sobota 17. března 2012

Simona Monyová

Před čtyřiačtyřiceti lety se v Brně narodila spisovatelka Simona Monyová. Toto datum znamenalo, že patřila do znamení Ryb, které prý bývají umělecky nadané.

Simona Monyová byla česká spisovatelka, zaměřující se především na romány pro ženy, pro které sbírala inspiraci ve vlastním životě. Její román Tchyně a uzený… se stal předlohou stejnojmenného televizního filmu. Myslím, že rozhodně stojí za zhlédnutí, i když není právě optimisticky laděný.

Moje známá má tuto autorku velice ráda, ale já se po přečtení jediné knihy (Utrhnout se ze řetězu) musím hodně rozhodovat, jestli se pustím do nějaké další. Po slohové stránce se mi rozhodně líbila, ale závěr bych udělala naprosto odlišný. Už kvůli tomu názvu - Utrhnout se ze řetězu! Dílo této spisovatelky odpovídá nejspíš jejímu životu, nebo alespoň jeho konci. Jako by i ona byla hrdinkou nějakého svého románu...

Zdálky, pohledem užaslého diváka na jejím autorském čtení, jí člověk její život lehce záviděl. Vypadala mladá, krásná, svěží. Byla vysoká, měla děti, manžela, mohla psát a dokonce měla i vlastní vydavatelství, takže si nemusela dělat starosti s tím, že něco napíše a nikdo jí to nevydá. Také už měla jisté jméno, popularitu. A přitom nejspíš nebyla šťastná. Soudím tak pouze podle dvou děl, tak mi odpusťte, pokud víte něco jiného, ale v těch dvou je tolik zoufalství, že to myslím vypovídá hodně o osobním životě.

Její dílo mě zaujalo nejen díky doporučením, ale také svými zajímavými přímo marketingovými názvy, např. Milostná strategie, Jednou za život, Roznese tě na kopytech, Otcomilky atd.

Zdroje:
http://www.spisovatele.cz/simona-monyova
http://cs.wikipedia.org/wiki/Simona_Monyov%C3%A1

Žádné komentáře: