středa 28. března 2012

Aktuální projekty

O víkendu jsem se zamyslela nad svým článkem „Miluju projekty“. Vlastně jsem nepřemýšlela přímo nad ním, vzniklo to tak nějak samo. Napadlo mě sepsat si všechny momentálně rozjeté projekty a zjistit tak, jestli toho nedělám opravdu příliš mnoho naráz. Ukázalo se že ne, i když je toho celkem dost. Takže na čem teď dělám?
  • Háčkuju dlouhý letní šaty. Možná byste mohli říct, že to není projekt, protože to prostě uháčkuju a bude. Ale pro mě, i když mám s různýma ručníma pracema docela bohaté zkušenosti, je každé dílo – zvláště kus oblečení – opravdu projektem, neboť těch jsem ještě mnoho nevytvořila a hlavně mám sklony nechat rozdělanou práci a pustit se do něčeho nového. A háčkované dlouhé šaty jsou opravdu megaprojekt, skoro jako pletený svetr, který mám mimochodem taky rozdělaný už delší dobu.
  • Disertační práce. Kdo viděl Ph.D. movie (trailer zde) – fantastickej, dokonalej film, na který se mi bohužel nepodařilo včas napsat recenzi a po půl roce zpětně je to trochu trapné, ale stejně to možná zkusím – nebo navštěvuje stránky http://www.phdcomics.com/comics.php nebo je doktorand, tuší, jaká to je práce a běh na dlouhou trať. Může postačit, když řeknu, že otázka: „Jak seš na tom s disertačkou?“ se pro jistotu považuje za zakázanou. Pomalu to učím všechny své přátele.  ;-)
  • Projekt štěstí. Tvorba předsevzetí a věnování se tomu, na čem mi záleží, a další vlastní rozvoj mi připadají zajímavé i důležité. Navíc jsem velice zvědavá, co bude dalšího v té knize, kterou ještě pořád nemám dočtenou.
  • Týdenní pokus, co mě zaujalo. Vychází myslím ze Šťastného blogu ale možná že přímo z Projektu štěstí paní Rubinové, už přesně nevím. Původní nápad byl takový, že si týden budu psát, jaké téma mě zaujalo a budu se mu třeba někdy později věnovat. Zjistím, o co se zajímám a tak. Už to dělám podstatně déle. Pořád mě to baví a ještě jsem si nenašla čas to vyhodnotit, tak snad někdy příště. 
  • Týdenní časový harmonogram, abych zjistila, kde trávím tolik času a čím. Je to jedna z metod time managementu, odborně se jí říká snímkování a spočívá v tom, že si každou půlhodinu nebo hodinu píšete, co jste dělali. Na závěr z toho sestavíte graf, kde uvidíte, kolik času jste věnovali zábavě, kolik práci, cestování a kolik jste jen tak zbytečně promrhali. 
  • Každý týden napsat povídku. Tohle vychází pro změnu od Bradburyho z jeho knihy Zen a umění psát. Projekt sice pěkný, ale povídky mám asi dvě a ještě k tomu nejsou nic moc. Nějak mi nevychází čas nebo chuť, nebo ani jedno. 
  • Každý den napsat článek na blog. Tohle by měl být pokusný projekt na zbytek března a duben. Když se to osvědčí, mohla bych to praktikovat dlouhodobě… články si lze i předepsat, když má člověk v jeden den fůru nápadů a druhý den pro změnu třeba komunikativní krizi, ale na druhou stranu to nehodlám nijak zvlášť hrotit, když to nevyjde, prostě vám zase delší dobu nenapíšu. Lepší než psát nesmysly. Někde jsem ale četla, že člověka za den napadne asi 64 tisíc myšlenek, tak snad by jedna z nich mohla stát za menší rozebrání a napsání, ne? 
  • O Literárním vzdělávání jsem vám už psala v Recenzích, takže není třeba dále zmiňovat. 
  • Před lety jsem se rozhodla, že vytvořím 100 + 1 různých párů náušniček a tenhle nápad mě prozatím ještě neopustil. 
  • Vincentka je prý zdravá a léčivá. Očistná léčebná kúra by měla trvat 15 až 20 dní, tak se o to pokouším, i když ne tedy se stoprocentní úspěšností. 
  • V neděli jsem viděla super věc – že si máte pořídit výtvarný deník a postupem času se naučíte kreslit a malovat lépe, tedy pokud dodržíte ještě nějaké další rady z té knihy. A tak mě napadlo, že zkusím každý den kreslit. Stejně jako psát na blog alespoň v březnu a dubnu. Tak uvidíme.

2 komentáře:

Veber řekl(a)...

Myslím, že kdybys uvedla projekty, které máš delší dobu rozdělané a ještě nejsou dokončené (třeba ten pletený svetr) tak bude seznam jistě mnohem delší:-D

Angelika řekl(a)...

To určitě... jenže ty si mnohdy ani nepamatuji... nebo spíš nejsou aktuální... některé projekty holt musí dozrát, aby mohly být dokončeny.