mi na ni moc koukat nechtělo, protože jsem měla pocit, že už mě nemůže ničím překvapit, ani pobavit. Ale když jsme se bavili o filmu, který by se hodil na večer, nějakou suprovou komedii, musela jsem navrhnout hodinu a půl trvající Dvojníky (Non c'è due senza quattro). To je záruka zábavy. A taky Blbec na krku nebo Krokodýl Dundee.

Na ČSFD dostali 74 %, i když se sem tam někdo nelichotivě vyjadřuje o dabingu, jo, nejsou to typičtí dabéři, ale jinak…

A o čem to je? Existuje jakési agentura, která hledá dvojníky lidem, kteří je potřebují (a mohou si je dovolit). Tentokrát jsou to dva brazilští milionáři Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo (Bud Spencer) a jeho bratranec Bastiano (Terence Hill). Mají podepsat určitou smlouvu a někdo jim vyhrožuje, že by to dělat neměli. Nenapadne je nic lepšího než si na týden zbývající do podpisu opatřit dvojníky a sami se někde zbaběle schovat. Agentura se činí, a tak je za chvíli na scéně saxofonista Greg Wonder (Bud Spencer). Prý se takhle saxofon držet nemá, ale to je drobný detail, i když se tvůrci mohli podívat, jak to má vypadat, aby to bylo skutečně důvěryhodné. Eliot Vance (Terence Hill), který pilotuje rogalo, by zase mohl zaskakovat za Sebastiana. Jak je zvykem, tihle dva nejdou nikdy pro ránu daleko, takže se můžete těšit na pořádné bitky – možná i to mě už po čase začalo trochu nudit – ale jinak super film s hláškama a nehlepší je kontrast právě mezi zženštilými a zbabělými bratry Coimbrovými a divochy „z ulice“.

Z dalších postav je zajímavá například Olympia Chavez (April Clough), platonická láska Bastiana, ředitel agentury (Harold Bergman), policejní důstojník (C.V. Wood Jr.), padouch Van der Bosch (Dary Reis), mafián Tango (Nello Pazzafini), majordomus (José Van de Kamp), sekretář (Fernando Amaral), Nadino (Roberto Roney), Vinicio (Claudioney Penedo), doktor (Dennis Bourke).

Dabing: Eliot Vance / Bastiano Coimbra de la Coronila – Ladislav Mrkvička (běžně Pavel Trávníček), Greg Wonder / Antonio Coimbra de la Coronilla – Rudolf Jelínek (běžně Jan Schánilec), sluha – Martin Zounar. Hudba je od Franca Micalizzi.

Hlášky:
  • Ten fakt, drahý bratranče, že si nechává říkat Tango v zemi samby nám napovídá… že máme co dělat s totálním idiotem.
  • „Jsem Bastion Coimbra de la Coronilla.“ „– y Azevédo!“
  • „Antonio, vystup prosím tě z auta a pozdrav hodného pana důstojníka.“ – „Dobrý den, hodný pane důstojníku.“
  • Pán z agentury: „Musím s Vámi mluvit.“ Greg: „Promiň, nevím jestli s Tebou musím mluvit já.“
  • Greg: „Jestli chceš spáchat sebevraždu, buď tady, až se vrátim.“
(Elliot Vance bouchnul dveřmi o Grega)
Greg: Hey!
Elliot: Hey co?
Greg: Jak to myslíš hey? Dveře.
Elliot: Aha, dveře.
Greg: Jo, dveře.
Elliot: Dveře jsou na otevíraní, tos nevědel?
Greg: E hm.
Elliot: Zapomeň na to.
  • „Odvezte nás na letiště, pak se vraťte sem a odvezte nás domů.“
Zdroje:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Dvojn%C3%ADci
http://www.fdb.cz/film/dvojnici-non-c-e-due-senza-quattro/bibliografie/7192
http://www.csfd.cz/film/33451-dvojnici/
http://www.dabing.info/daberi.html
http://www.fdb.cz/film/dvojnici-non-c-e-due-senza-quattro/hlasky/7192

Žádné komentáře: