neděle 29. prosince 2019

Recenze na pohádky 2019

Čarovný kamínek *** (34 %) režie: Kristína Herczegová
Výpravná pohádka Naďi Jurkemikové v režii Kristíny Herczegové popisuje hodného krále a spokojené království, v němž lidé žijí v souladu se zvláštními lesními bytostmi. Trochu připomínají avatary, ale bohužel se v pohádce spíš jen mihnou – uvítala bych, kdyby něco dělaly: strašily lidi, staraly se o přírodu... – vypadalo to, že tam byly dodány tak nějak uměle a jen pro okrasu a na nalákání v ukázkách, kde jich bylo skoro tolik, co v celém filmu. Takže očekávání jsem od pohádky měla velká a nenaplněná. Snad jenom skřítek (Ľudovít Cittel) s velkými svěšenýma ušima si to užil.

Vládcové lesní říše, královna Nabbiel (Anna Javorková) a král Archivald (Milan Bahúl), se rozhodnou darovat svým služebníkům za dlouhodobě dobrou práci čarovný kamínek, který dokáže spravedlivě splnit všechna přání. Ale z pro mě neznámého důvodu jim neřeknou, jak funguje. Zatímco čarodějnici Sebela (Zuzana Bydžovská, na hodnou čarodějku má ale dost nepříjemný hlas, i když jinak jí ta role sedla) má lidi ráda, považuje je především za dobré a ráda jim pomáhá, čaroděj Bendegůz (Ady Hajdu) považuje lidi za sobecké a snaží se je zlomyslně pokoušet. Čarodějové bohužel příliš brzy pochopí, že kamínek plní dobrá přání a špatná otáčí proti jejich autorovi. Senzační a originální nápad, bohužel v pohádce ne tak docela využitý, nechala bych chvíli diváka trápit tím, proč někdy kamínek „funguje“ a jindy ne. Jenže pak přijde pro mě naprosto nepochopitelná věc – jinak chytří čarodějové se rozhodnou tento vzácný dar, který dostali za své dlouholeté dobré služby a mají jej užívat moudře, dáti do rukou lidí, aby se ukázalo, kdo z nich má pravdu v sázce, zda jsou lidé ve své podstatě dobří nebo zlí. Sice je pravdou, že mnoho zla s kamínkem spáchat nejde, ale přece jen. Některé dobré skutky mohou mít velice negativní dopad: třeba když najdete obrovský poklad – bojíte se, kam ho ukrýt, ostatní vám začnou závidět, půjčovat si od vás, využívat vás...


Na panské sídlo přijíždí nabubřelý a utrácivý mladý hrabě Henrich (Daniel Žulčák) v doprovodu své sestry Julie a komorníka Vendelína. Vendelín navrhne Henrichovi, že by mohl získat peníze na karban těžbou dřeva z lesa a lovem lesní zvěře. Proti jsou samozřejmě lesní bytosti, ale také vesničané vedení mlynářem Matoušem (Jakub Jablonský) a také sestra Julie (Kristína Spáčová)Henricha by ráda ulovila místní bohatá statkářka-dcera (Adela Mojžišová), ale jak se sám vyjádří, to je pod jeho úroveň. Nicméně její matka se hned tak nevzdává, protože chce rozmazlenou dceru dostat z domu.


Nejvtipnější je první stařeček, který najde kouzelný kamínek a nevěda nic o jeho moci přeje si, aby ho nebolela záda a nohy, že by pak mohl více pomáhat dětem. Šup a už je zdráv. Tak mu to dojde a říká si, že by mohl uzdravovat jiné lidi, ale děti má zdravé, a tak kamínek odloží a přeje si, ať ho najde někdo, kdo ho potřebuje víc než oni. Možná to nebylo přání, protože statkářka-matka (Ivana Wojtylová) ho rozhodně nepotřebovala. Ale skvělá byla reakce kouzelníka Bendegůze – že prý to stařík nemá v hlavě v pořádku. A řekl to chvilinku poté, co přítel prohlásil, že tohle by nikdo neudělal. 


Natáčelo se ve skanzenu Rožnov pod Radhoštěm, u propasti Macocha a taky na Slovensku: Ľubochnianska dolina, Krupinské bralce, Kvačianska dolina, Červený kameň.


Zajímavostí je, že mlynář Matouš a Julie, tedy Kristína Spáčová a Jakub Jablonský tvoří pár i v reálném životě.

Výjimečně se kritici na ČSFD shodují se mnou ohledně nevyužitého námětu, krásné přírody, ale kostýmy taky nevyužité atd. Ale pobavil mě xtomas252: „Tak tohle byl opět úlet, vánoční atmosféru daleko víc navodí Zaklínač, kde uvidíte padat sníh.“ A to ještě pokračuje: V původním znění by to určitě bylo lepší, ten prkenný dabing, někdy naprosto bez emocí, taky teda vůbec nepomohl. Ovšem scénář je tak mistrně napsán, že když vám párkrát klimbne hlava, tak stejně o nic nepřijdete. Pět minut jsem koukal za zvuku zapnutého mixéru z kuchyně a kupodivu to bylo beze zvuku lepší než horší. Možná měli být němí všichni, ne jen lepá děva v hlavní roli.“ Špatného dabingu jsem si nevšimla, ale stejně ho nechápu. I ve slovenštině bychom pochopili, o co jde! I Alois88 mě pobavil: „Proti tomuto dílu jsou Troškovy pohádky, s rozeřvanými postavami a debilními čerty, perfektní podívaná.“


Zdroje: 

https://www.filmovamista.cz/clanek/339-Vesele-Vanoce-2019-s-Ceskou-televizi
https://www.csfd.cz/film/776646-carovny-kaminek/prehled/

Čertí brko **** (62 %) režie: Marek Najbrt
Vypravěčem pohádky je sám Lucifer (Ondřej Vetchý). Hned na úvod vám vysvětlí, že peklo zde není proto, aby byli lidi trápeni, ale aby se spravedlivě potrestalo zlo. A jak vás upozorní na konci – dejte si pozor na lidi, kteří vám nabízejí ráj na zemi, nebo vás chtějí chránit před peklem, neboť se obvykle bojí, že by do něj mohli přijít sami (nedejte se mýlit, o vás jim vůbec nejde). 

Hlavní postavou je nepovedený čert Bonifác (Jan Cina, žádný velký fešák), který vymýšlí různé vynálezy, protože mu klasické čertovské fígle nejdou. Jednou z velice důležitých věcí v pekle je kouzelné brko z Luciferova černého kohouta, které samo zapisuje hříchy. Jenže v pekle pod městečkem Pytlov na úpatí kopce Pervidle se právě jedno takové porouchalo a přestalo psát. A rozhodně to nebylo tím, že by místní přestali hřešit. Naopak, líný krejčí (Jan Budař) hledající poklad (místo toho, aby šil) pošilhává po sličné Markétce (Judit Bárdos), dceři hostinského, a neštítí se ji získat ani trochu nekalými praktikami, místní radní (Tomáš Jeřábek) fixluje při volbách, aby znovu vyhrál, a voliče uplácí párky a pivem zdarma (a říká, že za tohle si lze koupit každého) a najdou se i další (například Marek Daniel, který tam má v jednu chvíli vtipnou hlášku, že se musí zeptat ženy, co si myslí). A tak je Bonifác s brkem poslán do tamějšího pekla z toho centrálního, aby jim ho přinesl. A protože Lucifer ví, jak to s ním je, tak ho vybaví krabičkou KPZ (krabičkou pekelné pomoci), která obsahuje jehlu, která ušije jakýkoliv oblek (ale vydrží jen jeden den, druhý den je z něj takový hadr), ubrousek prostírající jídlo a kouzelný měšec, který přičaruje dukát (ale vždy jen jeden, který se pak zase zpátky přesune do měšce). 

Ačkoliv byl Bonifác Luciferem varován, že někteří hříšníci se čertů nebojí, v klidu se začne bavit s již zmíněným na první pohled nesympatickým krejčím. A když mu přičaruje šaty, jídlo a zlaťák, nabídne mu tento na oplátku pivo. Efekt je jasný. Ráno čert s kocovinou zjistí, že mu chybí jak KPZ, tak kouzelné brko, a protože neví, kde darebáka hledat, ukradne běžnému černému kohoutu na dvorku u Markéty brko a zanese ho dolů do pekla. Když pak nefunguje, svádí to na to, že ho dívka polila a brko musí vyschnout, či přestali místní lidé hřešit. Bohužel jsou čerti natolik hloupí, že mu uvěří. Napravit to bude muset přijít sám Lucifer. A ještě se to celé pěkně zamotá, protože krejčí přišel na to, jak vládnout celému městu, zasypat peklo a málem se mu podařilo i zorganizovat popravu čertů a oženit se s Markétkou.


Líbila se mi myšlenka, že zlo se musí trestat. 

