pondělí 2. prosince 2019

Co si přečíst hned teď

Když jsem přemýšlela nad svými seznamy na prosinec, napadlo mě pár věcí až v průběhu plynutí času, podle toho, co se právě dělo. Třeba přednáška MUDr. Karla Nešpora, CSc. mě inspirovala k seznamu vytvoření inspirativní četby.

Jako první bych tím pádem doporučila jeho „deník“ s nejrůznějšími kratičkými postřehy a tipy: http://www.drnespor.eu/denicek.html. Pro ukázku uvádím článek z 10. 11. 2019, který mě zaujal právě tím, jak se věci změnily od doby, kdy jsme se je učili ve škole.

První pomoc je dnes jednodušší
Čekal mě několikahodinový seminář pro budoucí cvičitele jógy. Mimo jiné jsem tam měl mluvit o první pomoci. V tomto směru je dnes mnohé  jednodušší:
  • Lidé mají většinou mobily. To nejrozumnější, co mohou při náhlém zhoršení zdravotního stavu udělat, je zavolat 155.
  • Od dýchání z úst do úst se v rámci laické první pomoci většinou upustilo. Podle záchranářů nějaký kyslík v tkáních zůstává i při zástavě dechu. Stačí zaklonit postiženému hlavu a provádět masáž srdce rychlostí kolem 110 stlačení za minutu. U dospělých se se provádí oběma rukama, u dětí do 1 roku dvěma prsty, u starších dětí jednou rukou.
  • Zvládání šoku: Zásada 5T (teplo, ticho, tekutiny, tišení bolesti a transport) se zredukovala. Tekutiny ani léky proti bolesti je lépe nepodávat. Bezpečnější je s nemocným nehýbat. Transport zajistí záchranáři. Spíše než ticho, bývá vhodné postiženého uklidnit.
  • Zdvíhání nohou při mdlobě (Trendelenburgův manévr) se dnes považuje zastaralý a neměl by se používat.
  • Na dlahy v případě zlomeni zapomeňte, nejlepší je otevřenou  ránu zakrýt sterilním obvyzem a končetinou nehýbat do příjezdu záchranářů.
  • Určitě nehýbat s postiženým pří úrazu páteře, aby se neporanila mícha.
  • Zastaralá je i stabilizovaná poloha na boku, mohla by nadělat více škody než užitku.
  • Úraz hlavy, zejména s bezvědomím, vyžaduje lékařské vyšetření, i když o to postižený možná vždy nestojí. Existuje zde totiž riziko krvácení do lebeční dutiny.
  • Při otravě neznámou látkou je třeba dát záchranářům, vzorek hub, obaly od léků apod. aby se usnadnila diagnostika. Někdo doporučuje živočišné uhlí, ale ani to není bez rizika, třeba kdyby došlo k poleptání jícnu.
  • V příručkách laické první pomoci se obvykle nezmiňuje otrava alkoholem. Při těžší otravě je nejdůležitější zajistit bezpečnost postiženého, je-li v bezvědomí, mělo by se postupovat, jak uvedeno výše, a hlavně zavolat 155. Alkohol totiž mohl zhoršit nějaké onemocnění (např. cukrovku nebo hypertenzi), způsobit krvácení do lebeční dutiny i jiné komplikace, které není laik schopen rozpoznat. Rozhodně se nesmí vyvolávat zvracení, mohlo by totiž dojít k vdechnutí zvratků. S krváceními do lebeční dutiny po intoxikaci alkoholem jsme se setkávali často. K tomu, aby se s jistotou diagnostikovalo, bývají většinou nutné zobrazovací metody, jako je CT mozku.
Už trochu postarší stránky Miloše Čermáka skrývají krásnou povídku Chci psát jenom skvělý věci, kterou mohu jen doporučit.

Žádné komentáře: