Nejrůznější dýně (všechna fota v tomto článku JV) |
Letos byl Dýňový svět otevřen v sobotu 26. září a navštívit jej můžete do neděle 1. listopadu 2015, a to každý den od 14 do 18 hodin, o víkendu a státních svátcích od 9 do 18. Vstupné je padesát korun pro dospělého, třicet pro dítě a pět pro psa.
A co uvidíte? Samozřejmě spoustu dýní, z nichž si můžete mnohé koupit, malé kozy kamerunské, koníka, ovečky a malá prasátka. V občerstvení si můžete dát dýňovou polévku za třicet korun, kterou jsme museli vyzkoušet. Byla dobrá a rozhodli jsme se, že si takovou zkusíme udělat i doma, jenom pro mě bylo zklamáním podávání v plastových talířcích. Od takhle domácky a příjemně působící farmičky bych čekala osobnější přístup než plastový talíř, který dostanu v rychlém bistru u Číňanů v Brně u Hlaváku.
Jako obvykle jsem si psala poznámky, a tak pro vás mám pár dalších informací o dýních. ;-) Pro začátek, abychom si ujasnili pojmy: Řád tykvotvaré zahrnuje sedm čeledí, z nichž je nejrozsáhlejší tykvovité, v ní se nachází asi 850 druhů, z nichž mnohé jsou pěstovány pro jídlo, např. okurka, melouny, tykve, dýně, a další využívány na výrobu nádob, hudebních nástrojů, jako mycí houby nebo v medicíně. V české květeně není žádný druh původní. Rod tykev má různé druhy a variety, jako dýni, cuketu a patizon. A nyní se dostáváme k tomu, že „dýně“ je lidový název pro tykev obecnou (jinak také tykev turek, dýně obecná) nebo tykev velkoplodou (jinak dýně obrovská, tykev největší, tykev obrovská).
Tykev obecná (lat. cucurbita pepo) má variety:
- giromontina: kabačky a cukety,
- patissonina: patizony,
- oleifera: tykev olejná,
- špagetová dýně.
Tykev velkoplodá pochází z Peru a její varietou je dýně hokkaidó.
90 % tykve tvoří voda a důležité minerální látky (železo, hořčík, draslík, sodík) a také alfa- a beta-karoten, i proto jsou dýně považovány za zdravé a dietní. Dýně jsou tradičně spojovány s americkým svátkem zvaným Halloween, ale někde jsem se doslechla, že u nás se dlabaly už dávno, možná i před tím, než byla objevena Amerika, takže jestli vás to baví, s chutí do toho. A jestli vás zajímá Halloween, jukněte na můj článek 31. října: Halloween.
90 % tykve tvoří voda a důležité minerální látky (železo, hořčík, draslík, sodík) a také alfa- a beta-karoten, i proto jsou dýně považovány za zdravé a dietní. Dýně jsou tradičně spojovány s americkým svátkem zvaným Halloween, ale někde jsem se doslechla, že u nás se dlabaly už dávno, možná i před tím, než byla objevena Amerika, takže jestli vás to baví, s chutí do toho. A jestli vás zajímá Halloween, jukněte na můj článek 31. října: Halloween.
U jednotlivých dýní, které si můžete zakoupit, bylo uvedeno, zda se hodí na polévku, marmeládu, koláč, pyré, kompoty, na zapékání, zavařování, do rizota, jako příloha, nebo se z nich dá dělat dýňové zelí. Zaujaly mě i jednotlivé druhy:
- Německá centýřová dýně (jinak též Gelber Zenter, Quintal jaune),
- Muscade de Provence,
- Du Perou: tmavě zelená připomíná mi vodní meloun,
- Sweet Potatoes (sladké brambory): jsou nasládlé, hodí se např. k tvorbě zmrzliny,
- Sweet Dumpling (sladký tlouštík): hodí se k plnění, zapékání, i za syrova, jsou sladké s chutí jedlých kašatnů,
- Pink Jumbo Banana,
- Maximální Halloween, mají i bílou variantu (Valenciano Lumina), což by mohla být docela sranda, protože by opravdu vypadala jako duch,
- Dýně olejná (štýrská olejná): semínka nemají dřevnatou slupku a jakou vhodná k okamžité konzumaci,
- Špagetová dýně: je zajímavá tím, že se po tepelné úpravě rozpadá na vlákna podobná špagetám,
- Stripetta: americká odrůda špagetové dýně, má válcovitý tvar a je zelená jako vodní meloun, akorát měří jenom 15–20 cm,
- Baby Boo: bílá žebrovaná miniodrůda tykve obecné, připomínala mi žampionky, dají se jíst syrové, to pak mají stejně jako Acorny oříškovou příchuť, nebo smažit, grilovat, dusit, péct či plnit,
- Festival,
- Acorn - Chameleon: je velice dekorativní a má výraznou oříškovou chuť, pěstují zde více druhů Acornů, ty patří mezi tzv. žaludové dýně,
- kalabasa,
- Hubbard: ať už Golden, Blue nebo Green, všechny jsou velké dekorativní dýně vhodné na vaření,
- Lagenarie - Cobra (labuť): mají bílé květy, letos se jim je Pipkům podařilo vypěstovat poprvé, i když se o to víckrát snažili, a bylo vidět, že z toho mají radost, dýně jsou tmavě zelené se světle zelenými fleky,
- Yellow crockneck: je oranžová a připomíná ptáka s ohnutou hlavou. Takhle jsme se to dočetli a při opětovném pohledu jsme museli souhlasit. Spolu s těmi nejedlými okrasnými se mi líbily tyhle dýničky nejvíc.
Lagenarie |
Pěstují i hokkaido, ale tu jsme neviděli, nebo jsem si to zapomněla poznamenat. Taktéž si nepamatuji Bleu de Hongrie, Lakotu, Crown Prince a další, které jsem našla na jejich webu (http://www.dynovysvet.cz/). Koupili jsme relativně malou oranžovou na polévku, jednu ozdobnou, dvě bílé na dezert a dvě větší (lagenárii a kalabasu) na usušení a vydlabání. Mmmm, mít vlastnoručně udělanou mističku z dýně, to zní parádně. Tak mi teď držte pěsti, ať mi do konce února krásně vyschne a ať se mi z ní následně podaří hezky vydlabat vnitřek. Pak se pochlubím. Kdybyste to chtěli taky vyzkoušet, tak mi paní Pipková poradila, ať mám dýně při pokojové teplotě a obracím je, aby nezačaly plesnivět a ať se neděsím různých fleků, které by se na nich mohly objevit.
zdroje:
zdroje:
vlastní poznámky
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tykev
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tykev
http://www.dynovysvet.cz/
Žádné komentáře:
Okomentovat