Já byla s pohádkou celkem spokojená. Byla nová, zajímavá, originální, a přesto zachovávala běžnou podobu čertů, boj se zlem a tak. Dala jsem jí čtyři hvězdičky, protože určitě stojí za jedno zkouknutí. Dokonce se možná vyplatí přestat na chvíli plést a jenom se koukat.

Pozn.: Jak občas píšu, že bychom nepotřebovali předabovávat Slovenskou pohádku, tak tady šílím z toho, jak divně česky mluví Markéta. Ten cizí původ úplně trhá uši. Připadá mi, že je to teď v pohádkách nějak běžné, že ženský nejsou Češky.

Zdroj:
https://www.csfd.cz/film/530191-certi-brko/prehled/

Princezna a půl království **** (63 %) režie: Karel Janák, autorem scénáře je Petr Hudský, od něhož jsem viděla například Hastrmana. S překvapením zjišťuji, že od něj je i Pravý rytíř, dle mého soudu dost dobrá pohádka, a také Korunní princ, kterého už koukám skoro každoročně. Možná ještě v budoucnu jednu hvězdičku přidám.

Vtipná pohádka, kterou jsem letos viděla jako první. Vypráví tradiční příběh o tom, jak Honza (Matouš Ruml, Lexa z Comebacku) zabil draka a získal princeznu Kateřinu (Eva Josefíková) a půl království k tomu. A taky o tom, jaké to přinese problémy. Naprosto logické a přirozené, nad kterými se dosud nikdo nezamýšlel. 

Co když se princezna nechce vdávat? A co když je Honza sice udatný, ale jinak hloupý? A celkem určitě se neumí chovat. Ani u stolu, ani na plese, ani jinde ve společnosti. Možná ani nemusí být hodný. Ani chytrý. A jak tedy bude vládnout? Nebo to za něj obstará princezna a budou se tvářit, že on je dobrý král? Nebo se kralování dá jednoduše naučit?

Jak to, že jsme si tohohle háčku nikdy dřív nevšimli?

Připadá mi to jako originální námět, který je dobře využitý. Samozřejmě je Honza až příliš rychle učenlivý, když už konečně chce a potřebuje, ale jinak je to sranda. Možná by tam šlo udělat ještě pár pěkně trapných situací pro pobavení diváků. Ale jeho rodiče jsou taky super mimo se svým chováním. Ovšem velice se mi líbí Marek Eben v roli rytíře Valeriána vyučujícího etiketu. Ten je na tohle se svou podezřele slušňákovskou mluvou naprosto dokonalý. Snad ani Špaček by to tak skvěle nezahrál! 

Ale skvělí jsou i královští rodiče, kteří se musí chovat tak, jak se na vladaře patří: dodržet slovo a neztrapňovat hrdinu, i když on to zvládne docela dobře sám. Královnu hraje Veronika Freimanová a krále Maroš Kramár.

Honza: „Teď už se můžu usadit?“
Valerián: „No, teď už je to jedno.“ 

Aby to ale taky mělo nějaký děj, objeví se (ovšem až po smrti draka) bývalý princeznin nápadník, panovník sousedního království, sobecký král Egon (Jakub Prachař). Má to být narážka na jeho velké ego? Prohlídka jeho království je v tomto ohledu dokonalá! A výuka dětí zeměpisu velice usnadněná.

Za trochu nešťastný považuji způsob potrestání prince Egona svatbou s princezninou komornou (Ivana Uhlířová).

Celé jméno princezny zní: Kateřina Adriana Markéta Eliška princezna z Arkádie, hraběnka z Mormoku, vévodkyně z Elveru a Juditiných plání, baronka z Cornelu. 

Zdroj:
https://www.csfd.cz/film/729906-princezna-a-pul-kralovstvi/komentare/

Zakleté pírko (46 %) režie: Zdeněk Troška
Zatím jenom text z ČSFD: Aninka žije na statku se dvěma nafoukanými sestrami, kterým musí sloužit. Jednoho dne najde pírko, jehož pomocí si přivolá prince Vítka, zakletého do ptačí podoby. Když zlé sestry zjistí, že se Aninka schází s pohledným mladíkem, pírko jí vezmou, zničí a Vítek zmizí. Jedinou možností, jak zlomit prokletí, je, že ho Aninka najde kdesi ve světě. A tak se dívka vydává na cestu za záchranou svého milého. Jejím průvodcem se stává vodník, jehož na počátku putování zachrání před zlým sedlákem. Společně prožijí řadu dobrodružství i legrace. A přestože vodnická kouzla dokáží Anince pomoci, jak k uzdravení nemocných, tak na obranu proti loupežníkům, k záchraně Vítka bude potřeba především pravá láska.

Žádné komentáře: