středa 14. října 2015

Dýňový svět

Nejrůznější dýně (všechna fota v tomto článku JV)
Na Statku u Pipků najdete Svět dýní. Na rodinné farmě v Nové Vsi u Leštiny se pěstuje a prodává obilí (pšenice, ječmen), topinambury a dýně. Spousty a spousty dýní. Krásných velkých „halloweenských“ oranžových, velkých zelených připomínajících vodní melouny, bílých, ale také malých žlutých nebo zelených, které jsou jen na okrasu. Můžete si zde také koupit med.

Letos byl Dýňový svět otevřen v sobotu 26. září a navštívit jej můžete do neděle 1. listopadu 2015, a to každý den od 14 do 18 hodin, o víkendu a státních svátcích od 9 do 18. Vstupné je padesát korun pro dospělého, třicet pro dítě a pět pro psa.

A co uvidíte? Samozřejmě spoustu dýní, z nichž si můžete mnohé koupit, malé kozy kamerunské, koníka, ovečky a malá prasátka. V občerstvení si můžete dát dýňovou polévku za třicet korun, kterou jsme museli vyzkoušet. Byla dobrá a rozhodli jsme se, že si takovou zkusíme udělat i doma, jenom pro mě bylo zklamáním podávání v plastových talířcích. Od takhle domácky a příjemně působící farmičky bych čekala osobnější přístup než plastový talíř, který dostanu v rychlém bistru u Číňanů v Brně u Hlaváku.


Jako obvykle jsem si psala poznámky, a tak pro vás mám pár dalších informací o dýních. ;-) Pro začátek, abychom si ujasnili pojmy: Řád tykvotvaré zahrnuje sedm čeledí, z nichž je nejrozsáhlejší tykvovité, v ní se nachází asi 850 druhů, z nichž mnohé jsou pěstovány pro jídlo, např. okurka, melouny, tykve, dýně, a další využívány na výrobu nádob, hudebních nástrojů, jako mycí houby nebo v medicíně. V české květeně není žádný druh původní. Rod tykev má různé druhy a variety, jako dýni, cuketu a patizon. A nyní se dostáváme k tomu, že „dýně“ je lidový název pro tykev obecnou (jinak také tykev turek, dýně obecná) nebo tykev velkoplodou (jinak dýně obrovská, tykev největší, tykev obrovská).

Tykev obecná (lat. cucurbita pepo) má variety:
  • giromontina: kabačky a cukety,
  • patissonina: patizony,
  • oleifera: tykev olejná,
  • špagetová dýně.
Tykev velkoplodá pochází z Peru a její varietou je dýně hokkaidó.

90 % tykve tvoří voda a důležité minerální látky (železo, hořčík, draslík, sodík) a také alfa- a beta-karoten, i proto jsou dýně považovány za zdravé a dietní. Dýně jsou tradičně spojovány s americkým svátkem zvaným Halloween, ale někde jsem se doslechla, že u nás se dlabaly už dávno, možná i před tím, než byla objevena Amerika, takže jestli vás to baví, s chutí do toho. A jestli vás zajímá Halloween, jukněte na můj článek 31. října: Halloween.

U jednotlivých dýní, které si můžete zakoupit, bylo uvedeno, zda se hodí na polévku, marmeládu, koláč, pyré, kompoty, na zapékání, zavařování, do rizota, jako příloha, nebo se z nich dá dělat dýňové zelí. Zaujaly mě i jednotlivé druhy:
  • Německá centýřová dýně (jinak též Gelber Zenter, Quintal jaune),
  • Muscade de Provence,
  • Du Perou: tmavě zelená připomíná mi vodní meloun,
  • Sweet Potatoes (sladké brambory): jsou nasládlé, hodí se např. k tvorbě zmrzliny,
  • Sweet Dumpling (sladký tlouštík): hodí se k plnění, zapékání, i za syrova, jsou sladké s chutí jedlých kašatnů,
  • Pink Jumbo Banana,
  • Maximální Halloween, mají i bílou variantu (Valenciano Lumina), což by mohla být docela sranda, protože by opravdu vypadala jako duch,
  • Dýně olejná (štýrská olejná): semínka nemají dřevnatou slupku a jakou vhodná k okamžité konzumaci, 
  • Špagetová dýně: je zajímavá tím, že se po tepelné úpravě rozpadá na vlákna podobná špagetám,
  • Stripetta: americká odrůda špagetové dýně, má válcovitý tvar a je zelená jako vodní meloun, akorát měří jenom 15–20 cm,
  • Baby Boo: bílá žebrovaná miniodrůda tykve obecné, připomínala mi žampionky, dají se jíst syrové, to pak mají stejně jako Acorny oříškovou příchuť, nebo smažit, grilovat, dusit, péct či plnit,
  • Festival,
  • Acorn - Chameleon: je velice dekorativní a má výraznou oříškovou chuť, pěstují zde více druhů Acornů, ty patří mezi tzv. žaludové dýně,
  • kalabasa,
  • Hubbard: ať už Golden, Blue nebo Green, všechny jsou velké dekorativní dýně vhodné na vaření,
  • Lagenarie
  • Lagenarie - Cobra (labuť): mají bílé květy, letos se jim je Pipkům podařilo vypěstovat poprvé, i když se o to víckrát snažili, a bylo vidět, že z toho mají radost, dýně jsou tmavě zelené se světle zelenými fleky,
  • Yellow crockneck: je oranžová a připomíná ptáka s ohnutou hlavou. Takhle jsme se to dočetli a při opětovném pohledu jsme museli souhlasit. Spolu s těmi nejedlými okrasnými se mi líbily tyhle dýničky nejvíc.
Pěstují i hokkaido, ale tu jsme neviděli, nebo jsem si to zapomněla poznamenat. Taktéž si nepamatuji Bleu de Hongrie, Lakotu, Crown Prince a další, které jsem našla na jejich webu (http://www.dynovysvet.cz/). Koupili jsme relativně malou oranžovou na polévku, jednu ozdobnou, dvě bílé na dezert a dvě větší (lagenárii a kalabasu) na usušení a vydlabání. Mmmm, mít vlastnoručně udělanou mističku z dýně, to zní parádně. Tak mi teď držte pěsti, ať mi do konce února krásně vyschne a ať se mi z ní následně podaří hezky vydlabat vnitřek. Pak se pochlubím. Kdybyste to chtěli taky vyzkoušet, tak mi paní Pipková poradila, ať mám dýně při pokojové teplotě a obracím je, aby nezačaly plesnivět a ať se neděsím různých fleků, které by se na nich mohly objevit.

zdroje:
vlastní poznámky
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tykev
http://www.dynovysvet.cz/

Žádné komentáře: