úterý 20. března 2012

První jarní den

Pracuji, mám toho nad hlavu. Vlastně jako obvykle… jen teď jsem si to nějakou dobu neuvědomovala. Google má v logu podivné obrázky, tak se chci podívat, co to vlastně znamená… Aha, první jarní den. Tak nám dnes ofiko začíná jaro. No, ono už sice bylo o víkendu a v tomto směru spíše důvěřuji Číňanům s jejich systémem pěti elementů, ale budiž.

Dneska je tedy jarní rovnodennost. Pokud nechci použít nějakou ohavnou definici, mohu si prý podle Wikipedie vystačit s lidovými moudry, že slunce přechází přes rovník, nebo ještě lépe, že den trvá stejně dlouho jako noc, tedy právě 12 hodin. Ve skutečnosti je o dvacet minut delší než noc. ;-)

Další zajímavostí k tomuto datu je, že „Slunce vychází přesně na východě a zapadá na západě (ovšem horizont pohledu by musel být v nadmořské výšce 0 m nad Středozemním mořem).“ Na severním pólu začíná polární den, na jižním naopak polární noc.

Když už je teda to jaro, zkuste udělat něco veselého a bláznivého. Třeba si jen tak do vázy koupit tulipán, pořídit si novou kvetoucí rostlinku v květináči (např. brambořík nebo fialku, či prvosenku), zkusit uvařit nové jídlo (k březnu prý patří chřest a ten stačí jen hodit na chvíli do vařící vody, pak zabalit do šunky a případně přidat sýrovou omáčku, takže brnkačka), nebo vyražte do města v sukni či oblečení v jarních barvách (žlutá, oranžová, zelená), netradičně kombinujte, kupte si sponku do vlasů, nové boty, zajímavý časopis, zajděte s miláčkem na večeři nebo s kamarádkou na kafe a zákusek… Jarní hubnutí a detoxikace mohou začít až potom, teď je potřeba oslavit jaro. Tak si užívejte sluníčka, i když se na něj díváte třeba jen z okna kanceláře jako já.

Žádné komentáře: